Zobacz temat - [Honda Accord] Pytania o przewody/kable pod maską

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [Honda Accord] Pytania o przewody/kable pod maską

sikules - Czw Mar 05, 2009 19:36
Temat postu: [Honda Accord] Pytania o przewody/kable pod maską
Witam, niedawno oglądałem sobie silnik w moim nowozakupionym accordzie (96r 2,0 TDI) i tak mnie ciekawi co to jest i czy tak powinno być złączam zdjęcia by lepiej to pokazać
Foto 1
Zobaczyłem ze końcówka tego przewodu jest usmarowana jakimś zaschniętym klejem tak jakby ktoś próbował ja nieudolnie zamontować do czegoś. No właśnie gdzie ten przewód powinien być podłączony ?

Foto 2 Co to za kable tak to luzem sobie wiszą ? Czy powinny być gdzieś podłączone?

Foto 3
No i ostatni kabelek nieznanego pochodzenia i funkcji jaką pełni. Jest to jeden z kabli z tej grubej wiązki która biegnie nad rozrządem, gdy ściągnąłem izolacje widać było jak ktoś bez pomyślunku to polutował (wtyczkę) i okleił taśmą. Za co odpowiada ten przewód ?
Widok ogólny
Widok końcówki w/w kabelka która wchodzi do silnika, co to jest? Za co odpowiada ?
Proszę o pomoc, jestem totalnie zielony w tych sprawach a niechcę żeby jakiś mechanik wciskał mi kit i naciągał na kasę.
Pozdrawiam proszę o jakieś porady.

filo - Czw Mar 05, 2009 19:53

Fotka numer 1-ten przewód powinien być chyba podłączony do tego siłownika co jest na turbinie. Nie pamiętam jak to u mnie idzie bo dawno tam nie zaglądałem.

Fotka numer 2-ten kabel jest przyczepiony jakoś do rurki od klimy czy tak go położyłeś?
Nie przypominam sobie abym takowy posiadał.

Fotka numer 3-wygląda na jakiś czujnik temp.Nie jestem pewien.

I tak muszę zejść do garażu to dźwignę maskę i zobaczę co i jak & fotki zrobię jak aparat znajdę...

[ Dodano: Czw Mar 05, 2009 20:24 ]
A więc:

Fotka numer 1.
Jednak to nie od turbiny.Źle spojrzałem.To od podciśnienia które steruje elektrozaworem,który steruje EGR.

Fotka numer 2.
Ten kabel jest do zasilania syreny alarmu której u Ciebie nie ma na foto.

Co do fotki numer 3 musiał bym obudowę silnika zrzucać.

Sory za nie udolne rysunki w Paintcie ale jakoś nie jestem za bardzo uzdolniony artystycznie...

sikules - Czw Mar 05, 2009 20:53

Dzięki wielkie za odpowiedz i pomoc ! :>

Jeśli ktoś może jeszcze udzielić pomocy na temat 3 fotografii to bardzo bym był wdzięczny.