Zobacz temat - [R400] Oświetlenie obrotomierza i prędkościomierza

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Oświetlenie obrotomierza i prędkościomierza

camaro17 - Wto Lut 24, 2009 18:46
Temat postu: [R400] Oświetlenie obrotomierza i prędkościomierza
Witam !! !
Czy ktoś z was już wyciągał zegary tj. obrotomierz i prędkościomierz aby wymienić oświetlenie?? Co od wymiany żarówek na nowe to nie ma problemu, ale od tyłu tych zegarów są zaślepki które się odkręca i wymienia się żarówkę, problem jest taki że tam jest wiele tych mniejszych zaślepek z żarówkami ale one nie działają wymieniłem wszystkie na nowe i nic żadna z nich nie świeci. O co chodzi z tymi małymi żarówkami dlaczego one są zamontowane a nie działają-świecą, tylko te 4 duże do oświetlają zegary.

Czy może mi ktoś pomóc z tym problemem.

Deamian - Wto Lut 24, 2009 18:55

A nie są to przypadkiem żarówki od kontrolek :?: :?:
BoloSr - Wto Lut 24, 2009 19:05

Deamian napisał/a:
A nie są to przypadkiem żarówki od kontrolek :?: :?:

chyba dobrze gadasz :rotfl:

Tomek1212 - Wto Lut 24, 2009 19:09

Najprościej to wykręć te tajemnicze żaróweczki i przyświeć tam latarką jednocześnie patrząc czy się nie zaświeca jakaś kontrolka na tablicy zegarów.
camaro17 - Wto Lut 24, 2009 19:37

Macie racje chłopaki, te żarówki to są od tych różnych kontrolek. A co do podświetlenia zegarów macie jakieś dobre sposoby na to żeby było jaśniej. Dzisiaj zauważyłem że seryjnie na normalne żarówki są nakładane kolorowe gumowe kapturki. Czy ktoś z was już to wymieniał bo u mnie to jest trochę wypalone i wypłowiałe, tylko teraz się zastanawiam na jaki kolo wymienić, org. były pomarańczowe, może niebieskie. Na razie ma stan bez kapturków czyli podświetlenie białe
BoloSr - Wto Lut 24, 2009 19:45

camaro17 napisał/a:
Macie racje chłopaki, te żarówki to są od tych różnych kontrolek. A co do podświetlenia zegarów macie jakieś dobre sposoby na to żeby było jaśniej. Dzisiaj zauważyłem że seryjnie na normalne żarówki są nakładane kolorowe gumowe kapturki. Czy ktoś z was już to wymieniał bo u mnie to jest trochę wypalone i wypłowiałe, tylko teraz się zastanawiam na jaki kolo wymienić, org. były pomarańczowe, może niebieskie. Na razie ma stan bez kapturków czyli podświetlenie białe

jak chesz robic z tego Golfa to rob na niebiesko mnie osobiscie sie to nie podoba wole kolor czerwony/bursztynowy :)

Lechos - Wto Lut 24, 2009 20:05

kup pomaranczowe lub czerwone 5W, lepiej swieca niz orginalki w kondonkach
camaro17 - Wto Lut 24, 2009 20:20

ok!! pomarańczowe lub czerwone to na pewno, ale czy barwione na dany kolor czy kondoniki w takim kolorku bo już nie wiem??? Bo na pewno nie kupie już LEDÓW bo to kaszanka kupiłem 7x3mm w oprawce w5w i gorzej widać niż w starych kondonkach.
BoloSr - Wto Lut 24, 2009 20:25

camaro17 napisał/a:
ok!! pomarańczowe lub czerwone to na pewno, ale czy barwione na dany kolor czy kondoniki w takim kolorku bo już nie wiem??? Bo na pewno nie kupie już LEDÓW bo to kaszanka kupiłem 7x3mm w oprawce w5w i gorzej widać niż w starych kondonkach.

bo ledy swieca punktowo a zwykla na zewnatrz i tu byl problem pewnie :mrgreen:

fearless - Wto Lut 24, 2009 20:29

Polecam po prostu zdjąć kondonki, lub wymienić na całkowicie białe (najlepiej led) ja testowałem z białymi - fajny efekt, ostatecznie jednak zdecydowałem się na 4 diody niebieskie o kącie świecenia 120 " i dwie białe oświetleniowe od góry - powstał ciekawy efekt.... załączony na foto
camaro17 - Wto Lut 24, 2009 20:30

Właśnie tak!! To co polecasz ledy chyba raczej nie????, czy kondonki, czy malowane całe.???
Tomek1212 - Wto Lut 24, 2009 20:31

Kup najlepiej malowane żaróweczki 5W, takie z kolorowymi "kondonami" będzie ciężko dostać.
camaro17 - Wto Lut 24, 2009 20:39

U mnie wyszło tak po zdjęciu kondoników i założeniu 2 LEDÓW od góry

Tak wyglądają kondoniki które ściągnąłem :

A to te ledy które kupiłem i nie zdały egzaminu :

Deamian - Wto Lut 24, 2009 22:19

fearless napisał/a:
powstał ciekawy efekt.... załączony na foto

fearless A wskazówki czym tak podświetliłeś :?: :?:

des - Wto Lut 24, 2009 22:43

Wskazówki nie są czasem z R45?
faecd - Wto Lut 24, 2009 23:08

Szczerze to oswietlenie fearless-a moze i byc ciekawe ale bynajmniej na foto (moze w rzeczywistosci wyglada lepiej) to wyszla kupa gowna:/ szpeca pomaranczowe wskazowki na niebieskim tle:/

PS co do diod to warto je zamoczyc w kleju z pistoletu wtedy zmienia sie ich kąt swiecenia i kolor jest jasniejszy

des - Wto Lut 24, 2009 23:27

Jeżeli już miałbym zmieniać oświetlenie zegarów to zmieniłbym na czerwony (jak w audi) lub biały. Niebieski wg mnie wychodzi kiepsko i to bardzo.
faecd - Wto Lut 24, 2009 23:29

Popieram!
Biale ledy, tyle, ze nie tą zimna biel dac lecz poprostu biel:)

I taka biel wtedy nawet wspolgra z seryjnym oswietleniem kokpitu w R400 tzn nie gryzie sie;)

fearless - Sro Lut 25, 2009 08:35

Deamian napisał/a:
fearless napisał/a:
powstał ciekawy efekt.... załączony na foto

fearless A wskazówki czym tak podświetliłeś :?: :?:

Wskazówki podświetlone żaróweczkami 2W od góry - białe.

faecd napisał/a:
Szczerze to oswietlenie fearless-a moze i byc ciekawe ale bynajmniej na foto (moze w rzeczywistosci wyglada lepiej) to wyszla kupa gowna:/ szpeca pomaranczowe wskazowki na niebieskim tle:/

Jak to mówią - o gustach się nie dyskutuje ;) W rzeczywistości efekt jest ciekawszy, muszę tylko poprawić podświetlenie licznika kilometrów dziennych - bo jest mało czytelny.

Edit: w moim zamierzeniu było połączenie koloru delikatnie niebieskiego z oryginalnym bursztynowym - i osobiście uważam, że mi się udało :D

camaro17 - Sro Lut 25, 2009 08:54

Dziadowskie te diody, dzisiaj muszę znowu rozbierać zegary bo te 2 diody które założyłem od góry przestały świecić, szczerze powiem że denerwują mnie w ogóle te diody nie spełniają moich oczekiwań. Teraz po prostu założę zwykłe nowe żarówki a na nie kapturki koloryzujące i dadzą lepszy efekt, tak więc na podświetlenie zegarów pójdą czerwone kapturki a a te 2 od góry to niebieskie kapturki. Foto w najbliższym czasie.
Deamian - Sro Lut 25, 2009 18:36

fearless napisał/a:
Wskazówki podświetlone żaróweczkami 2W od góry - białe.

Ale malowałeś je czymś że się tak świecą :?:

camaro17 - Sro Lut 25, 2009 19:35

Na moje oko raczej nie malowane, ale lepiej pomalować tą farbką fluoryzacyjną bo ona odbija światło i daje dobry efekt. Ja będę malował.

[ Dodano: Czw Lut 26, 2009 17:56 ]
Dzisiaj się znowu bawiłem z tymi żarówkami, ale to znowu stan przejściowy, gdyż coś mi znowu nie pasuje, znając siebie to pewnie skończy się na tym że zakupie tarcze od Hondy Civic- INTIGO.

Tak wyglądało to przed zabawą z kolorami :

Dzisiaj wleciały nowe żarówki z nowymi czerwonymi kondonikami :

A do oświetlenia wskazówek nowe diody :

Przy okazji wywaliłem tą pomarańczową osłonę która bardzo zabierała światło :

A tak wygląda efekt końcowy, nie jestem z tego zadowolony,gdyż kolor nie jest zbyt intensywny, chłopaki z klubu Hondy Civic mieli rację żeby odkręcić tarcze zegarów i zdrapać od tyłu folię w miejscach cyfr. Trzeba będzie się za to wziąć ale jak przyjdzie ciepło bo już mi się nie chce siedzieć w ciemnym i zimnym garażu.

Jugol - Czw Lut 26, 2009 19:20

camaro17 ja też przerabiam obecnie ten temat,i nie musisz stosować żadnych kapturków koloryzujących,ja znalazłem to http://moto.allegro.pl/it...0_mm_tanio.html i zamówiłem ,dzisiaj mi wysłano 20 szt :) ,a co do diód ,to tak jak mówisz-efekt jest do :dupa: ,przerabiane przez wielu Roverkowiczów-kasa w błoto.A tu masz żarówki ,o identycznej mocy i w kolorze do wyboru.U mnie będzie na czerwono :) . Jak skończę ,to się pochwalę efektami.Pozdrawiam i powodzonka życzę :ok:
camaro17 - Czw Lut 26, 2009 19:58

Podeślij mi jeszcze raz tego linka bo nie można go otworzyć. A co do oświetlenia, to możliwe żeby coś było nie tak, chodzi mi o to że chyba mam jakieś zwarcie, bo jak podłączyłem te dwie diody od góry to po krótkim czasie jakieś 5 min włączone, taki dziwny smród czuje jak by coś się podpalało. Czy ktoś spotkał się z tym?????
Jugol - Czw Lut 26, 2009 20:13

camaro17,

Bo allegro ma przerwę techniczną,a link na 100% działa-sprawdziłem wcześniej.Nick sprzedawcy na allegro,to : superled -znajdziesz spoko :ok:

camaro17 - Czw Lut 26, 2009 22:19

Jugol : i co planujesz zastąpić zwykłe żarówki tymi zamiennikami w odpowiednik kolorze?

[ Dodano: Pią Lut 27, 2009 08:51 ]
To ja w takim razie czekam na twoje poczynania w tej materii, jak zamontujesz te światełka to szybko zamieszczaj foto, ja też takie sobie zamówię. Aha zauważyłem dzisiaj jakiś dziwny smród podpalanych kabelków po wymianie tych żaróweczek, czy coś takiego może zaistnieć, może to te 2 diody podświetlające wskazówki od góry się jarają, ale nadal palą????????????????

Jugol - Pią Lut 27, 2009 13:05

...ok camaro,jak pozakładam toto wszystko,to i fotki będą :ok: Pozdro :wink:
AndrzejekA8 - Wto Mar 03, 2009 22:32

Też zamierzam wymienić całe podświetlanie w moim R na czerwony, ale nie wiem jakie i ile żarówek będzie mi potrzebne? Chodzi mi o zegary, włączniki na desce i kolumnie środkowej.
Jugol - Wto Mar 03, 2009 22:45

camaro17 napisał/a:
Na moje oko raczej nie malowane, ale lepiej pomalować tą farbką fluoryzacyjną bo ona odbija światło i daje dobry efekt. Ja będę malował.

[ Dodano: Czw Lut 26, 2009 17:56 ]
Dzisiaj się znowu bawiłem z tymi żarówkami, ale to znowu stan przejściowy, gdyż coś mi znowu nie pasuje, znając siebie to pewnie skończy się na tym że zakupie tarcze od Hondy Civic- INTIGO.

Tak wyglądało to przed zabawą z kolorami :
[url=http://images39.foto...25m.jpg]Obrazek[/URL]

Dzisiaj wleciały nowe żarówki z nowymi czerwonymi kondonikami :

[url=http://images46.foto...c8m.jpg]Obrazek[/URL]

A do oświetlenia wskazówek nowe diody :

[url=http://images40.foto...6cm.jpg]Obrazek[/URL]

Przy okazji wywaliłem tą pomarańczową osłonę która bardzo zabierała światło :

[url=http://images35.foto...d9m.jpg]Obrazek[/URL]

A tak wygląda efekt końcowy, nie jestem z tego zadowolony,gdyż kolor nie jest zbyt intensywny, chłopaki z klubu Hondy Civic mieli rację żeby odkręcić tarcze zegarów i zdrapać od tyłu folię w miejscach cyfr. Trzeba będzie się za to wziąć ale jak przyjdzie ciepło bo już mi się nie chce siedzieć w ciemnym i zimnym garażu.

[url=http://images41.foto...78m.jpg]Obrazek[/URL]

...Camaro,ja też spróbowałem bez tej pomarańcowej pleksi u góry,ale byłoby za jaskrawoczerwono-sprawdziłem,pleksi wróciła na swe miejsce,ale żarówki dałem czerwone i jest rewelka,fotki postaram się wrzucić na dniach :ok:

[ Dodano: Sro Mar 04, 2009 19:50 ]
...jak obiecałem tak się pochwalę,jak to wyszła u mnie podniecająca czerwień :oops:

Zegarki po demontażu na warsztacie :grin:

...po założeniu aluramek:

...i efekt końcowy.

Wczoraj byłem za bardzo podniecony,ale dzisiaj zauważyłem,że chyba jedna żarówka nie świeci-lewa strona-podświetlenie temp.cieczy chłodz.Przy okazji się wymieni-poświata z góry,nadrabia pięknie ten brak :ok:

camaro17 - Czw Mar 05, 2009 19:14

Jugol straszny ci czerwony wyszedł, śmigałeś już wieczorkiem jak jest ciemno??? nie razi cię ten czerwień, bo na zdjęciu to trochę mocno wyszło. A widzę że podświetlenia od góry nie dałeś???
U mnie w stanie przejściowym wyszło tak, z 2 diodami białymi od góry w w nocy wygląda to bajecznie!!!!

Ale dzisiaj przyszła paczuszka i jutro zamieram się za skrobanie zegarów, jak się uda z czasem to jutro zamieszczę dużo zdjęć z operacji nad tym zabiegiem.