Zobacz temat - [R214i 8V 97] Problem z zamkiem bagażnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i 8V 97] Problem z zamkiem bagażnika

strala1 - Wto Lut 03, 2009 16:46
Temat postu: [R214i 8V 97] Problem z zamkiem bagażnika
Mam problem z zamkiem. Oczywiście przeczytałem już wszystkie posty dotyczące tego problemu, jednak opisane próby naprawy nic nie dają. Klapa bagażnika nie chce się domykać, muszę trzasnąć klapą kilka krotnie w celu zamknięcia, jednak na dziurach zamek puszcza i bagażnik mam otwarty. Problem tkwi chyba w zamku. Próbowałem już ustawić ten dolny zaczep, który chwyta zamek, nie pomogło. Oczywiście pół butli WD-40 w celu oczyszczenia zamka też. Zero rezultatów. Wydaję mi się, że powodem może być sprężynka w zamku. Jak to wymienić? Gdzie ewentualnie mogą dostać taki zamek lub sprężynkę? szukałem allegro i nic :( Jak rozwiązać problem? Chociaż żeby do wiosny mógł jeździć bez obawy o to że bagażnik otworzy się podczas jazdy?? Jak sobie z tym poradzić? Help!
Elutka - Wto Lut 03, 2009 18:40

Masz słuszność, tam sprężynka albo nie styka, albo ze starości nie rozpręża się tak jak nalezy. Przepraszam za brak fachowego nazewnictwa. Przyjaciel mi reperował dokładnie taką samą usterkę. Stał godzinę i po naoliwieniuy spręzyny (Trzeba zdjąć obudowę zamka ;) ) wciskał guzik od otwierania bagaznika i z drugiej strony odpychał sprężynę zeby ją rozruszać i działa jak tralala. :mrgreen: