Zobacz temat - [Freelander] Wymiana świec

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Wymiana świec

karoleczka10 - Nie Sty 04, 2009 21:06
Temat postu: [Freelander] Wymiana świec
Witam wszystkich! Może od razu przejdę do rzeczy. Chciłabym wymienić świece w swoim Freelku no i kable WN ale do tego muszę odłączyć akumulator a to byłby poważny problem w tym autku!!! Czy mogę wymienić świece i kable WN bez odłączania klem od akumulatora? Czy to bezpieczne? No i ostatnie, czy mogą byc jakies inne powody nierównej pracy zimnego silnika, kłopotów z odpaleniem i gaśnięciem auta na zimnym silniku? Zaznaczę tylko że mam z tym kłopot od paru dni. Za wszelkie odpowiedzi szczególnie te pomocne z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Karolina
sruba77 - Nie Sty 04, 2009 21:33

Przy takich objawach warto byłoby sprawdzić jeszcze czujnik temperatury chłodziwa.
sTERYD - Pon Sty 05, 2009 00:34

karoleczka10 napisał/a:
Czy mogę wymienić świece i kable WN bez odłączania klem od akumulatora?

oczywiście :)
karoleczka10 napisał/a:
Czy to bezpieczne?

oczywiście :)
karoleczka10 napisał/a:
No i ostatnie, czy mogą byc jakies inne powody nierównej pracy zimnego silnika, kłopotów z odpaleniem i gaśnięciem auta na zimnym silniku?

tak- od cewki zapłonowej po niedobre paliwo, niesprawną pompę paliwa, zawór ciśnieniowy, i wiele innych rzeczy :/

karoleczka10 - Pon Sty 05, 2009 00:51

Więc jak odłącze kable WN od świec to nie bedzie po wymianie i ponownym podłączeniu problemów z freelkiem? Pytam bo wiem że odłączenie akumulatora to wielkie problemy z elektryką a kable wn są częścią tego układu, no i czy paliwo którego używam do tego silnika - shell Vpower 98(lub 99) oktanów jest ok? Dziękuje raz jeszcze za pomoc, karola
sTERYD - Pon Sty 05, 2009 00:56

karoleczka10 napisał/a:
Więc jak odłącze kable WN od świec to nie bedzie po wymianie i ponownym podłączeniu problemów z freelkiem?

żanych najmniejszych :cool:

Demmo - Pon Sty 05, 2009 13:22

kabli WN nie należy wymieniać przy odpalonym silniku ;) to by mogło być dość.. hmm.. "szokujące" wrażenie :D ale tak normalnie, przy wyłączonym zapłonie można działać nawet z podłączonym aku :)