Zobacz temat - [R800] Czujniki otwarcia drzwi

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 800 - [R800] Czujniki otwarcia drzwi

AndrewS - Czw Sty 01, 2009 23:26
Temat postu: [R800] Czujniki otwarcia drzwi
Witam

wiecie gdzie znajduja sie te czujniki ??
skoro nie widac ich na zewnątrz, tak jak bylo np. w małym R200 kanciaku, to sa pewnie gdzies w drzwich przy zamku
nie dziala mi ten od drzwi kierowcy, i pewnie dlatego nie zapala sie oswietlenie wnetrza pojazdu

mam nadzieje ze latwo sie do nich dostac, mam nadziej ze ktos z Was juz to robil i nie bede musial szukac sam :mrgreen:

blue827 - Pią Sty 02, 2009 01:18

Ja mam włączniki na zewnątrz, normalnie przykręcane so słupków, widocznie późniejsze modele miały w zamkach. Też mi nie działa ten od kierowcy.
Jednak dla takiej drobnostki nie ryzykowałbym zdejmowania boczków drzwi , przy takim mrozie plastik pęka dosłownie w rękach no chyba że jakimś ogrzewanym garażu, poza tym pewnie nie uda się już takich ich spasować jak fabryczne, nie wiem nigdy nie rozbierałem swoich.

Tomek1212 - Nie Sty 04, 2009 02:39

Boczki akurat w tym modelu się w miare łatwo zdejmuje, ale jest pewn rzecz o której warto pamiętać. Mianowicie chodzi mi o bolec (grzybek) zamykania zamków od wewnątrz. Żeby zdjąć boczek ten grzybek trzeba wykręcić. Przy wykręcaniu warto pamiętać o ile obrotów był wkręcony aby przy montażu wkręcić o tyle samo. Chodzi tu o to, zeby nie wystawał bardziej lub mniej od pozostałych. Niby pierdoła ale potrafi być denerwujaca.

Co do czujnika otwarcia drzwi (krańcówka) to ja też mam w słupku i nie wydaje mi się, żeby mógł znajdować się gdzie indziej.

AndrewS - Nie Sty 04, 2009 19:30

Tomek1212 napisał/a:
to ja też mam w słupku i nie wydaje mi się, żeby mógł znajdować się gdzie indziej.

no to szukaj :mrgreen:

a BTW u Senn'a, rocznik 96, tez go nie ma na wierzchu :-)

Tomek1212 - Nie Sty 04, 2009 21:54

No dlatego powiedziałem, ze "wydaje mi się".
Poszukaj jeszcze w słupku przednim, czy nie jest umiejscowiony tak jak np w maluchu.

AndrewS - Nie Sty 04, 2009 21:59

ano wlasnie tez tak myslalem i nawet z latarka szukalem, niestety nie ma :-(
sTERYD - Pon Sty 05, 2009 00:44

może tak jak w R75 czujnik jest zintegrowany z zamkiem... :hm:
marcus - Pon Sty 05, 2009 09:21

U mnie jest tak.
AndrewS - Nie Sty 25, 2009 23:41

czujnik widze bardzo podobny do tych co mam w 214 si 95 kanciaku
pewnie od 96 juz je gdzies schowali no i tym samym ulepszyli :twisted:

edit

ostatnio mialem przypadek ze przestalo mi gasnac oswietlenie wewnątrz pojazdu :)
podejzewam ze przyblokowal sie czujnik w drzwiach kierowcy ten ktory nie dzialal, pewnie zablokowal sie w drugiej pozycji
przy zamknieciu samochodu z pilota, na szczescie oswietlenie gaslo ,

aa i alarm przy zamykaniu samochodu zglaszal problem , czyli na 90 % ktorys czujnik z drzwi,
na razie samo przeszlo,
ale bede musial po schematach sprawdzic, na ktory piny kompa sterujacego CZ przychodza impulsy od poszczegolnych drzwi, wtedy bede mial stuprocentowe potwierdzenie