Zobacz temat - [R400] Wskaźnik temperatury cały czas na 0

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Wskaźnik temperatury cały czas na 0

bartoszek_m - Czw Gru 25, 2008 13:03
Temat postu: [R400] Wskaźnik temperatury cały czas na 0
Witam Panowie mam taki problem.
Wskaźnik temp silnika jest prawie cały czas na pozycji 0 (a nawet mniej niż 0, bo poza skalą).
Na początku myślałem, że to albo czujnik albo sam zegar, ale zauważyłem że od święta potafi się podnieść, przede wszystkim zauważyłem to jak przejade pare km i zostawie go na chwile z włączonym silnikiem.
Ostatnio miałem podróż do miasta oddalonego o 50km i cały czas było na zero.
Czy to moze być wina termostatu, chociaż jedno mnie do tego nie przekonuje, bo powietrze z nadmuchu wcale nie jest takie zimne.

P.S. Jutro mam dalszą podróż, wsadziłem za grill karton i zobacze jak to będzie.

Jakie są wasze opinie?

Brt - Czw Gru 25, 2008 13:14

Stawiam na termostat :ok:
http://www.tomateam.pl/sk...&m_dzial=&c=869

bartoszek_m - Czw Gru 25, 2008 13:29

Ja też i tak właśnie zrobie upewniając się tym wyjazdem w II dzień świąt
Jak wskazówka będzie się podnosić teraz (bo wsadziłem za grill karton) to znaczy że to termostat.

farek - Pią Gru 26, 2008 18:22

karton to moze byc malo w taka pogode.. obecnie jest u mnie tam kawalek maty, która kiedyś wygłuszala podłoge w astrze i silnik przyzwoicie sie rozgrzewa. Wcześniej był własnie karton i podczas przymrozków nie dawał rady. Ale wszystko wiadomo prowizorka i trzeba zabrać sie za wymiane termostatu.
bartoszek_m - Sob Gru 27, 2008 19:07

farek i masz racje. Karton nic nie daje.
W poniedziałek zamówię termostat i mam nadzieję, że szybko uda mi się go wymienić bo jeździć za zimnym silnikiem cały czas jeździć nie wolno.

farek - Nie Gru 28, 2008 15:17

ja caly czas mam watpliwosci czy to na pewno termostat, roverek musi naprawde niezle dostac w d.. zeby sie dobrze zagrzał. W dodatku temperatura potrafi spadać jak zaczynam jechac spokojniej..
Brt - Nie Gru 28, 2008 15:18

a myślałem ze tylko ja tak mam :lol:
farek - Nie Gru 28, 2008 18:44

hehe skoro Ty tez tak jeździsz to poki nie wymieniam termostatu ;)
Brt - Nie Gru 28, 2008 19:36

Jak dam mu mocno w kość to wskazówka dobija do połowy skali, jak jadę spokojniej, to odrobinę poniżej połowy spadnie. Termostat świeżo wymieniałem i zachowanie jest takie samo. Mam wrażenie, że kiedyś szybciej się rozgrzewał więc albo jeszcze coś jest w układzie o czym nie wiem, albo .......... starzeję się i bardziej mi to przeszkadza :lol:
1970lysy - Nie Gru 28, 2008 19:42

Sprawdż najpierw podłączenie pod czujnik,może styki zaśniedziały.Miałem to samo kilka miechów wstecz,prysnąłem kontaktem do styków,wskażnik nagle ożył i wskazuje nadal.Tylko u mnie to było latem,nie używałem ogrzewania,a wręcz przeciwnie.Ale teaz ogrzewanie jest ok.
gpredki - Nie Gru 28, 2008 20:04

A ogrzewanie dziala normlanie?
farek - Nie Gru 28, 2008 22:44

mam dokladnie tak jak Ty Brt tylko dodatkowo niepokoi mnie ze nagrzewa sie dopiero po przejechaniu ok 10km i to ledwie ponad dolna kreske skali..

a taj z innej beczki to co to jest nr 10 na tym schemacie z rave?
mozliwe ze są dwa termostaty?

http://img233.imageshack....beztytuuaa8.png

thef - Nie Gru 28, 2008 23:03

Farek, ale schemat, który wkleiłeś to z innego silnika (seria T). Jest tylko jeden termostat i wygląda tak: http://www.tomateam.pl/sk...m_dzial=-&c=869
farek - Nie Gru 28, 2008 23:08

no tak nieuwaga moja.. faktycznie.. w dodatku ojciec mnie w błąd wprowadził ;)
faecd - Nie Gru 28, 2008 23:41

potwierdzam opinie kolegow, Termostat na 100% koszt ok 50 zl:D max 70
thef - Nie Gru 28, 2008 23:45

faecd napisał/a:
potwierdzam opinie kolegow, Termostat na 100% koszt ok 50 zl:D max 70
Niestety, koszt to ponad 100 zł, bo w dieslu jest w obudowie. Zresztą masz linka wyżej ;)