|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Opiłki w skrzyni biegów!!!
radek8333 - Wto Sty 20, 2009 17:49 Temat postu: [R416] Opiłki w skrzyni biegów!!! Witam. Od nie dawna jestem posiadaczem Roverka 416Si,jak po każdym zakupię auta zabrałem się do wymian eksploatacyjnych!!! Przy wymianie oleju z skrzyni po odkręceniu korka spustowego zauważyłem na nim dużo opiłków, może mi ktoś odpowiedzieć czy to coś poważnego??? Nigdy czegoś takiego nie widziałem i stąd moje pytanie!!! Mam nadzieje ze będzie mi służył w przyszłości!!! Pozdrawiam!!
Konix - Wto Sty 20, 2009 17:50
Opiłki stalowe, czy aluminiowe?
radek8333 - Wto Sty 20, 2009 17:55
Cytat: | Opiłki stalowe, czy aluminiowe? |
Chyba metalowe,nie wiem nie zwróciłem na to uwagi ,ale wdaje mi się ze metalowe bo na korku był magnes a on nie przyciągał by chyba aluminium, ale to tylko moje takie myślenie
sTERYD - Wto Sty 20, 2009 18:11
to norma, po to tam jest ten magnes .... koła niestety się zyżywają
radek8333 - Wto Sty 20, 2009 18:15
sTERYD napisał/a: | to norma, |
Dzięki wielkie kolego!!!!!! Uspokoiłeś mnie!!!!
fearless - Wto Sty 20, 2009 21:34
sTERYD napisał/a: | to norma, po to tam jest ten magnes .... koła niestety się zyżywają |
Norma - normą, ale jeśli było ich tam zbyt dużo, to można zacząć się martwić... najczęściej leci (chyba) jedynka i piątka.
sTERYD - Sro Sty 21, 2009 01:26
za dużo to ile Twoim zdaniem jak na 12 letni samochód z niewiadomokiedywymienianym olejem
jeśli nie było problemów z wbijaniem biegów przed wymianą, to IMHO nie jest źle
PTE - Sro Sty 21, 2009 09:29
U mnie też było dużo opiłków na korku - ba, był wręcz nimi najeżony. Skrzynia chodzi bez problemów. W zaporożcu to nawet przy spuszczaniu starego oleju wraz z korkiem wyjąłem kołek synchronizatora któegoś biegu - siedział tam nie wiadomo jak długo a skrzynia i tak działała normalnie
fearless - Sro Sty 21, 2009 09:33
sTERYD napisał/a: | za dużo to ile Twoim zdaniem jak na 12 letni samochód z niewiadomokiedywymienianym olejem
jeśli nie było problemów z wbijaniem biegów przed wymianą, to IMHO nie jest źle |
Zgadzam się z tymi biegami, a za dużo to moim zdaniem tyle, (ile było u mnie) że jak odkręci się korek spustowy, to oprócz na korku, jeszcze w oleju płyną kawałki metalu
|
|