|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Otwieranie Drzwi
kristohuliciu - Sro Lut 11, 2009 21:29 Temat postu: [R75] Otwieranie Drzwi Chciałem zapytać czy otwieranie dzwi w waszych roverkach odbywa sie za pomocą trzech nacisnieć guzika czy wystarczy tylko raz. U mnie za pierwszym nacisnięciem otwiera sie dzrzwi kierowcy, za drugim tył a za trzeci pasażera. Bardzo mi to przeszkadza, czy zna ktoś możliwość zmiany tego na jednoczesne otwieranie wszystkich razem.
boss.007 - Sro Lut 11, 2009 21:34
Tak już jest,Rover i LandRover ma właśnie taką funkcje,przypuszczam że ze względów bezpieczeństwa,mi to nie przeszkadza,przynajmiej Cię nie porwią jak będziesz zasiadał do wozu
Tyle że ja jednym naciśnięciem otwieram drzwi kierowcy a następnym przyciśnięciem otwiera się już wszystko.
A może bateryjkę Masz słabą i Ci nie łapie za każdym razem
SeniorA - Sro Lut 11, 2009 21:39
W moim R: jedno przyciśnięcie - drzwi kierowcy,drugie pozostałe.
boss.007 - Sro Lut 11, 2009 21:44
SeniorA napisał/a: | W moim R: jedno przyciśnięcie - drzwi kierowcy,drugie pozostałe. |
To jest nas dwóch Reszta pewnie też się podłączy
se7en86 - Sro Lut 11, 2009 21:55
A u mnie to różnie bywa
maciekmpl - Sro Lut 11, 2009 22:04
se7en86 napisał/a: | A u mnie to różnie bywa |
U mnie niestety też. Najczęściej jest odwrotnie niż u wszystkich i za pierwszym naciśnięciem otwierają się wszystkie drzwi, oprócz drzwi kierowcy Czasami jest odwrotnie (tzn. tak jak być powinno), a czasami za pierwszym naciśnięciem otwierają się wszystkie drzwi. Przy zamykaniu w 99% przypadków drzwi kierowcy zamykają się jako ostatnie - już się przyzwyczaiłem, żeby zawsze spojrzeć czy się napewno zamknęły. Podejrzewam, że dzieje się tak, ponieważ drzwi można również otworzyć/zamknąć pilotem alarmu i coś "pogryzło się" z oryginalnym pilotem w kluczyku.
M
boss.007 - Sro Lut 11, 2009 22:07
maciekmpl napisał/a: | Podejrzewam, że dzieje się tak, ponieważ drzwi można również otworzyć/zamknąć pilotem alarmu i coś "pogryzło się" z oryginalnym pilotem w kluczyku. |
Aaaaa to może już być inna sprawa,dwa piloty ufff.
PHJOWI - Sro Lut 11, 2009 22:15
wymień baterie w pilocie i powinno pomóc.
Zukowaty - Czw Lut 12, 2009 02:38
se7en86 napisał/a: | A u mnie to różnie bywa |
A u mnie nawet bardzi roznie. Niekiedy nawet 10 nacisnieniec nie wystarcza. baterie wymienione i nic, Chyba centralne padaja.
Slyszalem cos kiedys ze podobno mozna zaprogramowac na T4 jak maja sie zamykac i otwierac drzwi.
henryk - Czw Lut 12, 2009 13:12
Zukowaty napisał/a: | podobno mozna zaprogramowac na T4 jak maja sie zamykac i otwierac drzwi. | można, najczęściej fabrycznie: 1-wszy raz drzwi kierowcy + 2-gi raz pozostałe.
Można to zmienić T4 tak aby jedno przyciśnięcie otwierało wszystkie.
Zamykają się wszystkie po jednokrotnym przyciśnięciu pilota.
Brt - Czw Lut 12, 2009 13:48
henryk_w napisał/a: | najczęściej fabrycznie: 1-wszy raz drzwi kierowcy + 2-gi raz pozostałe. |
szkoda, że w R200 tak nie ma
Rowan - Czw Lut 12, 2009 14:14
U mnie raz nacisnę i wszystkie się otwierają. To akurat jest programowalne.
norton66 - Czw Lut 12, 2009 16:41
W moim : jedno przyciśnięcie - drzwi kierowcy,drugie pozostałe.
Dziadek - Czw Lut 12, 2009 17:52
U mnie jest tak samo,no i dobrze.Jak sam jadę furą to po co mają się otwierać po prawej stronie.Raz miałem sytuację,że chciał mi się wmeldować jakiś trol pod marketem,a tu niepowodzenie i pukał w szybkę.Zwróćcie uwagę,że przy zamykaniu wlew paliwa zamyka się tylko z pilota.
blazi - Czw Lut 12, 2009 18:13
U mnie 1raz- drzwi kierowcy, 2raz - pasażera oraz tylne lewe, 3raz - tylne prawe
boss.007 - Czw Lut 12, 2009 19:49
Dziadek napisał/a: | no i dobrze.Jak sam jadę furą to po co mają się otwierać po prawej stronie.Raz miałem sytuację,że chciał mi się wmeldować jakiś trol |
Właśnie to mniałem na myśli pisząc troszeczkę wyżej
Zukowaty - Czw Lut 12, 2009 20:06
U mnie pierwszy raz nic drugi raz kierowcy do polowy lub nie 3 raz cos tam i tak do ustra...ej smierci. Chyba standardowo silniczki iod centralnego padaja.Ciekawi mnie tylko ze jak sie nimi pobawie to zaczynaja dzialac calkiem rozsadnie-za 1 lub 2 razem.
szamanpl - Pią Lut 13, 2009 10:51
U mnie za 1razem tylko drzwi kierowcy,a potem żeby nie rozładowywać baterii w pilocie,wsiadam i resztę drzwi otwieram przyciskiem obok lewarka
sknerko - Pią Lut 13, 2009 11:11
kristohuliciu napisał/a: | Chciałem zapytać czy otwieranie dzwi w waszych roverkach odbywa sie za pomocą trzech nacisnieć guzika czy wystarczy tylko raz. U mnie za pierwszym nacisnięciem otwiera sie dzrzwi kierowcy, za drugim tył a za trzeci pasażera. Bardzo mi to przeszkadza, czy zna ktoś możliwość zmiany tego na jednoczesne otwieranie wszystkich razem. |
W moim identycznie ale zonk jest taki że PHJOWI radzi wymienic baterie i pomoże ponoć, mam nową sam nie wkładałem tylko poprzednik ale w niczym mnie nie oszukał więc... chyba jednak pada silniczek w drzwiach pasażera (nasmarowany jest bo już kiedys sie do niego przymierzałem)
Zukowaty - Pią Lut 13, 2009 15:22
Cytat: | U mnie za 1razem tylko drzwi kierowcy,a potem żeby nie rozładowywać baterii w pilocie,wsiadam i resztę drzwi otwieram przyciskiem obok lewarka |
Bateria kosstuje chyba cos kolo 7zl na stacji benzynowej i mozna ja wymienic samemu. Zajmuje to jakies 45sek.
szamanpl - Pią Lut 13, 2009 16:37
No niby tak,ale potem czytam o rozkodowaniach pilota,programowaniach itp.
boss.007 - Pią Lut 13, 2009 16:47
szamanpl napisał/a: | No niby tak,ale potem czytam o rozkodowaniach pilota |
Ja zmieniałem dwa razy w Land Rover-ku i raz w R75 nic się nie posypało,działało jak powinno.
Rowan - Pią Lut 13, 2009 16:48
szamanpl, nic się nie stanie, najwyżej trzeba zrobić synchronizację.
kristohuliciu - Pią Lut 13, 2009 18:03
W jaki sposób można przeprogramować otwieranie na raz, trzeba w serwisie czy jest jakis inny sposób.
PD - Pią Lut 13, 2009 20:13
jednak padaja te silniczki w zamkach(sa tam 2-zwykle zamykanie i ryglowanie z pilota), mi juz 3 padl, irytuje mnie to powinno wytrzymywac
dluzej... (nawet gdy jest wlaczona opcja zamykania po ruszeniu)
najgorsze bedzie jak padna silniczki z ryglowania to wtedy juz bedzie lipa bo raczej bez zrywania tapicerki sie nie obejdzie
pzdr
henryk - Sob Lut 14, 2009 20:19
kristohuliciu napisał/a: | W jaki sposób można przeprogramować otwieranie na raz | tylko komputerem serwisowym Rovera - T4 (testbook)
nitta - Nie Lut 15, 2009 14:04
u mnie pierwsze nacisniecie i otwiera sie przód (lub tylko kierowca, z tym ze wlasnie od strony kierowcy sie nie otwiera bo jest zrąbany i trzeba z kluczyka) i drugie ncisniecie tył. Ale mam inna ciekawostke. Zaraz jak go kupilem przy ktoryms tam nacisnieciu guzika (przy otwieraniu oczywiscie) fotel kierowcy (i chyba tez pasazera ale nie jestem juz teraz pewien) odsuwał sie do tyłu - nie wiedzialem po co tak sie robi, kumpel mi powiedzial ze w jaguarach jest tak samo zeby latwiej sie wsiadalo. A teraz juz sie nie odsuwa, chocbym nie wiem ile razy naciskal, a mam go raptem miesiac. Szkoda, to byl fajny bajer.
Zukowaty - Nie Lut 15, 2009 14:45
Cytat: | No niby tak,ale potem czytam o rozkodowaniach pilota,programowaniach itp. |
W R75 nic sie nie dzieje. Mozna smialo wymieniac.
[ Dodano: Nie Lut 15, 2009 14:47 ]
Cytat: | jednak padaja te silniczki w zamkach(sa tam 2-zwykle zamykanie i ryglowanie z pilota), mi juz 3 padl, irytuje mnie to powinno wytrzymywac
dluzej... (nawet gdy jest wlaczona opcja zamykania po ruszeniu)
najgorsze bedzie jak padna silniczki z ryglowania to wtedy juz bedzie lipa bo raczej bez zrywania tapicerki sie nie obejdzie
pzdr |
Sa te silniczki do kupienia ale jedyna firma ktora raczyla mi odpowiedziec oferuje 10tys szt :wow:
[ Dodano: Nie Lut 15, 2009 14:49 ]
nitta, a jak wsiadales to sie przysuwal do przodu czy trzeba bylo samemu to robic? Nie slyszalem o takim bajerze w R75.
nitta - Nie Lut 15, 2009 14:59
Cytat: | nitta, a jak wsiadales to sie przysuwal do przodu czy trzeba bylo samemu to robic? Nie slyszalem o takim bajerze w R75 |
no własnie ja tez nie. Jak wsiadalem to trzeba bylo samemu sie przysunąc, ale co to za problem wystarczy wcisnac jeden guzik z zaprogramowanym ulubionym ustawieniem fotela i po sprawie. Dziewczyna mi wlasnie przypomniala ze to tylko fotel kierowcy tak reagowal i ona twierdzi ze przy zamykaniu sie odsuwal a ja juz w sam nie pamietam, ale fakt jest taki ze sie odsuwal i wygladalo to bajerancko. Ale chyba faktycznie przy zamykaniu. Odrazu jak go kupilem pojechalismy na stacje zatankowac. Nie umialem go zamknac, nie wiedzialem ktory guzik naciskalem na przemian raz jeden raz drugi i zauwazylem w pewnym momencie ze fotel kierowcy odsuwa sie do tylu. I tak bylo moze ze 2,3 dni ze sie odsuwal i przestal, dziwne co ? Czary mary Moze moje autko to transformers
Zukowaty - Nie Lut 15, 2009 16:46
nitta napisał/a: | i przestal, dziwne co ? |
Raczej nie
R75 tak maja ze rzeczy się same psuja i same naprawiają. Był już nawet o tym temat na forum. Sam to przerabiałem kilkakrotnie Elektrownia w aucie robi swoje a niestety montują jej coraz więcej.
kristohuliciu - Pon Lut 16, 2009 10:13
z TYM ODSUWANIEM FOTELA TO JEST TAK ŻE MUSISZ NACISNĄĆ PRZYCISK OTWIERANIA I PRZYTRZYMAĆ NA CHWILE. U MNIE DZIAŁĄ.
nitta - Pon Lut 16, 2009 14:59
no zgadza sie, dzis sam na to wpadlem, ale nie ze sie fotel odsuwa tylko ustawia sie do pozycji zaprogramowanej na "1", jesli wiec na "1" ustawi sie tak fotel zeby byl mocno odchylony do tylu a np. na "3" swoja ulubiona pozycje, to przy otwieraniu drzwi trzeba przytrzymac guzik i fotel sie odchyla bajerancko a po zajeciu miejsca w fotelu wystarczy nacisnac "3". Fajna sprawa
|
|