|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4 98r ] czy warto kupic uzywany rozrzad
zapal - Wto Gru 16, 2008 22:14 Temat postu: [R200 1.4 98r ] czy warto kupic uzywany rozrzad koledzy mam pytanie otoz zamierzam teraz po nowym roku zmienic w moim roverku rozrzad , przy okazji uszczelke pod miska i klawiatura bo obydwie socza zeby bylo z glowy...
i mam okzaje kupic rozdzad uzywany ale z tego roku z pompa rolkami za ok 200 zl po przebiegu ok 10 tys oplaca sie?? jak myslicie warto kupic uzywke poniewaz mam do wymiany jeszcze te uszczelki chce sie zamknac w 350 zl z czesciami .. wiec tak sie zastanawim bo z robota to pewnie z 500 zl wyjdzie...
Lechos - Wto Gru 16, 2008 22:23
ja bym dolozyl te pare groszy do nowego i mial spokojna glowe
zapal - Wto Gru 16, 2008 22:25
a ile mi wejdzie za nowke moj mechanik mi powiedzial ze ok 400 zl szczerze nie mam tyle jeszzce te uszczelki plus robota i budrzet przegiety... mowil mi ze on mi moze za jakies 250 zl zalatwic pewna uzywke i teraz to juz sam nie wiem
[ Dodano: Wto Gru 16, 2008 22:26 ]
jeszcze gdybym sobie go sam zmienil to ok ale niestety rozdzad to dla mnie za wysoka polka nie wezme sie za to bo cos zepsuje albo cos mi nie wyjdzie....
Lechos - Wto Gru 16, 2008 22:29
takich rzeczy jak lozyska, rozrzad, pompa wody, klocki itp. kupuje sie nowe i wtedy jestes dopiero pewny. Porozgladaj sie po allegro i u Tomiego ile wyniesie rozrzad (chyba przegiol z tymi 4 stowami)
Zukowaty - Wto Gru 16, 2008 22:30
zapal, uzywany rozrzad?? No prosze. Jak sie rozpina rozrzad na aucie to powinno sie juz nowe paski za kazdym razem dac a tu chcesz caly zalozyc??Jak cos padnie to bedzie nie 400zl ale nowy silnik do kupienia albo glowica cala do roboty.leåpiej dolozyc i kupic nowy contitecha i rolki skf
chomik - Wto Gru 16, 2008 22:31
Lechos napisał/a: | ja bym dolozyl te pare groszy do nowego i mial spokojna glowe |
lepiej nie oszczedzaj. jak nie masz teraz to poczekaj troche odloz 2-3 stowki i kup nowy TYLKO IWYLACZNIE NOWY. Zaufaj mi mam doswiadczenie w tym temacie i nie mile wspomnienia.
Pozdrawiam
Lechos - Wto Gru 16, 2008 22:35
wlasnie patrzylem na toma-team i rozrzad wraz z pompa do Twojego silnika wyniesie okolo 300zl.
http://www.tomateam.pl/sk...m_dzial=-&c=950
http://www.tomateam.pl/sk...m_dzial=-&c=231
http://www.tomateam.pl/sk..._dzial=-&c=1231
zapal - Wto Gru 16, 2008 22:35
ok chlopaki jeszcze pytanie zeby mnie mechanik nie oskubal powiem mu ze sam se wszystko kupie... tylko przy wymianie rozdzadu co jest potzrebne tzn co sie wtedy wymienia...??
czy pasek alternatora tez jest w zestawie i ten drugi czy to sie osobno kupuje bo cos mi ten jeden piszczy i tez chce go zmienic i co polecacie ew z gory dziekuje za odpowiedz
Lechos - Wto Gru 16, 2008 22:39
kupuje sie osobno
ja bym Ci jeszcze polecil wymienic uszczelniacz na walku rozrzadu i na wale korbowym (od strony rozrzadu)
zapal - Wto Gru 16, 2008 22:43
czyli tak:
pasek rozrzadu 85 zl
rolka napinajaca 85 zl
pompa wody 115 zl
usczelniacz przedni i tylny 30 zl
Pasek wielorowkowy do wspomagania 15zl
i pasek alternatora tez pewnie z 15 zl
do tego te uszczelki miska i klawiatura:) pewnie kolo 100 zl
wole tego nie sumowac
to wszystko czy o czyms jeszcze zapomnialem?:)
Lechos - Wto Gru 16, 2008 22:46
zapal napisał/a: | usczelniacz przedni i tylny |
uszczelniacz na wale korbowym -- od strony rozrzadu
uszczelniacz na walku rozrzadu -- od strony rozrzady
[ Dodano: Wto Gru 16, 2008 22:48 ]
zapal napisał/a: | przy okazji uszczelke pod miska i klawiatura bo obydwie socza |
probowales je troszke dociagnac?
zapal - Wto Gru 16, 2008 22:51
te od klawiatury tak ale nawet nie poszlo tak zapieczone.. a od miski nie bo nie wiedzialem czy wolno wiesz urwie cos i tyle z tego bedzie...
wiec tak myslalem ze przy rozrzadzie bym to zrobil zeby juz o tym nie myslec i miec spokoj
jutro sproboje docisgnac ta od miski moze cos pojdzie...:)
[ Dodano: Wto Gru 16, 2008 22:53 ]
chyba poczekam z ta wymiania paska... auto z 98 rok z org przebiegiem niecale 70 tys obecnie mechanik stweirdzil ze pasek jeszcze nie byl zmieniany.. wiec by sie przydalo...
Zukowaty - Wto Gru 16, 2008 23:56
zapal napisał/a: | chyba poczekam z ta wymiania paska... auto z 98 rok z org przebiegiem niecale 70 tys obecnie mechanik stweirdzil ze pasek jeszcze nie byl zmieniany.. wiec by sie przydalo... |
pasek wymienia sie nie tylko po przebiegu ale i po czasie. Guma parcieje i pasek zaczyna pekac a dalej juz idzie jak po masle i sam wiesz.W ogole jak ten mechanik stwierdzil ze pasek nie byl zmieniany?? Co ze naklejki nie ma nigdzie od wymiany?
zapal napisał/a: | czy pasek alternatora tez jest w zestawie i ten drugi czy to sie osobno kupuje bo cos mi ten jeden piszczy i tez chce go zmienic i co polecacie ew z gory dziekuje za odpowiedz |
A nie mozna go naciagnac jak piszczy?Przeciez na alternatorze jest regulacja naciagu paska.
zapal - Sro Gru 17, 2008 00:08
nie wiem jak tak mi powiedzial ze na 99 % nie byl wymieniany
kolego a jak naciagnac? poradze sobie sam z tym ?
Zukowaty - Sro Gru 17, 2008 09:13
zapal napisał/a: | kolego a jak naciagnac? poradze sobie sam z tym ? |
Alternator bedzie na takim polksiezycu ze sruba.Luzujesz ta srube i naciagasz.Chyba w serii K nie ma napinacza paska alternatora bo jesli sie myle to jednak do wymiany pasek.
sknerko - Sro Gru 17, 2008 09:15
Jasne poluźnić śruby mocowania alternatora, naciągnąć i zakręcić śruby, chyba że jest taka mała śruba do regulacji naciągu to tą śrubą i cała filozofia
kostas - Sro Gru 17, 2008 09:18
zeby naciągnąc pasek od alternatora to masz napinacz, na klucz 13,
PTE - Sro Gru 17, 2008 09:37
Ale czy zapal ma klimatyzację w swoim aucie?
kostas - Sro Gru 17, 2008 09:47
No jak bez klimy to tak jak kolega wyzej napisal tu masz rysuneczek:
ash - Sro Gru 17, 2008 09:52
Chciałbym się wtrącić w temat. Tak się składa, że ja sprzedaję praktycznie nowy rozrząd. Wiem, ze to jest nie miejsce do ofert, ale powiedzcie mi koledzy co ja mam zrobic. W zeszlym roku zmienilem kompletny rozrzad, mam wszystkie dowody kupna, przejechalem z nim rowne 10tys km. Zrobilem swap na 16V a 8V rozebralem i sprzedaje na czesci. I co ja mam zrobic z tym rozrzadem? Nie bym zamoczony, nie bym umoczony w oleju, pompa marki SKF, za wszystko dalem 350zl. Jest w idealnym stanie, kurcze, nowy rozrzad! I co ja mam z nim zrobic?
Zukowaty - Sro Gru 17, 2008 09:59
ash napisał/a: | Chciałbym się wtrącić w temat. Tak się składa, że ja sprzedaję praktycznie nowy rozrząd. Wiem, ze to jest nie miejsce do ofert, ale powiedzcie mi koledzy co ja mam zrobic. W zeszlym roku zmienilem kompletny rozrzad, mam wszystkie dowody kupna, przejechalem z nim rowne 10tys km. Zrobilem swap na 16V a 8V rozebralem i sprzedaje na czesci. I co ja mam zrobic z tym rozrzadem? Nie bym zamoczony, nie bym umoczony w oleju, pompa marki SKF, za wszystko dalem 350zl. Jest w idealnym stanie, kurcze, nowy rozrzad! I co ja mam z nim zrobic? |
No niesty przynajmniej pasek mozesz wyrzucic. Nie zaklada sie paskow na inny silnik.Jest to dozwolone na tym samym silniku i w takim smamy polozeniu do kol rozrzadu co wczesniej bo pasek sie razem z nimi uklada ale i tak przewaznie po przejechaniu 5tys km paski sie juz nowe zaklada.
ash - Sro Gru 17, 2008 11:23
ZTCW to paski sie zmienia co 5 lat, albo 100tys km, zalezy co nastapi szybciej. Chyba, ze ktos nie zna pochodzenia auta to zmienia sie tuz po kupnie. 10tys km i pasek do wyrzucenia?? Szkoda gadac...
fearless - Sro Gru 17, 2008 12:30
Witam.
Nawiązując do kilku postów wzwyż - zaczął mi delikatnie piszczeć ( ślizgać ) się pasek alternatora - szczególnie jak jest zimno lub mokro - czy schemat naciągania jest taki sam jak ten przedstawiony powyżej czy inny? Mój R to 416 si "K" - klima bo to chyba też ważne...
maciej - Sro Gru 17, 2008 12:38
ash napisał/a: | 10tys km i pasek do wyrzucenia?? Szkoda gadac... |
Pamiętaj, że jest to część, która pracuje pod olbrzymim obciążeniem i w pewien sposób układa się do rolek, a do tego jest odpowiednio naciągnięty - zdjęcie go z naciągu i ponowne założenie nawet na tych samych rolkach powoduje, że układa się inaczej i osłabia.
Ostatnio kolegę z pracy tak mechanicy urządzili - jeden wymienił pasek, a drugi po 5 kkm stwierdził, że ten pierwszy był głupi i wymienił rolki nie wymieniając paska.
Po kolejnych 10 kkm pasek pękł i trzeba było zdejmować głowicę, wymieniać zawory i ponownie rozrząd.
zapal - Sro Gru 17, 2008 12:47
oj to koledzy odloze troche kasy i poczekam z wymiana te 2 miesiace dluzej
i tak malo jezdze wiec nic sie raczej nie stanie i zrobie wszystko...
wymienie
rozdzad
pompe
te dwa paski alterntaora i ten drugi
i jak trza bedzie to uszczelke pod miska i klawiatura chodz te dzisiaj za rada kolegow dokrecilem i moze bedzie ok miska miala dosc duzo luzu na kazdej srubie klawiatura tez dala sie dociasgnac troche wiec moze ustanie to saczenie:)
dziekuje wszystkim za rady i opinie z paskiem sobie nie poradzilem spsikalem go wd40 i spokoj znow na jakis miesiac
jeszcze raaz dzieki kupilbym uzywke i potem sie martwil jakby cos sie stalo pozdrawiam wszystkich
ash - Sro Gru 17, 2008 13:39
no dobrze, sprawa paska ok, rozumiem. Ale rolke i pompe wody to chociaz moge odsprzedac po taniosci prawda??
maciej - Sro Gru 17, 2008 13:51
Rolki i łożyska tez pracują pod obciążeniem, wyrabiają się, ale jeśli kupujący wie co kupuje to już jego ryzyko - ja bym nie kupił.
kostas - Sro Gru 17, 2008 14:09
Może to głupio zabrzmi, ale kupic używany rozrząd brzmi jak pozyczyć używaną prezerwatywe od sąsiada, ordydarne, ale niestety porównywalne.
zapal - Sro Gru 17, 2008 14:20
kostas,
sluchaj jesli ktos sie nie zna na tym jak np ja pomysli na poczatek to zwykly pasek i dwie rolki malo uzywane to napewno sa dobre ... nie znam sie na tym dlatego wolalem zxapytac teraz juz wiem ze to nie to samo co np radio cd uzywane ktore kupilem za 150 zl w idealnym stanie a nowe kosztuje 350 hehe
ash - Sro Gru 17, 2008 14:33
bez przesady, prosze was, bez przesady!
kostas - Sro Gru 17, 2008 14:37
Rozumiem, tylko akurat przyszło mi takie coś na myśl i mimo, ze to było głupie to musiałem to napisać.
ash - Czw Gru 18, 2008 00:10
chlopaki sory, ale jak widze takie wypowiedzi to mi sie odechciewa! tak na marginesie... nikt nie ma racji... powodzenia i udanych zakupow w sklepie!
maciej - Czw Gru 18, 2008 11:53
ash napisał/a: | tak na marginesie... nikt nie ma racji... |
Dlaczego nikt?
Nie rozumiem...
|
|