Zobacz temat - [R600] Wymiana rozrządu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Wymiana rozrządu

soldierkosowo - Nie Sty 18, 2009 18:46
Temat postu: [R600] Wymiana rozrządu
Czy pompa wodna napędzana jest poprzez pasek rozrządu?? Chodzi o to że nie wiem dokładnie kiedy poprzedni właściciel wymieniał pasek rozrządu, a że nie widać na nim żadnego zużycia niczym się to nie przejawia może w każdej chwili strzelić i po sprawie .. Także przy wymianie rozrządu wystarczy wymienić same rolki rozrządu i pasek rozrządu czy coś jeszcze ?? I gdzie najlepiej kupić takie części do tego modelu?? Proszę was o pomoc w tej kwestii . Pozdrawiam z góry dziękuję .
sTERYD - Nie Sty 18, 2009 19:30

w 620 raczej pompa jest napędzana osobno, zarówno w hondowskich D jak i w T-serii więc powinno wystarczyć pasek+rolki+ewentualnie uszczelniacze :cool:
najlepiej kupić tu:
http://www.tomateam.pl/sklep/ :cool:

soldierkosowo - Nie Sty 18, 2009 19:41

Dziękuję za odpowiedź :) . W sumie najlepiej wymienić to razem i nie płacić 2 razy za robociznę tutaj na allegro znalazłem komplet
Kod:
http://www.allegro.pl/item512019979_rozrzad_pompa_accord_prelude_2_0_2_2_rover_620.html
za 430 zł razem z przesyłką Kod silnika prawie się zgadza ponieważ tutaj jest Honda-F20Z2/1 a ja mam Honda-F20Z2 bez tej końcówki czy ma to jakieś znaczenie ta końcówka ,,/1'' czy nie ?? bo sam nie wiem :/ a zajrzałem na tą stronę co mi Pan podał i ceny są wysokie wszystko zależy od firmy :/ są podane numery tych pasków ja na razie nie mam nawet jak tego sprawdzić jakie są aktualnie u mnie czy nie będzie z tym żadnych problemów???? że coś nie będzie pasowało ?? ? albo coś w tym stylu???

marthinez - Nie Sty 18, 2009 19:48

sTERYD napisał/a:
w 620 raczej pompa jest napędzana osobno
W R620i pompa jest napędzana paskiem rozrządu.
Jak we wszystkich silnikach Hondowskich w R600.
Potrzebne rzeczy to dwa paski, dwie rolki, pompa wody, uszczelniacz wałka rozrządu.

soldierkosowo napisał/a:
są podane numery tych pasków ja na razie nie mam nawet jak tego sprawdzić jakie są aktualnie u mnie czy nie będzie z tym żadnych problemów???? że coś nie będzie pasowało ?? ? albo coś w tym stylu???
Komplet prezentowany przez Ciebie będzie pasował na 100%.
Szkoda tylko, że sprzedawca nie podał jakiej firmy są poszczególne podzespoły.

soldierkosowo - Nie Sty 18, 2009 20:09

Marthinez a jakiej firmy byś Ty kupił te poszczególne podzespoły ?? ?Żeby to nie były żadne podróbki zamienniki ..
marthinez - Nie Sty 18, 2009 20:54

Ja mam paski Gates.
Contitech, czy Goodyear też są dobre.
Pompę wody nie pamiętam jaką kupiłem.
Uszczelniacz wałka rozrządu kupiłem w Focie za kilka zeta. :wink:

zapal - Nie Sty 18, 2009 20:57

u tomiego masz pewne i dobre rzeczy wiec tam mozesz smialo kupowac :)
soldierkosowo - Nie Sty 18, 2009 21:06

Tak wiem tylko teraz kwestia ile te paski mają zębów? U Tomiego są różne .... Trzeba będzie dać do mechanika ściągnąć i przeliczyć, dopiero wtedy wyjdzie co i jak ....
marthinez - Nie Sty 18, 2009 21:22

soldierkosowo napisał/a:
Tak wiem tylko teraz kwestia ile te paski mają zębów?
113 i 70.
Wszystko możesz zobaczyć np. w katalogu Inter cars: http://sklep.intercars.com.pl/

zapal - Nie Sty 18, 2009 21:31

lub zadzownic do tomiego podasz marke model numer vin i wszystko ci powie i doradzi :)
KRYS - Wto Sty 20, 2009 20:49

soldierkosowo napisał/a:
Honda-F20Z2/1 a ja mam Honda-F20Z2 bez tej końcówki czy ma to jakieś znaczenie ta końcówka ,,/1'' czy nie

To sš oznacenia silników

F20Z1 - 131 KM

F20Z2 - 118 KM

Ponoć rózniš się tylko kompem :wink:

sTERYD - Sro Sty 21, 2009 01:23

ojoj :oops: faktycznie w R600 była seria F, a nie D :oops: przepraszam :(