|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R216]Na co zwrócić uwaga po wymianie rozrzadu
Clean - Pon Lut 02, 2009 16:53 Temat postu: [R216]Na co zwrócić uwaga po wymianie rozrzadu Witam oddałem dziś mojego R216 na wymianę rozrządu i pompy chciałem się dowiedzieć czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę przy odbiorze auta żeby wykryć ewentualnie zpartoloną robotę
Mix - Pon Lut 02, 2009 17:09
Niech Ci powiedzą jaki kąt wtrysku ustawili i oczywiście w dzisiejszych czasach (niestety to przykre) sprawdź czy napewno wymienili co trzeba na to co trzeba Znam przypadek znajomego, który zapłacił za nową pompę wody, a gdy po roku ta odmówiła posłuszeństwa, okazało się, że to ta stara, jeszcze fabryczna Trzeba być czujnym, w końcu żyjemy w Polsce
sTERYD - Pon Lut 02, 2009 17:34
Mixtated napisał/a: | Niech Ci powiedzą jaki kąt wtrysku ustawili |
w benzynie
Clean - Pon Lut 02, 2009 17:38
Mix - Pon Lut 02, 2009 17:58
sTERYD napisał/a: | Mixtated napisał/a: | Niech Ci powiedzą jaki kąt wtrysku ustawili |
w benzynie |
Tfu, racja. Patrzę SI, a nie wiem czemu przeczytałem SDI. Już tak się rozpędziłem, że nawet 216 przeoczyłem Clean, zapomnij o tym kącie wtrysku
Clean - Pon Lut 02, 2009 18:02
ok zapominam
oprawca_1978 - Pon Lut 02, 2009 19:08
Jak uda się magikom odkręcić śrubę koła pasowego alternatora, by zdjąć paseczek rozrządu i wymienić na nowy - to już są w domu.
Mi ta trudna sztuka nie powiodła się na razie i jeżdżę dalej na paseczku, który ma trzynaście lat, już 157100 km przebiegu i w każdej chwili, dosłownie, grozi wycięciem zęba - kilka jest już podciętych - i zniszczeniem od tego silnika.
Ale jeżdżę dalej (tygodniowo robię nim co najmniej 500 km) bo nie mam innego wyjścia.
Jak śrubka da się odkręcić, to wymiana rozrządu to piętnaście minutek robotki. Klucz nr 8 nasadka do odkręcenia blokady ramienia napinacza - jeśli ten jest starszego typu. Do tego imbus nr 8, zdaje się, do odkręcenia osi rolki napinacza. Pompa wody tyż chyba na śrubkach nr 8 jest. To banał jest. Najgorsze to odkręcenie tej śruby koła pasowego.
Clean - Wto Lut 03, 2009 21:04
Na szczęście poszło gładko podsumowując:
robocizna- 200zł
pasek Gates +pompa SKF+ rolka ( wszystko na napinaczu manualnym) = 350zł
Mix - Wto Lut 03, 2009 21:07
To widzę, że cena "warszawska" obowiązuje w całej PL, bo mnie skasowali identycznie w Hondzie za Civica. Fajnie, że Twój R ma już to za sobą... Prawda, że to fajne uczucie
BoloSr - Wto Lut 03, 2009 21:09
Mixtated napisał/a: | To widzę, że cena "warszawska" obowiązuje w całej PL, bo mnie skasowali identycznie w Hondzie za Civica. Fajnie, że Twój R ma już to za sobą... Prawda, że to fajne uczucie |
no ja jestem tez umowiony juz na rozrzadzik ino cena ma byc podobna
|
|