|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Alternator
AndrzejekA8 - Sro Lut 11, 2009 13:32 Temat postu: [R400] Alternator Witam,
Chciałem się dowiedzieć czy w waszych Roverkach też jest tak że po przekręceniu kluczyka na 2 pozycję (świecą się kontrolki) w alternatorze słychać takie jakby bzyczenie?
Jaki akumulator polecacie do Roverka 400?
Od kiedy kupiłem swojego mam w nim 60Ah a powinno być chyba 45Ah?
Czy to może wpływać jakoś niekorzystnie?
Brt - Sro Lut 11, 2009 13:41
AndrzejekA8 napisał/a: | Od kiedy kupiłem swojego mam w nim 60Ah a powinno być chyba 45Ah?
Czy to może wpływać jakoś niekorzystnie? |
Nic autku nie będzie, mozesz jeździc spokojnie Jak będziesz kiedys wymieniał to kup coś z zakresu 50 - 55Ah Co do bzykannia alternatora to w dieslu bzyka pompa i jest to normalne
faecd - Sro Lut 11, 2009 13:48
ja mam 400 benzyniaka aleeee mi bzyka cos z tylu auta, a tam jest instalacja gazowa. Innych bzykow nie slysze
A aku wiekszej pojemnosci oznacza wieksza zywotnosc. Jest wiekszy objetosciowo, ale jezeli sie miesci no to gitara:D
ewrej - Sro Lut 11, 2009 13:53
Prawdopodobnie jest to pompa paliwowa, która się aktywuje
AndrzejekA8 - Sro Lut 11, 2009 14:03
Po przekręceniu kluczyka słychać jak aktywuje się pompa paliwa, ale również po podejściu z przodu samochodu słychać to "bzyczenie" z alternatora.
Pompa paliwa załączy się i jest cisza, a to słychać cały czas
faecd - Sro Lut 11, 2009 14:17
ooo a tego to nie wiem...w nastepnym tygodniu naprawiam swoje auto po dzwonku i jak cos to tez zobacze czy mi bzyczy i dam znac...puki co musi sie wypowiedziec ktos kto ma sprawne auto i by podszedl do swojego auta i sprawdzil
aczkolwiek nie sadze by u mnie cos bzyczalo, poniewaz nie raz kolo niego chodzilem przy przekreconym kluczyku i nic mi sie w oczy nie rzucilo...
NEOSSS - Sro Lut 11, 2009 15:06
AndrzejekA8, jezeli slychac bzyczenie moze to oznaczac szczotki do czyszczenia i regulator napiecia...
paff - Sro Lut 11, 2009 18:18
a to nie jest bzyczenie silniczka krokowego?
AndrzejekA8 - Czw Lut 12, 2009 16:51
A w jaki sposób wyczyścić szczotki i sprawdzić regulator napięcia?
Co trzeba odkręcić?
paff - Czw Lut 12, 2009 16:52
to trzeba zdemontowac alternator z auta i go rozczłonkować
AndrzejekA8 - Czw Lut 12, 2009 16:57
paff napisał/a: | a to nie jest bzyczenie silniczka krokowego? |
Silniczek krokowy znajduje się chyba na kolektorze prawda?
Jeśli tak to na pewno nie jest to silniczek ponieważ jak przystawię ucho do alternatora to wyraźnie słychać "bzyczenie"
[ Dodano: Czw Lut 12, 2009 17:01 ]
paff napisał/a: | to trzeba zdemontowac alternator z auta i go rozczłonkować |
Jak zdemontować alternator i rozebrać go żeby nic nie uszkodzić?
Jak ściągnąć pasek?
Może ktoś ma jakiś opis lub jakieś fotki? Byłbym bardzo wdzięczny
sTERYD - Czw Lut 12, 2009 17:16
masz klimatyzacje?
jeśli nie, to będzie łatwiej, bo pasek jest napinany alternatorem
odkręcasz śrubę od dołu alternatora i pasek się luzuje, druga śruba (ta na górze od długiego mocowania) i alternator masz w ręce. nie zapomnij tylko odpiąć kabli
przy klimatyzacji wygląda podobnie, tylko musisz osobno pasek poluzować- najpierw luzujesz śrubę w środku rolki napinacza, a później odkręcasz śrubę regulującą napinacz od spodu
AndrzejekA8 - Czw Lut 12, 2009 22:53
Tak mam klimatyzację.
Czy ma może ktoś opis bądź jakieś fotki jak rozkręcić alternator?
Szukałem na forum ale nie mogę nic znaleźć
[ Dodano: Czw Lut 12, 2009 22:55 ]
NEOSSS napisał/a: | AndrzejekA8, jezeli slychac bzyczenie moze to oznaczac szczotki do czyszczenia i regulator napiecia... |
A ten regulator napięcia to jest w alternatorze czy gdzieś indziej? Jak on wygląda?
NEOSSS - Pią Lut 13, 2009 10:55
Tak w alternatorze...
paff - Pią Lut 13, 2009 17:54
AndrzejekA8, - nie wiem gdzie mieszkasz, ale idz w swoim miescie do elektryka niech rozwiaze sprawe
|
|