Zobacz temat - [R45] NIESYMETRYCZNE USTAWIENIE KÓŁ PORZEDNICH

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] NIESYMETRYCZNE USTAWIENIE KÓŁ PORZEDNICH

pajak_r45 - Pią Lut 13, 2009 15:42
Temat postu: [R45] NIESYMETRYCZNE USTAWIENIE KÓŁ PORZEDNICH
Witam w momencie gdy wymieniłem opony na zimowe zauważyłem ze coś jest nie tak z ustawieniem przednich kół. Wcześniej miałem oponki 195/55 R15 teraz założyłem zimówki 185/65 R15 wiec prześwit miedzy oponą a nadkolem się zmniejszył i zauważyłem ze prawe przednie koło ładnie dookoła ma jednakowa odległość od nadkola a lewe jest zbliżone ku progowi.Różnica jest widoczna i wydaje mi sie ze wynosi ok 1 cm. Dodam że wyczuwam delikatne sciaganie do środka jezdni a szczegolnie przy chamowaniu przy jeżdzie prawie niewyczuwalne.Moje pytanie brzmi:

- czym moze byc to spowodowane
- czy świadczy to moze o jakiejs wypadkowej historii autka
- w jaki sposob i gdzie moge zlikwidowac przyczyne powstania takiego ustawienia

Moze komus cos wpadlo na mysl i bylby w stanie mi pomóc. Z góry dzieki i pozdrawiam.

sTERYD - Pią Lut 13, 2009 19:08

a może po prostu tulejki dolnego wahacza są już martwe...
spróbuj pobujać autem przód-tył na biegu, i sprawdź czy ta róznica się zmieni czy nie...

pajak_r45 - Pią Lut 13, 2009 19:12

niby mial sprawdzane zawieszenie na stacji do tego przystosowanej ale jeszcze sam sprawdze w ten sposob jak mowisz.

[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 18:03 ]
niestety to chyba nie zaden luz na lozysku i przypatrzylem sie bardziej i stwierdzilem ze ta roznica odleglosci w strone progu jest nawet wieksza niz 1 cm wyraznie widac ze kolo jest przesuniete.Moze ktos ma jescze jakis pomysl co to moze byc i jak to naprawic???