Zobacz temat - naprawa cyfrowki Ricoh Caplio R6

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - naprawa cyfrowki Ricoh Caplio R6

Fargo80 - Sro Sty 21, 2009 12:08
Temat postu: naprawa cyfrowki Ricoh Caplio R6
Wiatm Panowie!

Mam maly problem z moim aparatem cyfrowym:

chodzi o to ze na obiektywie od srodka siedzi kurz :roll: i nie ustawia ostrosci tzn focus ustawia sie na tym smieciu co tam siedzi,

moze ktos z was sie tym zajmuje jesli tak to fajnie by bylo :mrgreen:

pietro - Sro Sty 21, 2009 13:40

sądzę, że tego typu obiektywy nie są rozbieralne. Jeśli chodzi o ostrość to jak dla mnie nie może może ustawić ostrości na tym śmieciu nie z powodu paprocha. konstrukcja optyki nie pozwoliłaby na to przepuszczam. połóż podobny paproch na obiektywie i zrób zdjęcie, na 99% nie będzie go widać. widziałem nawet jak na obiektyw do Lustrzanki położono gwoździa i na zdjęciu go nie było... za bliska odległość wg mnie.
Zdjęcia robisz w trybie makro czy jak?

fearless - Sro Sty 21, 2009 13:51
Temat postu: Re: naprawa cyfrowki Ricoh Caplio R6
Fargo80 napisał/a:
Wiatm Panowie!

Mam maly problem z moim aparatem cyfrowym:

chodzi o to ze na obiektywie od srodka siedzi kurz :roll: i nie ustawia ostrosci tzn focus ustawia sie na tym smieciu co tam siedzi,

moze ktos z was sie tym zajmuje jesli tak to fajnie by bylo :mrgreen:

A jakim cudem on się tam znalazł...?? Ten paproch znaczy się... Obiektyw nie jest rozbieralny, na pewno nie metodami domowymi :) Jeżeli coś tam w środku jest, to musiało być już przy kupnie (wyszło tak z fabryki - chyba że ktoś przed Tobą oddawał go do serwisu i tam się to stało)

Paproch nie jest problemem, tylko jakieś uszkodzenie focusa - może elektronika, ale może cokolwiek innego (na pewno nie paproch).

Fargo80 - Sro Sty 21, 2009 14:23

co do paprocha to moze przesada ale jest kurz moze 2 -3 kropki
zdjecia juz probowalem robic we wszystkich mozliwych trybach a w makro jest ok bo obiekt blisko
ale co jest ciekawe kiedy robie zdjecia z zoom to jest ok ale kiedy normalnie to jak cos jest do 1 metra to ok ale jak juz dalej to nie ma co marzyc o db zdjeciu :sad:

pietro - Sro Sty 21, 2009 15:44

spróbuj pokazać może zdjęcie dobre i złe?
Jak wykonujesz zdjęcie? od razu naciskając spust migawki?
Być może aparat nie zdąża ustawić ostrości i dlatego.
Proponuje wymierzyć aparatem, przycisnąć i przytrzymać do połowy "przycisk do robienia zdjęcia" zobaczyć co wskazuje monitor i przycisnąć do końca. Większość aparatów wskazuje miejsce w kadrze na którym została ustawiona ostrość.
Nie upadł Ci ostatnio nigdzie?
Co do paprochów to miałem taką sytuacje w telefonie. Wyświetlacz super czysty, telefon mi się zsunął na podłogę i upadł i pojawiły się paproszki które skądś się pojawiły. ;)
W sumie optyka aparatu to zamknięta przestrzeń, ale...

Viniu - Sro Sty 21, 2009 15:49

Witam.

Jestem wręcz pewny, że paproch na obiektywie czy też plamka nie może być powodem ustawiania ostrości na tymże obiekcie. Jest po prostu zbyt blisko aby AF to złapał. Myślę, że przyczyna leży gdzie indziej. Może uszkodzony AF, a może.. nie.. aż tak to chyba byś się nie pomylił.. ale.. może masz ciągle włączony tryb makro ?? Tak miała swego czasu koleżanka w swoim Samsungu i oddała do reklamacji bo zdjęcia wychodziły jej nieostre :haha:

A jeśli Twój aparat ma funkcję manualnego fokusa to po prostu spróbuj ręcznego ustawienia.

Fargo80 - Sro Sty 21, 2009 17:49

no db panowie nie robcie ze mnie blondynki :mrgreen:
zobacze jeszcze z tymi recznymi ustawieniami AF moze to cos pomoze ale tak jak pisze przestal ustawiac Focus automatycznie
ale dzieki czekam na dalsze podpowiedzi :lol:
:rotfl:
bede z tym jeszcze walczyl
:głupek2: