Zobacz temat - [R 214 Si] olej z wydechu?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 214 Si] olej z wydechu?

Demmo - Pon Sty 05, 2009 19:56
Temat postu: [R 214 Si] olej z wydechu?
Witam,
przydarzyła mi się taka (nie)ciekawa sprawa, że próbowaliśmy wyciągnąć kolegę z rowu (udało się) i pomijając że dojechałem przy tym do końca swoje sprzęgło, które już nie było pierwszej świeżości, a teraz wymaga już tylko wymiany, to jeden z kolegów mówił, że w pewnym momencie z wydechu poleciało trochę oleju?

czy to możliwe, czy może mu się zdawało, no i jeśli tak, to czy bardzo mój R ma przewalone? silnik ma udokumentowane 163k przebiegu...

leszek95b - Pon Sty 05, 2009 20:30

a czy zauważyłeś na miarce, żeby ubyło oleju?
Brt - Pon Sty 05, 2009 20:32

czy jesteś pewny, że to olej ?? a moze brudna woda z wydechu ?? jak olej, to miałbyś niebieską zasłonę dymną z tyłu zapewne ;)
Demmo - Pon Sty 05, 2009 20:38

auto mam stosunkowo krótko, w tym czasie chyba 2 czy 3 razy sprawdzałem poziom oleju i wydaje mi się, że jest taki sam.. dzisiaj już nie sprawdzałem bo i tak był ciepły, a auto zostawiłem pod firmą...

chodzi mi o to czy wogóle coś takiego jest możliwe żeby waliło olejem przez wydech? słyszałem o kopceniu na czarno, kopceniu na niebiesko.. ale olej z wydechu to dla mnie nowość.. więc może jest jakaś tego typu usterka (oby nie strasznie poważna jak co) która to powoduje?

albo kumplowi się zdawało i pierdoły opowiada?

przyznam szczerze że jego spostrzeżenie troche mnie zmartwiło, bo jeśli znowu coś nawaliło, to widzę że kolejną skarbonkę bez dna sobie sprawiłem :/ bo już na starcie musiałem robić komplet rozrząd wraz z pompą wody, która ciekła, oraz kilka innych, drobnych choć nie tanich zabiegów...

[ Dodano: Pon Sty 05, 2009 20:40 ]
Brt napisał/a:
czy jesteś pewny, że to olej ?? a moze brudna woda z wydechu ?? jak olej, to miałbyś niebieską zasłonę dymną z tyłu zapewne ;)

podoba mi się to co piszesz.. oby to była jak co woda :D niebieskiego dymu nie zauważyłem.. standardowy siwy dymek :)