Zobacz temat - [R 200, 25, MG ZR 3D] elektrycznie otwierane tylne okienka

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 200, 25, MG ZR 3D] elektrycznie otwierane tylne okienka

jasiu87 - Sob Lut 07, 2009 16:25
Temat postu: [R 200, 25, MG ZR 3D] elektrycznie otwierane tylne okienka
Właśnie szukam, mechanizmu otwierania tylnych skrzydełek okien nie spotkałem się jeszcze z taką wersją R , MG ma może ktoś takowe ? Czy można coś takiego założyć do auta które coś takiego w serii nie było wyposażone ?

ej no nikt nie jest w stanie mi na to odpowiedzieć ?

sTERYD - Nie Lut 08, 2009 14:08

chyba fabrycznie takich bajerów nie było :/
może da się zaadaptować od chrysera voyagera np.. :hm:

PHJOWI - Nie Lut 08, 2009 14:17

ciężko dostępna opcja ale był.
jasiu87 - Nie Lut 08, 2009 20:44

sTERYD napisał/a:
chyba fabrycznie takich bajerów nie było

było było :( jestem 100% pewien

PHJOWI,

ciężko dostępna ale jaka użyteczna :)

matlacz - Pon Mar 16, 2009 15:32

Nom też o tym myślałem ale niemam pojęcia jak to zrobić. Kiedyś jak będę miał więcej czasu poszukam poczytam!
Biernik20 - Pon Mar 16, 2009 17:09

to był by dobry bajer nie trzeba by było stawać żeby je uchylić czy zamknąć :D jak bedziecie coś wiedzieć to piszcie
leszek95b - Pon Mar 16, 2009 23:03

Mówicie o elektrycznym mechanizmie, który uchyla tylne szyby w wersjach 3-drzwiowych? Pierwsze słyszę, żeby w jakimkolwiek aucie coś takiego było, ale faktycznie bajer jak smok by był :ok:
matlacz - Pon Mar 16, 2009 23:08

leszek95b napisał/a:
Mówicie o elektrycznym mechanizmie, który uchyla tylne szyby w wersjach 3-drzwiowych? Pierwsze słyszę, żeby w jakimkolwiek aucie coś takiego było,

Np. chrysler Voyager:

http://www.allegro.pl/ite...szyb_91_95.html

Jak widać taki mechanizm jest i to nie drogi :twisted:

Myślę że dało by się takie coś założyć tylko trzeba mieć czas i pomysł jak to póżniej zamaskować żeby nie szpeciło.

leszek95b - Pon Mar 16, 2009 23:20

wow, niezły bajer ...
czego to na tym forum człowiek się nie dowie ... :)

matlacz - Pon Mar 16, 2009 23:27

Tak, to jest super pomysł. Zaraz jak skończę poprawki w moim r zajmę się tym projektem :mrgreen:

[ Dodano: Pon Mar 16, 2009 23:35 ]
Tylko tak myślę że jest to wykonalne pod względem elektrycznym :roll:

sTERYD - Wto Mar 17, 2009 00:12

to co widać na zdjeciach to chyba jakieś bebechy :/
w woyagerze mechanizm jest calkiem estetycznie upakowany, jest to zwykła korba, która dociąga szybę za pośrednictwem któtkiego cięgna lub przez to samo cięgno odpycha...
tak naprawdę obraca się o 180 stopni w jedną lub w drugą stronę nawet bez pozycji przejściowych (można mieć okna uchylone tyle ile się da, albo zamknięte, nie, że da się uchylić do połowy) pewnie mechanizm jest podobny jak w klapkach VIS- silniik będzie się kręcił dopóki krańcówka nie powie, że jest zamknięte lub otwarte :cool:

Szymon - Wto Mar 17, 2009 09:52

Myślałem nad takim domykaniem zaraz po tym jak kolega kupił BMW 3 coupe bodajże z '96 r. Ma u siebie takie ustrojstwo i wymiarami nawet by chyba pasowało do R200. Znalazłem jeden egzemplarz na allegro ale cosik drogo :neutral:
http://www.allegro.pl/ite..._e36_coupe.html

Biernik20 - Wto Mar 17, 2009 22:40

właśnie też miałem napomknąć ze w BMW e46 coupe wychodziły tylne szyby uchylane :D zreszta sam to widziałem jak to działa i to by było naprawdę ciekawe jak by tak jeszcze estetycznie i praktycznie to zamontować to hoh pobili byśmy fabrykę na głowę :D a takie bajery to powiększają komfort ergonomię i wizualne walory autka :P niby nie widać ale jako toś sie zna i zobaczył by coś takiego to odrazu będzie załował ze on w swojej 3-drzwiówce nie ma czegoś takiego :)
R-200 - Sro Mar 18, 2009 11:15

Megana coupe też ma takie silniczki. Tylko w serwisie są drogie. :cool:
firefighter - Sro Mar 18, 2009 12:42

A ja pamietam, że kiedyś na allegro można bylo kupić takie zestawy do uchylania okien w Cinquecento. Zakładało sie to zamiast klamki.
Biernik20 - Czw Mar 19, 2009 00:43

ciekawe ciekawe trzeba poszperać a nawet jeśli juz to gdzie w ktorym miejscu zainstalowalibyście przełączniki do otwierania tych szyb ja sadze ze pod ręcznym nieopodal przednich tam jest takie nawet w miarę miejsce jakoś by je tam wkomponował albo np gdzie jeszcze :P