Zobacz temat - [R 214] kupilem ale jaki??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 214] kupilem ale jaki??

JohnCreasy - Pon Sty 26, 2009 11:54
Temat postu: [R 214] kupilem ale jaki??
Witam :) brat kupil Roverka i dal go mi w prezenciku(z czego sie ogromnie ucieszylem) jednak nie wiem jaki to jest dokladnie Rover i ile ma mocy;/ a brat mial go jakies 2 miesiace i za bardzo go to nie interesowalo...

Pamietam,ze w ogloszeniu bylo napisane,ze jest to Rover 214Si,w dokumentach nie ma nic napisane a nie wiem jak to rozpoznac,jest natomiast napisane ile ma kw i wg tego wychodziloby na to,ze jest to 214i ktory ma ok75KM (w ogloszeniu bylo ponad 100KM ale nie wiem jak to uwiarygodnic) co chyba nie jest mozliwe bo ojciec ma Toyote z 05' 1,4 (97KM) a kolega Colta 97' 1,6(115KM) i zaden z nich nie moze mi uciec :P w sumie to nie jest zadne sprawdzenie mocy ale czy wie ktos jak to mozna sprawdzic??? Jakies "znaki" szczegolne dla danej wersji czy cos?? Bede wdzieczny za pomoc :) zaraz powinienem dostawic zdjatka mojego Roverka :)
P.S-to moj pierwszy post wiec jesli jest w zlym dziale to nie banujcie od razu ;)
Pozdrawiam :D

ywis - Pon Sty 26, 2009 11:58

Wbij sobie nr VIN na stronie głównej o Roverkach i Ci konkretnie wszystko pokaże...
fearless - Pon Sty 26, 2009 11:59

Czy to aby nie prowokacja.... ??
zouza - Pon Sty 26, 2009 12:01

Jeśli ma 75kM to jest ośmiozaworówka, jeśli ponad 100kM to 16to.
Jeśli 16v to silnik wygląda tak (ta akurat 1.6, ale 1.4 wygląda tak samo):

]
Prowokacja nie prowokacja poleciałam łopatologicznie :mrgreen:

fearless - Pon Sty 26, 2009 12:16

zouza napisał/a:

Prowokacja nie prowokacja poleciałam łopatologicznie :mrgreen:

:hahaha: :hahaha:

Ponadto chyba jakieś znaczki są na tym R....

Trzeba otworzyć maskę i zobaczyć - w zasadzie wszystko widać, a w dowodzie też powinno być co nie co napisane.

JohnCreasy - Pon Sty 26, 2009 12:17

Ok :) ze zdjecia widze,ze jest taki sam czyli ma ponad 100KM tak??
Zdjecie zrobione przed chwila

http://img441.imageshack....djcie025tz7.jpg

Co do tego nr VIN to prosze jasniej bo nie ogarniam :(

Gość - Pon Sty 26, 2009 12:19

Witam,
Znawcą nie jestem ale mi to wygląda na 8V czyli 75 KM.

zouza - Pon Sty 26, 2009 12:20

Zgadzam się z przedmówcą, za cholerę nie jest taki sam ;)
Paul - Pon Sty 26, 2009 12:21

fearless napisał/a:
Ponadto chyba jakieś znaczki są na tym R....

Trzeba otworzyć maskę i zobaczyć - w zasadzie wszystko widać, a w dowodzie też powinno być co nie co napisane.

A przeczytałeś 1 post ??
JohnCreasy napisał/a:
Co do tego nr VIN to prosze jasniej bo nie ogarniam

Tutaj: http://www.roverki.pl/checkvin.php jest sprawdzajka nr VIN. Wpisz swój z dowodu rej. i wszystko będziesz miał :D

fearless - Pon Sty 26, 2009 12:22

JohnCreasy napisał/a:

Co do tego nr VIN to prosze jasniej bo nie ogarniam :(

Pozycja "E" w dowodzie i trzeba ją wklepać w : http://www.roverki.pl/checkvin.php

Paul czy Ty zawsze musisz być pierwszy... :p

[ Dodano: Pon Sty 26, 2009 12:26 ]
Paul napisał/a:

A przeczytałeś 1 post ??

Przeczytałem, wydało mi się to troszkę podejrzane - i napisałem "czy to aby nie prowokacja"

JohnCreasy - Pon Sty 26, 2009 12:28

Paul napisał/a:
Tutaj: http://www.roverki.pl/checkvin.php jest sprawdzajka nr VIN. Wpisz swój z dowodu rej. i wszystko będziesz miał :D

Juz mam :) niestety ten slabszy silnik ;/ czyli jednak 8V i tylko 75KM no musi wystarczyc i tyle...

Dzieki za pomoc :)

ywis - Pon Sty 26, 2009 12:28

Silniczek jest zupełnie inny, to jest 8v, a nie 16v.
ploomy - Pon Sty 26, 2009 13:04
Temat postu: Re: [R 214] kupilem ale jaki??
JohnCreasy napisał/a:
... ojciec ma Toyote z 05' 1,4 (97KM) a kolega Colta 97' 1,6(115KM) i zaden z nich nie moze mi uciec :P

Wygląda na to, że w roverku nawet 75 kucy wystarczy, żeby całkiem sprawnie się po drogach poruszać a czasami nawet, przy odrobinie fantazji poszaleć. :smile:
A w colciku to chyba łącznik między kierownicą a pedałem gazu zawodzi, bo teoretycznie to Ty nie powinieneś go zbyt długo na horyzoncie widzieć.

Ukasz - Pon Sty 26, 2009 18:40

Witam
zouza napisał/a:
Jeśli ma 75kM to jest ośmiozaworówka, jeśli ponad 100kM to 16to

W 16V są 84KM czyli poniżej 100KM, tak jak u mnie, więc to nie wyznacznik że 8V to słabszy a 16V mocniejszy, czy się mylę?
Co nie zmienia faktu, że ten o którym rozmawiacie to 8V.

Brt - Pon Sty 26, 2009 19:00

w R25 to rochę inaczej niż w R200 ;) w R25 jest tylko 16V w dwóch wersjach mocy ;) zapraszam do poczytania danych technicznych na stronie klubowej ;)
BoloSr - Pon Sty 26, 2009 19:13
Temat postu: Re: [R 214] kupilem ale jaki??
JohnCreasy napisał/a:
Witam :) brat kupil Roverka i dal go mi w prezenciku(z czego sie ogromnie ucieszylem) jednak nie wiem jaki to jest dokladnie Rover i ile ma mocy;/ a brat mial go jakies 2 miesiace i za bardzo go to nie interesowalo...

Pamietam,ze w ogloszeniu bylo napisane,ze jest to Rover 214Si,w dokumentach nie ma nic napisane a nie wiem jak to rozpoznac,jest natomiast napisane ile ma kw i wg tego wychodziloby na to,ze jest to 214i ktory ma ok75KM (w ogloszeniu bylo ponad 100KM ale nie wiem jak to uwiarygodnic) co chyba nie jest mozliwe bo ojciec ma Toyote z 05' 1,4 (97KM) a kolega Colta 97' 1,6(115KM) i zaden z nich nie moze mi uciec :P w sumie to nie jest zadne sprawdzenie mocy ale czy wie ktos jak to mozna sprawdzic??? Jakies "znaki" szczegolne dla danej wersji czy cos?? Bede wdzieczny za pomoc :) zaraz powinienem dostawic zdjatka mojego Roverka :)
P.S-to moj pierwszy post wiec jesli jest w zlym dziale to nie banujcie od razu ;)
Pozdrawiam :D

a świstak siedzi i zawija w sreberka :rotfl:

Paul - Pon Sty 26, 2009 19:23

BoloSr napisał/a:
a świstak siedzi i zawija w sreberka
Nie rozumiem :bezradny: ??
BoloSr - Pon Sty 26, 2009 19:25

Paul napisał/a:
BoloSr napisał/a:
a świstak siedzi i zawija w sreberka
Nie rozumiem :bezradny: ??

przeczytaj co tam jest napisane i powiedz mi ze to prawda :grin: jakos nieche mi sie w to wierzyc :rotfl:

Paul - Pon Sty 26, 2009 19:30

BoloSr napisał/a:
jakos nieche mi sie w to wierzyc
Ja z kolei nie mam podstaw, żeby NIE wierzyć :P Różne przypadki się zdarzają :)
Póki nie ma dowodów, że coś jest nie tak, wierzę, jak każdemu innemu na Forum :|
a tym bardziej NIE będę dyskredytował użytkownika :(

BoloSr - Pon Sty 26, 2009 20:07

Paul napisał/a:
BoloSr napisał/a:
jakos nieche mi sie w to wierzyc
Ja z kolei nie mam podstaw, żeby NIE wierzyć :P Różne przypadki się zdarzają :)
Póki nie ma dowodów, że coś jest nie tak, wierzę, jak każdemu innemu na Forum :|
a tym bardziej NIE będę dyskredytował użytkownika :(

dobra to w takim razie wycofuje sie :oops:

czort - Pon Sty 26, 2009 20:44

JohnCreasy napisał/a:
co chyba nie jest mozliwe bo ojciec ma Toyote z 05' 1,4 (97KM) a kolega Colta 97' 1,6(115KM) i zaden z nich nie moze mi uciec

Sam jeżdze Roverkiem z takim silnikiem 8v i do 120km/h można tak uważać że jest się szybkim :lol:

kadzaf - Pon Sty 26, 2009 20:56

wracajac do tematu to łatwo poznac silnik po wałkach rozrządu(u ciebie jest jednen po srodku i niestety ale masz ta słabsza wersje) ,ale zawsze mozna zienic silnik :D w końcu nie powinno byc tak ciezko no i silniki nie sa drogie :grin:
Po fotce ciezko jest poznac ale chyba nie jest zagazowany ? :smile:

Markzo - Pon Sty 26, 2009 21:41

a nie styknie czasem podmianka głowicy i kolektora na ten od 16V? w sumie to 103KM w takim maleństwie juz robi zamieszanie :twisted:
kadzaf - Pon Sty 26, 2009 21:44

Markzo napisał/a:
a nie styknie czasem podmianka głowicy i kolektora na ten od 16V? w sumie to 103KM w takim maleństwie juz robi zamieszanie :twisted:

moze i tak ,ale jak dla 16tki to myslałem ze moze jest jakis wzacniany dół silnika ,w końcu silniki z turbem tez maja wzmacniane podzespoły wiec tym sie sugerowałem :wink:

Markzo - Pon Sty 26, 2009 21:47

niee chyba niee ...ktoś kiedyś o tym wspominał i chyba jest to do zrobienia, trzeba poczekać az ktoś z naszych forumowych wyjadaczy się wypowie :mrgreen:
kolin - Wto Sty 27, 2009 12:12

Markzo napisał/a:
w sumie to 103KM w takim maleństwie juz robi zamieszanie :twisted:

Tak średnio... przy ok 140 zaczyna hałasować i nie jedzie :mrgreen:

des - Sro Sty 28, 2009 00:22

kolin napisał/a:
przy ok 140 zaczyna hałasować i nie jedzie

W Roverkach przy każdej prędkości hałasuje, przy 140 to już trzeba zatyczki do uszu wkładać :P

greg_szczytno - Sro Sty 28, 2009 14:46

aiwer, no nie mów no głośno jest ale tak powyżej 150 :razz: a tak przy 180 zaczyna się jazda :cool: - oczywiście 1.6 111 :)
JohnCreasy - Sro Sty 28, 2009 16:53

kadzaf napisał/a:
Po fotce ciezko jest poznac ale chyba nie jest zagazowany ? :smile:

Nie ma gazu :) a co do kolegi,ktory pisal,ze Colta nie powinienem nawet widziec...to wlasnie wrocilem ze wspolnej "przebieszki" obu samochodow i podtrzymuje to co napisalem w pierwszym poscie :)

Btw.bylem dzisiaj u 2 mechanikow bo nie dzialaja mi zegary(obroty i temp wody) i obaj sie pytali jaki tam jest motor a jak mowilem,ze 75KM to niedowierzali i mowili zebym pojechal na jakies rolki do Gdanska i sprawdzil bo nie wierza.

Pisze to co mowili,nie chce sie z nikim sprzeczac bo za bardzo sie na samochodach nie znam ;/

Pzdr

Bidi - Sro Sty 28, 2009 16:58

JohnCreasy napisał/a:

Btw.bylem dzisiaj u 2 mechanikow bo nie dzialaja mi zegary(obroty i temp wody) i obaj sie pytali jaki tam jest motor a jak mowilem,ze 75KM to niedowierzali i mowili zebym pojechal na jakies rolki do Gdanska i sprawdzil bo nie wierza.

to niech uwierza lepiej :) bo Ty masz 75km ;) bo masz na jednym walku :)

piter34 - Sro Sty 28, 2009 17:20

JohnCreasy napisał/a:
Pisze to co mowili,nie chce sie z nikim sprzeczac bo za bardzo sie na samochodach nie znam ;/

Ci mechanicy, u których byłeś, też się nie znają :ok: ;)