Zobacz temat - [R416] Czujniki w drzwiach - jaki smar?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Czujniki w drzwiach - jaki smar?

dawidd - Sob Mar 07, 2009 20:32
Temat postu: [R416] Czujniki w drzwiach - jaki smar?
Witam
W moim R co jakiś czas pojawia sie problem z czujnikami w drzwiach - śniedzieją przez co alarm by się nie załączył przy otwarciu drzwi, światełko tez się raz zapala raz nie, no i wszystko co jest z tym związane... Czyściłem to kilka m-cy temu i znów sie pojawił problem. Oryginalnie te czujniki a właściwie zwykle przyciski sa wypełnione jakims smarem, zdajsie zielonym który zabezpiecza przed wilgocią po jego usunięciu robią sie takie niuanse. Może ktoś wie czym by wypełnić taki czujnik żeby juz wilgoć mu nie szkodziła?

sTERYD - Sob Mar 07, 2009 21:38

to zielone to była pewno śniedź ze styków ;)
zapewne wymieszana z niewielką ilością zmary, którym były lekko potraktowane sprężynki... to zwykły smar do łożysk i jeśli będziesz go tak dokładał to uważaj, żeby nie dostał się w okolice styków, bo jest tam niewskazany...
a styki najlepiej przeczyść preparatem do styków (np. kontakt S) jest dużo skuteczniejszy niż np WD-40 czy nawet śrubokręt :cool:

dawidd - Sob Mar 07, 2009 22:25

używałem kontaktu do styku, ale z mojego doświadczenia (jestem elektronikiem) wynika ze do styków jest dużo lepszy kontakt do potencjometrów AG ten zielony - nie ma chyba lepszego preparatu do styków (pomimo tego ze producent zaleca do do potencjometrów). Czyli co - styki jak śniedziały tak będą śniedzieć? Zatyram jeszcze w sklepie z elektronika może jest jakiś smar do tego typu spraw
pozdrawiam