|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i ??r] płyn chłodniczy znika !!
Elutka - Wto Lut 03, 2009 18:57 Temat postu: [R214i ??r] płyn chłodniczy znika !! Witam serdecznie!
Kochani pomózcie bo krew mnie zalewa! Mianowicie ucieka mi płyn chłodniczy a ja nie mam pojęcia dlaczego! Auto było u mechanika, uszczelka pod głowicą sprawdzona - CAŁA, chłodnica stara ale - CAŁA, nałożone zaciski na przewodach, pompa wody- CAŁA- żadnych oznak uszkodzenia nagrzewnicy. Czy to mozliwe aby poprostu winowajcą była owa stara chłodnica?Generalnie 5 litrów płynu zuży łam w ciagu 2 m-cy !!!!!!!!!!!!!!!! Mechanik stwierdził że ona się poci, jest troszkę podzarta przez korozję;((((
Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam.
secio - Wto Lut 03, 2009 19:21
Następny do sprawdzenia w tym modelu jest kolektor ssący.
Pzdr,
Mariusz
Brt - Wto Lut 03, 2009 21:24
Elutka, a czemu w dziale test piszesz przerzucę do usterek i poprawię temat
Co do problemu to .... właśnie też o uszczelce pomyslałem jak kolega wyżej często jak przecieka to ciężko namierzyć, bo płyn od razu odparowuje warto poszukać białych śladów pod ową uszczelką
Elutka - Sro Lut 04, 2009 22:25
Nie korzystałam wczesniej z forum i to przyczyna Jeszcze raz dzieki i obiecuję poprawę
fearless - Sro Lut 04, 2009 22:29
A ja jako że świeżo po uszczelce to wypiszę punktowo:
1. Kolektor wydechowy - uszczelka.
2. J.w. kolektor dolotowy - uszczelka.
3. Korek zbiorniczka wyrównawczego - nieszczelność - efekt parowanie.
4. Niech mechanik sprawdzi czy na tłokach nie ma śladów wody, ewentualnie na świecach nalotu - jak coś jest - to uszczelka
5. A zapomniałem o najgorszym - odpukaj w niemalowane - pęknięta głowica
Elutka - Sro Lut 04, 2009 22:47
Odpukałam, dzięki. Jestem na etapie sprawdzania korka. Pozdrawiam.
Szymek123456 - Sro Mar 04, 2009 21:00
Witam,
dołączam sie do tematu,
wszystkie te elementu sprawdzone, wymienilem uszczelke pod glowica i efekt mizerny, czyzby kolejny raz ja wydmuchalo?
pozdrawiam
emo - Pią Mar 06, 2009 13:55
Witam
Szukałem tematu który jest podobny do mojego i znalazłem trochę podobny tutaj
Posiadam Rovera 620Di Diesel
Kupiłem niedawno samochód i w płynie znajdował się olej ale doszedłem czemu była dziurawa chodniczka oleju rozebrałem ją całą i znalazłem dwie dziurki po wymianie na drógą jest ok, wspomniałem co robiłem wcześniej z układem chłodzącym. I zauważalnym od jakiegoś czasu ze delikatnie ubywa mi płynu ze zbiorniczka wyrównawczego i samochód nagrzewał się dosyć długo ponad 10km wczoraj zrobiłem 70km w jedną stronę i samochód zaczął sie szybciej nagrzewać i szybciej jest w nim cieplej i nie wiem czy mój układ zaczął sie odpowietrzać i dziś zaglądam pod maskę i niema nic płynu w zbiorniczku i zacząłem sprawdzać korek w zbiorniczku w sposób naciskając na wąż od chłodnicy i z korka wydobywa się powierzę czyli wydmuchuje i zasysa czy problemem znikania płynu morze być nieszczelny korek??
A i zapomniałem dodać ze przed wymianą chodniczki tez płyn ubywał a i jeśli chodzi o uszczelkę pod głowicą nie idzie mi żaden dym z rury nawet jak odpalę go zimnego, Proszę o wasze rady i pomoc z góry dziękuje
AndrewS - Pią Mar 06, 2009 14:04
emo napisał/a: | z korka wydobywa się powierzę czyli wydmuchuje i zasysa czy problemem znikania płynu morze być nieszczelny korek?? |
jak najbardziej, jak korek nie trzyma, to nie ma cisnienia, jak nie ma cisnienia, to plyn wrze w "niskiej" temp, na zbiorniczku na zewnatrz nie ma sladow po wyciekajacym plynie
emo - Pią Mar 06, 2009 14:07
AndrewS napisał/a: | emo napisał/a: | z korka wydobywa się powierzę czyli wydmuchuje i zasysa czy problemem znikania płynu morze być nieszczelny korek?? | na zbiorniczku na zewnatrz nie ma sladow po wyciekajacym plynie |
Nie zauważyłem bo nie patrzyłem za bardzo na to właśnie jadę do sklepu motoryzacyjnego może kupię taki korek
[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 17:17 ]
ok korek kupiony nowy za 9zł i jest szczelny zobaczymy czy to coś da dzięki
[ Dodano: Nie Mar 08, 2009 18:31 ]
Jednak płyn ubywa jak myślicie na co mam jeszcze popatrzeć gdzie może on znikać może ktoś miał podobną sytuację
|
|