|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Czy ma podgrzewane lusterka?
AndrzejekA8 - Pon Lut 02, 2009 22:55 Temat postu: [R400] Czy ma podgrzewane lusterka? Witam,
Mam takie jedno małe pytanko.
Chciałem się dowiedzieć czy w Roverkach 400 są podgrzewane lusterka?
Pozdrawiam
Brt - Pon Lut 02, 2009 22:56
jak są elektrycznie sterowane to i podgrzewane.
Paul - Pon Lut 02, 2009 22:58
Są
AndrzejekA8 - Pon Lut 02, 2009 23:50
Są elektrycznie sterowane ale podgrzewane chyba nie ponieważ często jak jadę to mam tak jakby zaparowane
A czy da się w jakiś sposób sprawdzić czy są podgrzewane?
Brt - Wto Lut 03, 2009 00:00
dotknąć powinny być ciepłe ... jesli nie są to pewnie coś jest uszkodzone. Zawsze można wyjąć szkło i widać wtedy matę grzewczą i mozna sprawdzić czy jest napięcie
AndrzejekA8 - Wto Lut 03, 2009 00:06
A w jaki sposób można wyjąć to szkło?
fearless - Wto Lut 03, 2009 00:07
AndrzejekA8 napisał/a: | A w jaki sposób można wyjąć to szkło? |
podważyć i pociągnąć
AndrzejekA8 - Wto Lut 03, 2009 00:11
Dziękuję za szybką odpowiedź
Jutro rano będę sprawdzał
Chciałem się tylko jeszcze zapytać czy lusterka grzeją przy zapalonym silniku, czy wystarczy przekręcić kluczyk aż zaświecą się kontrolki?
Lechos - Wto Lut 03, 2009 08:01
AndrzejekA8 napisał/a: | czy wystarczy przekręcić kluczyk | tak, wystarczy przekrecic kluczyk w pozycje zaplon.
Aby sprawdzic czy masz prad na matach nie trzeba wyciagac wkladu ale wystarczy odjechac wkladem od sam. i w powstalej szczelinie masz dojscie do konektorkow maty.
Jesli jest na nich napiecie to masz juz winnego braku grzania ( na 100% mata).
MieszAs - Wto Lut 03, 2009 09:40
Coś mi się zdaje że maty te często nie działają. Prawdopodobnie przyczyną jest to, że grzeją praktycznie cały czas, co szczególnie latem nie jest potrzebne i raczej dobrze im nie służy.
Ja u siebie przykleiłem nową matę z alledrogo i naprawa kosztowała mnie jakieś 5 zł
fearless - Wto Lut 03, 2009 09:45
MieszAs napisał/a: |
Ja u siebie przykleiłem nową matę z alledrogo i naprawa kosztowała mnie jakieś 5 zł |
daj jakiś namiar na taką matę.... bo moje jedno grzeje tylko miejscowo.
MieszAs - Wto Lut 03, 2009 10:04
Cytat: |
daj jakiś namiar na taką matę.... bo moje jedno grzeje tylko miejscowo. |
na przykład coś w tym stylu: http://www.allegro.pl/ite...erek_gb10s.html
Nie obyło się bez pewnych problemów technicznych ale w końcu udało się.
Maty te mają mniejszą moc niż stosowane w oryginalnych bądź też nie lusterkach.
Mimo to działają skutecznie nawet przy -20, tyle że dłużej odmrażają, zaś w czasie deszczu są
wyraźnie mniej skuteczne. Zapewne zależy do rodzaju maty.
Lechos - Wto Lut 03, 2009 10:43
MieszAs napisał/a: | Maty te mają mniejszą moc niż stosowane w oryginalnych |
MieszAs napisał/a: | tyle że dłużej odmrażają, zaś w czasie deszczu są
wyraźnie mniej skuteczne | tu bym sie z Toba kolego nie zgodzil. Tez posiadam jedna mate dokupiona (taka jak w linku) i po przylozeniu dloni do szkla czuc duza roznice na korzysc maty dokladanej. Tak samo przy odmrazaniu, dokupiona daje rade 2 razy szybciej niz orginal.
truten23 - Wto Lut 03, 2009 11:02
Z tym ciągłom grzaniem to nie do końca jest tak, ponieważ ścieszki wykonane są z materiału który zwiększa swoją rezystancję wraz ze wzrostem ciepła. Jeśli mata osiągnie chyba 5"C to opór jest tak duży że stanowi właściwie przerwę w obwodzie.
A właśnie, jak koledzy wyjąć lusterko z tego plastikowego kosza??
MieszAs - Wto Lut 03, 2009 11:05
Lechos napisał/a: | tu bym sie z Toba kolego nie zgodzil. Tez posiadam jedna mate dokupiona (taka jak w linku) i po przylozeniu dloni do szkla czuc duza roznice na korzysc maty dokladanej. Tak samo przy odmrazaniu, dokupiona daje rade 2 razy szybciej niz orginal. |
Cóż może i tak. Nie wiem, gdyż moje fabryczne lusterko nie grzało, a potem je urwałem,
Kupiłem zamiennik za 150 pln i ten grzeje rewelacyjnie
fearless - Wto Lut 03, 2009 11:12
Kupiłem takie: http://www.allegro.pl/ite..._tania_wys.html
Moc grzewcza 13 W, czyli o 3 W więcej niż tych podanych wyżej. powinny zatem być dobre.
sTERYD - Wto Lut 03, 2009 11:44
truten23 napisał/a: | A właśnie, jak koledzy wyjąć lusterko z tego plastikowego kosza?? |
trzeba go delikatnie podgrzać np. opalarką
AndrzejekA8 - Wto Lut 03, 2009 17:32
Witam,
Potrzebuję pomocy
Sprawdziłem czy jest prąd w kabelkach od podgrzewania i jest.
Próbowałem wyciągnąć wkład z tej plastikowej oprawy ale niestety nie udało mi się i lusterko mi pękło
Gdzie można kupić w miarę tani wkład taki jak ten stary żeby się nie różnił od prawego?
Najlepiej żeby był podgrzewany?
Lechos - Wto Lut 03, 2009 17:53
kompletny wklad z pogrzewaniem TU
szklo TU plus mata TU
AndrzejekA8 - Wto Lut 03, 2009 17:56
A czy ta mata będzie pasowała do tego wkładu?
Lechos - Wto Lut 03, 2009 17:58
na aukcji sa podane wymiary maty wiec przypasuj do szkla
ash - Wto Lut 03, 2009 18:09
a moje pytanko brzmi: Jak mozna w R200 zrobić sobie podgrzewane lusterka, u mnie na bank nie grzeja (rocznik 99 bez elektycznych), czy gdzies sa tam pociagniete kable? czy np mozna sie podpiac pod uklad podgrzewania tylnej szyby i miec kontrole nad grzaniem lusterek? Ktos to juz robil?
AndrzejekA8 - Wto Lut 03, 2009 18:15
Dziękuję za szybką odpowiedź
Mierzyłem i powinna pasować
Pozdrawiam
truten23 - Wto Lut 03, 2009 22:02
ash napisał/a: | a moje pytanko brzmi: Jak mozna w R200 zrobić sobie podgrzewane lusterka, u mnie na bank nie grzeja (rocznik 99 bez elektycznych), czy gdzies sa tam pociagniete kable? czy np mozna sie podpiac pod uklad podgrzewania tylnej szyby i miec kontrole nad grzaniem lusterek? Ktos to juz robil? |
Wątpie żebyś miał tam podciągnięte kabelki, ale proponuję podpiąć się pod jakiś obwód zasilany wraz z włączeniem zapłonu, żeby od razu grzało, tak jak jest fabrycznie...
Ale ważne żeby były to maty tzw. samoregulujące, które zwiększają rezystancję razem z temperaturą
Brt - Wto Lut 03, 2009 22:16
e ja bym podpiął pod szybę lub zrobił coś z czujnikiem temp jak niska, to się włącza ..... kurde ... to jest myśl przecież są takie rzeczy jak termistory hmmm muszę dopisac do listy zakupów
truten23 - Wto Lut 03, 2009 22:48
Hehe, i tak w koledze Brt narodzil się zapał "małego majsterkowicza"
A na serio, jak Koledzy uważacie, osobiście zdanie się na właściwości mat grzejnych to poprosty kolejne ułatwienie
ash - Wto Lut 03, 2009 23:06
termistor? ok - tylko jeszcze jakiej wartosci. Ale i tak wolalbym z szybą raczej. Wrzucam rave i szukam schematow. Ale na serio nikt tego jeszcze nie robil? Obawiam sie tylko wyjecia tego wkladu zeby nie polamac.
truten23 - Sro Lut 04, 2009 09:25
U mnie grzeje tylko obwodka lusterka kierowcy, nie zrobiłem tego wlaśnie ze strachu żeby nie pękło lusterko...
AndrzejekA8 - Wto Lut 10, 2009 17:51
MieszAs, jak wyjąć wkłady lusterek z tych oprawek?
Może ktoś też już wymieniał i ma może jakieś fotki?
Byłbym bardzo wdzięczny
des - Wto Lut 10, 2009 19:45
Gdzieś już to było opisywane, ktoś np. gotował lusterko z tym plastykiem, poczekał aż ten plastyk zmięknie i dopiero wtedy wyjął szkło. Poszukaj a na pewno znajdziesz.
benio_bicos - Wto Lut 10, 2009 20:45
AndrzejekA8 napisał/a: | MieszAs, jak wyjąć wkłady lusterek z tych oprawek?
Może ktoś też już wymieniał i ma może jakieś fotki?
Byłbym bardzo wdzięczny |
Ja to zrobiłem następująco:
1.naciąć delikatnie plastik w zaznaczonych miejscach(fotka nr.2 ,ja to zrobiłem nożem do wykładzin
ale można spróbować żyletką,chodzi o to, by nacięcie było jak najcieńsze ponieważ
trzeba będzie zgrzać plastik)
2.podważyć plastik który jest nalany na szkło
3. wyciągnąć szkło ,oderwać starą matę(o ile pamiętam to dosyć mocno przyklejona)
przykleić nową matę
4.włożyć nowy wkład ,miejsca naciecia zgrzać(ja to zrobiłem lutownicą)
I jeszcze jedno.
O ile pamiętam to będziesz musiał zmienić wsuwki
ale to juz kosmetyka
Powodzenia!
sTERYD - Sro Lut 11, 2009 00:44
ja grzałem opalarką szkło. wtedy wszystko ładnie się nagrzewa i trudno żeby pęknąć jak już trochę nagrzejesz to trzeba odgiąć ten szerszy koniec i delikatnie wysunąć z niego szkło (to kilka milimetrów)
dodatkowo jeśli szkło jest nagrzane fabryczna mata schodzi prawie sama
problem w tym, że jest dość gruba i po włożeniu spowrotem szkło z nową matą trochę lata... ja dogiąłem ramkę na gorąco i chyba nie najładniej wygląda... może warto by było przykleić od spodu....
AndrzejekA8 - Sro Lut 11, 2009 13:19
Dzięki wszystkim za pomoc.
Udało mi się wymienić maty i wszystko chodzi
Pozdrawiam
|
|