Zobacz temat - [R75] Tłumiki

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Tłumiki

Kris - Sro Mar 11, 2009 10:49
Temat postu: [R75] Tłumiki
Witam,

Jak w temacie, trochę mi buczy ostatni tłumik, zastanawiam się czy to robic czy wymienić, ale z tym drugim to chyba problem, bo na pierwszych tłumikarniach z google nie ma tłumików do 75 :D może ktoś wie gdzie i za ile można dostać?

PTE - Sro Mar 11, 2009 11:08

Zobacz tutaj. Do dostania w każdej większej hurtowni lub zakładzie tłumikarskim. Jeśli nie będzie na miejscu, to na pewno sprowadzą.
snake0908 - Sro Mar 11, 2009 18:07

PTE napisał/a:
Zobacz tutaj. Do dostania w każdej większej hurtowni lub zakładzie tłumikarskim. Jeśli nie będzie na miejscu, to na pewno sprowadzą.

Jakosc tlumikow BOSALA nie jest najlepsza, dlugo na tym nie pojezdzisz. pozdro

PTE - Czw Mar 12, 2009 07:56

snake0908 napisał/a:

Jakosc tlumikow BOSALA nie jest najlepsza, dlugo na tym nie pojezdzisz. pozdro

A istnieje jakaś alternatywa? Ja u siebie końcowy wstawiłem PolmOstrów, rok później trzeba było wymienić środkowy - dostępny był jedynie Bosal (i to na zamówienie).

Kamil79 - Czw Mar 12, 2009 08:05

http://www.allegro.pl/sea...=Mozilla-search

Są walkery na allegro ale niestety nie maja oryginalnego kształtu.

SeniorA - Czw Mar 12, 2009 08:47

Kris, w ubiegłym roku założyłem Walkera.Był głośniejszy, ale z czasem się wyciszył ,albo ja się przyzwyczaiłem. Rozbebeszyłem oryginalny,wyczyściłem i przygotowałem do naprawy ale wszyscy po oględzinach mówią , że szkoda czasu na naprawę.
Kris - Czw Mar 12, 2009 09:13

SeniorA napisał/a:
Kris, w ubiegłym roku założyłem Walkera.Był głośniejszy, ale z czasem się wyciszył ,albo ja się przyzwyczaiłem. Rozbebeszyłem oryginalny,wyczyściłem i przygotowałem do naprawy ale wszyscy po oględzinach mówią , że szkoda czasu na naprawę.

No ja właśnie też się zastanawiam czy go nie zdjąć i nie pospawać bo to jakas mała dziurka.

SeniorA - Czw Mar 12, 2009 10:32

Tam są 2 warstwy blachy z separatorem i ta wewnętrzna jest zazwyczaj mocno skorodowana , ale warto spróbować.
Dziadek - Czw Mar 12, 2009 11:46

Wszystko zależy od stanu "bebechów".Znałem fachowca dla którego naprawa nawet bardzo "ulatanego" tłumika była bedką.Facet potrafił dorobić cały wydech do niestandartowego samochodu i wychodziło taniej niż oryginał.Dlatego warto spróbować.
Kris - Czw Mar 12, 2009 12:50

Dziadek napisał/a:
Wszystko zależy od stanu "bebechów".Znałem fachowca dla którego naprawa nawet bardzo "ulatanego" tłumika była bedką.Facet potrafił dorobić cały wydech do niestandartowego samochodu i wychodziło taniej niż oryginał.Dlatego warto spróbować.

też mialem takiego kolesia, dzięki niemu przelatałem swoim pierwszym Roverem 160 tysięcy bez wymiany tłumika, bo tam w okrąglaku tylko na rurach robiły mi się dziury, spawal migomatem ze trzy razy.
Ale teraz pojechał do angli za chlebem :(

SeniorA - Czw Mar 12, 2009 14:31

Naprawić się da , tylko na jak długo.Praktycznie trzeba odtwarzać cały tłumik , mieć cienką blachę aluminizowaną lub nierdzewkę i materiał wyciszający E-Glass , wełnę bazaltową itd. Przynajmniej ja tak chcę zrobić , bo samo zaspawanie dziur to nie problem.
Dziadek - Czw Mar 12, 2009 15:20

Nie,no ja mam na myśli właśnie odtworzenie wydechu z nowego materiału.Zaspawanie dziury nic nie da,chyba,że tłumik jest prawie nowy i był uszkodzony mechanicznie.Kiedyś na Słowacji urwałem ostatni tłumik w Peugeocie i po powrocie do kraju założyłem nowego walkera z braku czasu.Stary dałem do pospawania.Na walkerze pojeździłem kilkanaście miesięcy,a stary(połatany)służył mi jeszcze 5 lat i poszedł z autem do klienta.
Od momentu jak kupiłem mojego R noszę się z zamiarem odgrzania znajomości z gościem o którym wcześniej pisałem i zlecenie mu zrobienia ostatniego tłumika-bo nie wygląda ciekawie i lada chwila może się skończyć.Nawet,gdyby nie zrobił go pięknie,to i tak w naszych autach wydechu nie widać,a gwarantuję że na czymś takim pojeżdżę do końca życia mojego R.Moim zdaniem warto wejść w takie coś.

SeniorA - Czw Mar 12, 2009 15:38

Dziadek napisał/a:
Na walkerze pojeździłem kilkanaście miesięcy
ja jeżdżę na Walkerze równy rok i sądzę na podstawie doświadczeń z poprzednich aut , wytrzyma jeszcze 3-4 lata .
tomczyk32 - Czw Mar 12, 2009 16:30

znam gostka z malborka co dorabia tlumiki i sa prawie jak orginal , jutro sie wybieram do niego gdyz tez musze cos zrobic z moim tlumikiem
SeniorA - Czw Mar 12, 2009 17:12

tomczyk32 , napisz jaki koszt dorobionego.
tomczyk32 - Czw Mar 12, 2009 17:31

z tego co mi wiadomo ale nic to nie jest pewne to koszt ok 250 - 350 zl
snake0908 - Czw Mar 12, 2009 21:13

tomczyk32 napisał/a:
z tego co mi wiadomo ale nic to nie jest pewne to koszt ok 250 - 350 zl

Ja za 230zl kupilem nowego walkera z podwójnej aluminiowanej blachy, 2 lata gwarancji.
Wiec czy warto przeplacac? pozdrawiam

Dziadek - Pią Mar 13, 2009 15:16

Sprawa szczęścia.Mam trochę w tej kwestii doświadczenia i uważam Walkery za takie sobie,więc jeśli cena byłaby porównywalna,stawiałbym na doróbkę z dobrej blachy nierdzewnej-wytrzyma więcej i to bez dwuletniej gwarancji.Pracuję przy nowych technologiach spawalniczych,mam też kontakt w Magneti Marelli w Sosnowcu(oni robią wydechy dla fiata,opla i tym podobnego złomu),więc tym bardziej zlecę "wyprodukowanie" tłumika panu Heniowi.Wiele rzeczy dorabianych przez naszych wspaniałych rzemieślników jest lepszych niż oryginały.
Kieras - Pon Mar 30, 2009 13:23

Ja mam taki tlumi9k walkera już ponad rok i szczerze to buczy on bardzo głośno. Przy 80-100 km/h mam ochotę wywalić go na śmietnik bez zastanowienia. Niestety, nie mogę znaleźć nic innego
Zukowaty - Pon Mar 30, 2009 20:12

Kieras napisał/a:
Ja mam taki tlumi9k walkera już ponad rok i szczerze to buczy on bardzo głośno. Przy 80-100 km/h mam ochotę wywalić go na śmietnik bez zastanowienia. Niestety, nie mogę znaleźć nic innego

NO to kaplica bo ostatnio zaczyna mi troszkę głośniej wydech pracować i trzeba będzie pewnie coś pomyśleć.

Kris - Sro Lis 18, 2009 11:02

Podbiję raz jeszcze temat, może coś się w tej kwesti pozmieniało o czym nie wiem, mam wybór: kupić końcowy bosala za 600 albo walkera za 250, nie powinienem się raczej zastanawiać ;) ale ta różnica w cenie mnie intryguje... czy ten bosal jest jakiś pozłacany?? ;) ma ktoś jakieś nowe doświadczenia?
Kamil79 - Sro Lis 18, 2009 13:31

Ewentualnie można spróbować jeszcze tu:

http://shop.ebay.co.uk/?_...-All-Categories

Tłumik po przeliczeniu na pln:

1.8 - 198 zł bez kosztów transportu

2.0-2.5 - 341 zł bez kosztów wysyłki.

blue827 - Sro Lis 18, 2009 19:34

a co myślicie o tym ogłoszeniu >>allegro , gość pisze że dorabia tłumiki , niby jakieś dwuwarstwowe. Tylko szkoda że nie są z nierdzewki i z tym dobieraniem pod konkretny model samochodu to już ściema bo niby jak ma dobrać.
Kris - Pią Mar 19, 2010 08:08

założyłem wczoraj Walkera, buczy jak dziurawy oryginał, masakra. (Chyba że to nie tłumik był/jest przyczyną buczenia)
shakesbeer - Sob Maj 28, 2011 12:14

Odgrzewam temat -jest problem!

Chciałem kupić tłumik końcowy do R75 2.0 KV6 i okazało się, że Bosal właśnie zakończył produkcję, zaproponowano mi owalnego Walkera za 330 PLN i na tym oferta się kończy.

Czy ktoś ma aktualne namiary gdzie jeszcze można kupić lub dorobić tłumik przynajmniej podobny do oryginału? Bo używany z alledrogo.pl to chyba zbyt długo nie pojeździ...

Dziadek - Sob Maj 28, 2011 14:47

Na twoim miejscu pojeździłbym po małych warsztatach i popytał,czy nie znają kogoś kto się zajmuje takimi rzeczami. W Sosnowcu jest pasjonat,który robi tylko i wyłącznie wydechy.Robi to dobrze i tanio,po za tym dorabia całe rury do nietypowych aut.
Przypuszczam,że nie jest jedyny w kraju. Dawno temu dorabiałem do zabytkowego auta tłumik w Krakowie.Nie dość,że facet zrobił to z nierdzewki,to jeszcze dokładnie skopiował oryginał.Niestety, z tego co wiem,to już zakończył żywot.

Kamil79 - Sob Maj 28, 2011 16:08

Walker to dno, ja znalazłem na allegro niedrogo tylna puszkę oryginalna pewnie z angola i zamontowałem. O niebo ciszej od nowego walkera, który notabene rozleciał się po 1,5 roku.
PTE - Sob Maj 28, 2011 20:45

Coś takiego? Z tego co czytam, wiele osób poleca te tłumiki.
Kris - Pon Maj 30, 2011 12:54

PTE napisał/a:
Coś takiego? Z tego co czytam, wiele osób poleca te tłumiki.

Wracając do tematu, tego gościa już gdzieś widzialem, ale czy on robi tłumiki które tłumią czy takie które mają "sportowy" sound?

Mój Walker jeszcze się nie rozleciał, ale buczy tak że masakra (od nowości).

PTE - Pon Maj 30, 2011 14:41

Sportowe i zwykłe też.
shakesbeer - Pon Maj 30, 2011 22:30

dzięki za info w temacie
na angielskim ebay znalazło się jeszcze kilka tłumików do 2.0 i 2,5 KV6 firmy TIMAX w cenie 60 funtów, poprosiłem kuzyna na obczyźnie o zbadanie co to takiego
napisze również pod adres podany przez PTE, bo z opisu wygląda rzeczywiście fajnie
jak już zamontuję to czy owo to oczywiście podzielę się wrażeniami

gustav.pl - Sob Lip 23, 2011 10:36

A czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę o tłumikach firmy Izawit? W firmie gdzie dziś byłem zaproponowali mi tłumik Izawit w cenie mniej więcej Walkera, a podobno cichszy?
Pozdrawiam :smile:

Aragorn - Sob Lip 23, 2011 12:11

...przerabiałem temat wymiany tłumika jakiś czas temu (R75 2.0v6) i zdecydowałem się na angielski zamiennik "RR323V" kształt niewiele się różni od oryginalnego (jest troszkę mniejszy) ale jeśli chodzi o dźwięk to wszystko ok, po zamontowaniu nic nie wystaje i nie wisi za nisko, koszt zakupu na eBay-u około 60 funtów (a jak z trwałością czas pokaże ale wygląda solidnie)
gustav.pl - Sob Lip 23, 2011 13:55

Aragorn napisał/a:
kształt niewiele się różni od oryginalnego (jest troszkę mniejszy)

A jak z mocowaniami? Coś trzeba było przerabiać?

Aragorn - Sob Lip 23, 2011 14:27

gustav.pl napisał/a:
Aragorn napisał/a:
kształt niewiele się różni od oryginalnego (jest troszkę mniejszy)

A jak z mocowaniami? Coś trzeba było przerabiać?

...pasuje bez przeróbek mocowania w prawidłowych miejscach (oryginał ma obejmę i do niej są przytwierdzone mocowania a zamiennik ma uchwyty przyspawane bezpośrednio do tłumika ale pasują idealnie)

gustav.pl - Nie Lip 24, 2011 16:22

Dzięki Aragorn za info :ok: , ale raczej będę szukał bliżej, bo zakupy przez internet jakoś mi nie podchodzą :smile:
Markzo - Pon Lip 25, 2011 06:58

my kupiliśmy Walkera u Tomiego, na wolnych jest ciut głośniejszy, w czasie jazdy wsio ok, zrobilismy juz takies 4500km na nim i jest :ok: zaraz po założeniu do włoch i austri pojechaliśmy, nikt nie skarżył się na buczenie itp w czasiejazdy :)
Globens - Czw Lip 28, 2011 15:26

Cześć, a czy ktoś z Was orientuje się czy tłumik z poniższego linku
http://www.iparts.pl/czes...445-230989.html
można zamontować jako zamiennik do MG ZT 190km ? w tej chwili na allegro dostępne są tylko Walkery, ale one mają końcówki skierowane do dołu i to chyba nie będzie ładnie wyglądać w MG ;( ...( pomijając różne opinie jakie znalazłem o nich na forach)
dzięki

Kris - Pią Sie 12, 2011 06:44

Rok temu założyłem ten temat :) założyłem także Walkera bo wtedy jakoś nic poza Bosalem nie było. Wczoraj, Walkera kazałem mojemu specowi wyciąć i wywalić (był w szoku bo to niby taka dobra firma i tłumik wyglądał jak nowy w zasadzie), kupiłem na allegro używkę, chyba oryginał i jest cisza... w końcu cisza... po roku z Walkerem mam pewnie uszczerbek na słuchu kilka procent i na nerwach też kilka ;) ;) był głośny na niskich obrotach i masakrycznie głośny na wyższych - tak w temacie Walkerów chciałem się podzielić wrażeniami.
shakesbeer - Sro Sie 24, 2011 21:07

Zamontowałem TIMAX z angielskiego e-bay w cenie 60 funtów + przesyłka. Rysunek był taki jak wstawił Aragorn i to chyba ten sam tłumik jest, ale w rzeczywistości wygląda inaczej niż na rysunku -to po prostu owalny zamiennik, fakt że wygląda dość solidnie i w komplecie ma blaszaną opaskę. Montaż bez problemów.
Jest trochę głośniejszy od oryginału, zwłaszcza w zakresie średnich obrotów, ale niewiele. Na razie jestem umiarkowanie zadowolony.

Pisałem także do wykonawcy którego namiar podał PTE.
Napisał mi, że może wykonać cichy tłumik, owalny, obliczony do silnika i max zabezpieczony antykorozyjnie w cenie około 400 PLN, termin wykonania 5-7dni. Wykonawca nie robił jeszcze tłumika do Rovera 75 więc jeśli ktoś chciałby taki u niego zamówić należy podać wymiary.

Myślę, że to może być dobra alternatywa dla tych kupowanych za kanałem La Manche.

Boncky - Czw Sie 25, 2011 10:56

ja miałem cały zestaw orginał z fabryki i wymieniłem : tłumik końcowy, katalizator i łącznik elastyczny, różnica w decybelach jest... szczególnie przy ruszaniu i przy wyższych obrotach, niestety co fabryka to fabryka... najgłośniejszy jednak wydaje mi się tłumik końcowy z walkera...
kkkamil - Czw Wrz 01, 2011 13:50

witam.

widzę po wątku, że tłumiki to problem w roverach ;) dołączę swoje 3 grosze. kupiłem rovera 75 1,5 roku temu, po pół roku musiałem zmienić wydech (przerdzewiał). tłumikarz pytał czy zwykły owalny (walker) za 2xxzł (nie pamiętam dokładnie) czy takiej budowy jak oryginał za chyba 700zł. posępiłem się na ten tańszy i niestety katastrofa jeśli chodzi o głośność. chętnie bym go wymienił, ale boję się kupować używki. macie jakieś dobre dojście? kupiłbym nawet w UK, ale nie mam transportu. może jakiś zbiorowy zakup zrobimy? albo jest jakiś namiar na kogoś kto sprowadza?
mi potrzebny jest konkretnie końcowy do silnika 1.8.

no i pytanie na koniec, czy jest różnica w tłumikach jeśli chodzi o te angielskie (z kierownicą po prawej)?

pozdrawiam. Kamil

Aragorn - Czw Wrz 01, 2011 15:16

kkkamil napisał/a:
no i pytanie na koniec, czy jest różnica w tłumikach jeśli chodzi o te angielskie (z kierownicą po prawej)?

...nie ma różnicy :-)

Kris - Sob Wrz 03, 2011 11:41

kkkamil napisał/a:
witam.

widzę po wątku, że tłumiki to problem w roverach ;) dołączę swoje 3 grosze. kupiłem rovera 75 1,5 roku temu, po pół roku musiałem zmienić wydech (przerdzewiał). tłumikarz pytał czy zwykły owalny (walker) za 2xxzł (nie pamiętam dokładnie) czy takiej budowy jak oryginał za chyba 700zł. posępiłem się na ten tańszy i niestety katastrofa jeśli chodzi o głośność. chętnie bym go wymienił, ale boję się kupować używki. macie jakieś dobre dojście? kupiłbym nawet w UK, ale nie mam transportu. może jakiś zbiorowy zakup zrobimy? albo jest jakiś namiar na kogoś kto sprowadza?
mi potrzebny jest konkretnie końcowy do silnika 1.8.

pozdrawiam. Kamil

Ja to bym się pokusił u tego tłumikarza z Malborka może jakieś zamówienie zbiorowe zrobić, tak jak pisałem wcześniej, wszelkie WALKERY nadają się szrot, wywaliłem ostatnio jeden po roku eksploatacji (od początku był do d...), kupiłem używany i po prostu cisza jak makiem zasiał, ale z racji że auto jeździ często a krótko, przewiduję że skropliny zrobią za chwilę swoje i znowu trzeba będzie wymieniać. Może pogadamy z kolesiem niech zrobi jakiś "pierwszy" i jak będzie OK, to za pewne cała reszta roverkowców będzie u niego brała... sam nie wiem, ale ja bym się pisał.

Dziadek - Sob Wrz 03, 2011 14:17

Ja bym się na to pisał,bo niedawno założyłem z braku laku Walkera.Problem w ewentualnej cenie,a to zależy od długości serii. Też znałem jednego tłumikarza z Zagłębia i jego ceny były zbliżone do firmowych wyrobów.
Żeby tylko nie było więcej niż Bosal.

gustav.pl - Sob Wrz 17, 2011 15:49

Witam.
Jeśli chodzi o tłumik do diesla, dzisiaj w warsztacie założyli mi Walkera, zakupiony u Tomiego. Gość który to montował, nie wymienił całości( czyli tłumika z bardzo długą "kitą"), tylko do starej rury dospawał samo pudło(czy jak tam to zwą ). Powiedział, że te oryginalne rury są wieczne i szkoda by było je usuwać.
A jeśli chodzi o wrażenia słuchowe, to praktycznie jest bez zmian, tzn jest teraz ciszej, bo w starym tłumiku u góry była dziura, przez co bardziej dudniło i z pod nadkola trochę wiało spalinami.
Pozdro. :smile:

kamil652 - Nie Wrz 18, 2011 22:45

mi obecnie coś przy ruszaniu buczy lekko , im wiecej obrotów tym buczenia i drgania ustępują ... też chyba coś bede musiał pospawać :/
szpynior - Nie Paź 02, 2011 18:00

gustav.pl,

Możesz podać namiary skąd kupiłeś tłumik? Muszę swój wymienić w dieselku.

Cieszyn - Pon Paź 03, 2011 00:23

Hej. Czy ktoś może podać mi wymiary tłumika do Rovera? Rozmawiałem z jakimś gościem z allegro, który dorabia pod konkretne modele tłumiki http://allegro.pl/show_item.php?item=1788944057 . bardzo się chwali, więc chciałem kupić u niego. Jednak odpisał mi ze nie ma nawet wymiarów, nikt mu nie jest w stanie podać. Czy ktoś, kto się orientuje jakie wymiary są potrzebne, mógłby je podać do ogolnej wiadomości?
gustav.pl - Sob Paź 15, 2011 14:28

szpynior napisał/a:
gustav.pl,

Możesz podać namiary skąd kupiłeś tłumik? Muszę swój wymienić w dieselku.

Tłumik zakupiłem w TomaTeam, ale pewnie w większości punktów "tłumikarskich" sprowadzą i zamontują Ci tłumik. Do naszych 75 robią tłumiki m.in. firmy Izawit i oczywiście Bosal(prawie 800zł), jednak zaufałem Tomiemu i jak na razie ten Walker(trochę ponad 200zł) jest :ok:

bolek - Czw Paź 20, 2011 14:05

a czy coś takiego - tłumik końcowy WALKER będzie pasować do CDTi?
Boncky - Czw Paź 20, 2011 14:19

bolek napisał/a:

jak do tego modelu to oczywiście że będzie...

gustav.pl - Sob Paź 22, 2011 03:18

bolek napisał/a:

Tak, ja kupiłem właśnie taki.

kkkamil - Wto Sty 24, 2012 08:00

ja się zastanawiam nad Bosalem. koszt 750zł, tłumikarz mówi że i tak nie będzie jak oryginał więc sam nie wiem. ktoś tego używa? ja mam silnik benzynowy 1.8.
walkera już mam dość...

Nicpek24 - Czw Lut 23, 2012 23:09
Temat postu: [R75] Tłumik końcowy HELP
Witam, dzisiaj wymieniłem tłumik końcowy na taki jak na aukcji - inny producent:

http://allegro.pl/tlumik-...2106491610.html

Po założeniu okazało się tłumik jest o połowę mniejszy i dużo głośniejszy niż dziurawy oryginał z którym jeździłem.

Borykał się ktoś z takim problemem??

koci_flak - Pią Lut 24, 2012 08:55

Sprawdź szczelność pozostałej części układu wydechowego...być może głośną pracę powoduje dziura w innej części.
Wymieniłem wydech na walker'a na początku grudnia i jestem zadowolony - jest porównywalnie cicho do fabrycznego. Klang jest trochę inny ale jeździ się na nim komfortowo. Trzeba go było troszkę dopasować, różni się także samą budową...pół godzinki pracy i był na miejscu!
Aha, wpis dotyczy walkera do silnika 2.0 v6

-Rover75- - Sob Kwi 07, 2012 20:33
Temat postu: [R75]Tłumik

Witam wszystkich niedawno zakupiłem roverka 75 z silnikiem benzynowym 2.0 i chciał bym wymienić tłumik końcowy gdyż jest dziurawa...
Jeśli mogę prosić również o linka do kupna.
Zwracam się do was z tym pytaniem bo wiem że doradzacie bd. dobrze i znacie się na rzeczy.
Nie raz czytałem i przeglądałem jak pomagacie w różnych tematach.
Mam nadzieję że i mi pomożecie :)

Oraz jeszcze jedno pytanko odnośnie alarmu:

Alarm normalnie działa, ale tylko za pomocą kluczyka :/
Gdy chcę go włączyć czy wyłączyć za pomocą pilota niestety nic się nie dzieje z bliska jak i z dalszej odległości. Nawet po wymianie baterii..
Czy wiecie może czym jest to spowodowane?

sknerko - Sob Kwi 07, 2012 20:39

Daj pospawać twój oryginalny bo te wszystkie Bosale które są na rynku to hałaśliwy szmelc. Dałem do blacharza swój i za 90pln odbudował go, nie dość że ma kształt oryginału to jeszcze jest tak samo cichy
haszczyc - Sob Kwi 07, 2012 20:47

-Rover75-, co do alarmu to trzeba go zsynchronizować w instrukcji obsługi masz opis jak to zrobić instrukcja obsługi do ściągnięcia na forum
-Rover75- - Sob Kwi 07, 2012 21:03

Dziękuję za obie porady :)
Tyle że to jest dosyć duży ubytek :/

sknerko - Sob Kwi 07, 2012 21:07

mój miał średnicę ok. 10 cm :mrgreen:

[ Dodano: Sob Kwi 07, 2012 22:07 ]
wspawali całą górna część tłumika

-Rover75- - Sob Kwi 07, 2012 21:15

Aha, tylko że u mnie jest wypalony wkład :/
Więc mimo to polecacie żebym zespawał ??

sknerko - Sob Kwi 07, 2012 21:19

to też idzie zrobić ale pewnie u tłumikarzy byś musiał bo blacharz może takiej rurki perforowanej nie mieć aoni beda mieli wszystko z wygłuszeniem wewnątrz włącznie
-Rover75- - Sob Kwi 07, 2012 21:28

To teraz nie wiem co zrobić :P
Nie lepiej kupić jakiejś nowej??
Choć właśnie słyszałem że zamienniki są głośniejsze itp..

szpynior - Nie Kwi 08, 2012 08:32

Są głośniejsze ja nie mogłem dostać Bosala i kupiłem Walkera i nie jestem zadowolony. Także podjedź do szpeców i zobacz czy dadzą radę Ci zregenerować twój. Mojego niestety nie udało się reanimować.
-Rover75- - Wto Kwi 10, 2012 21:58

Wracając do alarmu niestety nie udało mi się go zsynchronizować w ogóle nie odpowiada.
haszczyc - Wto Kwi 10, 2012 22:01

-Rover75-, a jak naciskasz guzik pilotem świeci czerwona dioda na pilocie ?
-Rover75- - Sob Kwi 14, 2012 15:44

Tak świeci. Mówiłem baterie nawet wymieniałem..
stazaj88 - Sob Kwi 14, 2012 22:44

-Rover75- Alarm tylko nie działa z pilota czy centralny też ?
-Rover75- - Nie Kwi 15, 2012 11:02

Tylko z pilota.
Normalnie kluczykiem działa wszystko tak jak powinno.

kkkamil - Czw Lip 12, 2012 15:27

pozwolę sobie odświeżyć temat. Czy ktoś dotarł do źródła dobrych tłumików do R75? Ja miałem kupić Bosala, ale się okazało że u tłumikarza kosztuje 700zł a jest też owalny, a nie skorupowy i się poddałem. Nie będę ryzykował 700zł żeby mieć podobnie jak teraz z Walkerem. jak by ktoś z Was miał przetestowany do R75 1.8 to bardzo proszę o info.

pozdrawiam.

yoonior - Sro Lis 14, 2012 15:04

Teraz kolej na mnie :/

Rozpadł mi się końcowy tłumik w moim ZTT V6 (wytrzymał 150tyś przebiegu). Szukam alternatywy, wszyscy odradzają badziewne Walkery, do tego Bosal na zamówienie 3tyg czekania i 800zł. Oryginał wiadomo ile, a używki w dobrym stanie nie znalazłem.

Ktoś ma opinie o polskich Izawitach? Tłumikowy mechanik mówił, że są ok ale nie wiem na ile będą głośniejsze?

A czy ktoś ma taki z UK?
http://www.ebay.co.uk/itm...=item43b3c4bfc7

Pieta - Sro Lis 14, 2012 15:38

jak wejdziesz na ich stronę to okazuje się ze sprzedją BOSAL
http://www.mrexhaust.co.u...saloon_2930.htm

nie patrz na zdjęcia, często nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Często pokazują oryginała a sprzedją zwykłe cygara

Tutaj chwalą Klarius/Timac
http://www.the75andztclub...d.php?p=1108811
http://www.ebay.co.uk/sch...cat=0&_from=R40

kkkamil - Sro Lis 14, 2012 19:56

Ja mam taki z UK. Ale kolega kupował osobiście w sklepie, a nie wysyłkowo. Pokazywał zdjęcia i taki dostał, powiedzieli mu też że to końcówka już i następne będą już owalne...

Jeśli chodzi o głośność to u mnie nie bardzo pomogło, może mam uszkodzony jeszcze środkowy, nie wiem... Trochę mniej furczy niż walker, ale przy 120km/h jest już głośno...

pozdrawiam. Kamil

SlawekG - Czw Lis 15, 2012 18:24

Cytat:
Ktoś ma opinie o polskich Izawitach? Tłumikowy mechanik mówił, że są ok ale nie wiem na ilebędą głośniejsze?

W zeszłym miesiącu założyłem tłumik z Izawita. Auto "chodzi" znacznie ciszej w porównaniu z poprzednim - nie wiem jakiej firmy - ale... Tamten był "przegnity" wzdłuż bocznego szwu i tamtędy wydostawały się spaliny i hałas. Wymiary są takie same jak mój poprzedni.

rafalmis1 - Czw Lis 15, 2012 18:30

SlawekG, możesz wstawić zdjęcie aktualnego tłumika ??
SlawekG - Pią Lis 16, 2012 11:54

Proszę bardzo ale tylko takie. Nie chce mi sie wjeżdżać na kanał ;)
pazdzi0h - Pią Lis 16, 2012 19:33

SlawekG jaka cena za to cudo? ladnie sie prezentuje i jezeli jest cichy to chyba warto, chociaz nie ma ksztaltu oryginalu a bardziej walkera
yoonior - Pią Lis 16, 2012 20:46

pazdzi0h napisał/a:
SlawekG jaka cena za to cudo? ladnie sie prezentuje i jezeli jest cichy to chyba warto, chociaz nie ma ksztaltu oryginalu a bardziej walkera

W Krakowie taki Izawit kosztuje 247zł brutto.

Skorupowe o kształtach oryginału są praktycznie niedostępne (poza oryginałami za 400EUR lub 400GBP). Podobno skorupową budowę ma Bosal robiony w Belgii (a nie ten w czeskiej fabryce) ale koszt 800zł i oczekiwanie 3 tyg. chyba nie ma sensu.

pazdzi0h - Pią Lis 16, 2012 21:39

yoonior napisał/a:
pazdzi0h napisał/a:

W Krakowie taki Izawit kosztuje 247zł brutto.

Skorupowe o kształtach oryginału są praktycznie niedostępne (poza oryginałami za 400EUR lub 400GBP). Podobno skorupową budowę ma Bosal robiony w Belgii (a nie ten w czeskiej fabryce) ale koszt 800zł i oczekiwanie 3 tyg. chyba nie ma sensu.

thx za odp, trzeba chyba o takim pomyslec

SlawekG - Sob Lis 17, 2012 06:31

Zgadza się. Koszt to coś koło 250zł
Jarcun - Nie Lis 18, 2012 20:38

siema. ja mam pełen komplet walkera (środkowy i końcowy) za 450 zl przywieziony do domu. złożyłem na pastę. Nie buczy jest git. Stary oryginalny jeździł od 99r. ale to już bylo totalne pruchno
yoonior - Czw Lis 22, 2012 22:04

Jeżdżę od dwóch dni na Izawicie (tłumik końcowy 250zł+montaż), poprzednio miałem oryginał, który ostatnio się całkiem 'posypał' i odpadła dolna skorupa.

Spostrzeżenia na szybko:
- Izawit jest głośniejszy niż oryginał, głównie na niskich obrotach <2000rpm, małych prędkościach lub na jałowym biegu, słychać basowe "burczenie"
- przy wyższych prędkościach lub obrotach głośność podobna do "łatanego" oryginału
- w kombi lepiej się zaopatrzyć w oryginalne "tutki", bo tłumik Izawita fabrycznie przychodzi z krótkimi zagiętymi w dół jak w sedanie dieslu

Generalnie za tą cenę ciężko narzekać :)

zefir - Sro Lut 27, 2013 10:38

Właśnie zmówiłem komplet tłumików firmy Izawit - tłumik końcowy + środkowy (z tego co zrozumiałem to te 2 'puszki' tj. tłumik środkowy + ta druga puszka). Za całość z przesyłką mam zapłacić 372 pln :)

Po założeniu podzielę się spostrzeżeniami :)

Auto - R75 2.0 V6

xROnx - Sro Lut 27, 2013 10:43

zefir napisał/a:
Po założeniu podzielę się spostrzeżeniami

Czekamy na wieści od Ciebie ;)

zefir - Wto Mar 12, 2013 14:08

generalnie bajka :) auto jest ciche, tylko w zakresie obrotów 1- ok. 2.5 delikatne buczenie słychać, ale to jest raczej urok v6 :)
jedyny problem na który mechanik natknął się przy wymianie to za duża średnica kielicha, który powinien być nałożony na oryginalną rurę przy katalizatorze i dokręcony obejmą. Ale ucinając ten kołnierz, rura od nowego układu weszła w środek oryginalnej rury przy katalizatorze. :) - koszt całego układu (tylny tłumik + 2 środkowe z rurami) to 377 pln.

Tłumiki zakupiłem TU

Teraz pozostał jeszcze jeden problem - mianowicie w zakresie niskich obrotów + jak auto jest zimne, to słychać jakieś dzwonienie, możliwe że jest to z katalizatora albo gdzieś.. ale wkurza i trzeba będzie tego poszukać..

rafalmis1 - Sro Mar 13, 2013 00:08

potrzebuje kupić pierwszy, środkowy i ostatni tłumik. Czy ktoś jest w stanie dać namiar na bardzo dobrej jakości zamienniki. Nie chce kupić Izawit-a jak kolega wyżej.
Może być również z Anglii

domel101 - Sro Mar 13, 2013 20:27

a robił już ktoś układ tak aby z prawej strony mieć też tłumik. bardzo mnie interesuje zrobienie tego, ale chciałbym się poradzić kogoś, kto takową rzecz zrobił. jakieś fotki jak to mocowane i gdzie wspawana jest rura z dojściem na tłumik z prawej strony.
haszczyc - Sro Mar 13, 2013 20:31

domel101, wystarczy poszukać na forum był opis i zdjęcia
domel101 - Sro Mar 13, 2013 20:39

szukałem, nawet przez google i jakoś znaleźć nie mogę :cry: jakby ktoś wiedział gdzie jest ten temat to proszę o link. będę wdzięczny
haszczyc - Sro Mar 13, 2013 21:06

domel101, http://forum.roverki.eu/v...der=asc&start=0
domel101 - Sro Mar 13, 2013 21:20

haszczyc, dzięki wielkie. extra
xROnx - Czw Mar 14, 2013 10:21

zefir, a powiedz mi czy ten tłumik Izawit'a z wyglądu jest podobny do Walkera czy jest to taka skorupa jak oryginalny tłumik?
zefir - Sob Mar 16, 2013 15:10

jest podobny do walkera - owalny bez skorupy.

Zauważam w nim problem natury jazdy w trasie przy prędkości ok. 90km/h obroty są na poziomie 2k - czyt. na tych kiedy najbardziej 'buczy'.
z czasem w trasie mnie to denerwuje.. :/ zobaczymy ile wytrzymam z tym wydechem.
W mieście i przy wyższych prędkościach - pow. 100km/h jest ok.

domel101 - Sob Mar 16, 2013 20:19

mój tłumik też się posypał i wymieniłem na tłumik z "WM SPORT" z owalną końcówką i nie mam żadnego problemu z hałasem w aucie więcej słyszę silnik jak zdarzy się pociągnąć po obrotach, a na zewnątrz pięknie brzmi :mrgreen:
pelson91 - Sob Kwi 20, 2013 20:17

poczytałem trochę ten temat i chyba wtrącę swoję 3 grosze.

mianowicie,
w moim 75 jest tłumik Bosal, nie wiem ile kosztował, ale daje przyjemny dźwięk, nie jest to w żadnym stopniu męczące, ale delikatnie go słychać. Silnik 2,0 CDT

xROnx - Nie Maj 19, 2013 22:59

I mnie dopadł problem z tłumikiem końcowym. Mój oryginalny jest już w połowie w środku pusty buczy jak wariat. Byłem w warsztacie który naprawia tłumiki to powiedzieli mi że tego już się nie da naprawić.
Walkera nie kupię to wiem... ale na rynku nic innego nie ma:/
Bosal jeśli już się znajdzie to nie będzie on budowy skorupowej tylko owal... ale nie o kształt mi chodzi tylko o cisze.
Skontaktowałem się z firmą Proex która robi tłumiki dedykowane do aut. Powiedzieli mi że zrobią koszt 400pln. Jest to tłumik do wspawania bez elementów montażowych.
Sam nie wiem co o tym myśleć. Ktoś już zamontował ten tłumik do R75?
Oryginalną używkę też ze świecą szukać. Próbuję codziennie gdzie indziej się kontaktować czy mają... ale odbijam się o ścianę

domninis - Nie Maj 19, 2013 23:51

Jeśli ktoś dba o swoje zdrowie (i fizyczne i psychiczne) to szerokim łukiem omijać tłumiki IZAWIT (przynajmniej do R75 1,8 benzyna). Wymieniono mi cały wydech (na ten syf) łącznie z łącznikiem elastycznym i powiem tylko tyle, że na zgnitym Bosalu było 3 razy ciszej. Zapłaciłem niewiele - ok 500 z robotą, opaskami itd., ale nie warto. Teraz to chyba bym wolał kupić zardzewiałą używkę, niż nowy badziew. Na oryginalnym i na Bosalu auto chodziło jak elektryczne. Na tym syfie chodzi jak stary polonez... Nawet jeden tłumik nie pasował do drugiego - obydwa od Izawit i musieli rurę ciąć i spawać, bo średnice nie pasowały!!! PORAŻKA!
rafalmis1 - Pon Maj 20, 2013 05:37

xROnx, ja będę zamawial u nich tłumik. Tylko jeszcze nie wiem czy za 2 tygodnie czy może trochę później. Nie ukrywam ze chciałbym za 2.
Mi powiedzieli 450 zł

xROnx - Sro Maj 22, 2013 08:33

Udało mi się znaleźc tłumik Bosala - kształt owalny. Cena 547pln ze wszystkimi elementami montażowymi. Jest na miejscu więc na dniach będę go miał u siebie. Nawet udało się załatwic tak że jeśli tłumik nie będzie mi pasował pod względem dźwięku to mogę go zwrócic bez problemu :)

[ Dodano: Sro Maj 22, 2013 09:33 ]
Mało tego: znalazłem info że oryginalne tłumiki w R75 skorupowe były robione przez właśnie Bosala.

lukasz5992 - Pią Maj 24, 2013 08:10

Na allegro jest z nowych tylko Walker za 274zł jak one się sprawują u was nie są czasami głośne? :?: Z obecnego to już próchno zostało i buczy jak polonez :)
Markzo - Pią Maj 24, 2013 08:15

Zależy od auta, ja mam tłumik kupiony w TomaTeam i auto jest ciche w środku, a na zewnątrz ładny basowy pomruk V6, tłumik to chyba walker ale nie dam sobie ręki uciąć. Jest zdecydowanie ciszej niż w porównaniu z autem Rafalamis, porównywaliśmy oba ;)
lukasz5992 - Pią Maj 24, 2013 08:32

Tak się zastanawiam dlaczego nie pasuja tłumiki od innych samochodow dziwne to jakies przeciesz to tylko kwestia wymiarów i koncówki
Markzo - Pią Maj 24, 2013 08:35

lukasz5992 napisał/a:
Tak się zastanawiam dlaczego nie pasuja tłumiki od innych samochodow dziwne to jakies przeciesz to tylko kwestia wymiarów i koncówki

bo przecież do każdego auta producent dobiera indywidualne parametry... chociażby głośność, np w 75 masz 2 katalizatory potem 2 tłumiki i dopiero końcowy, i tu tłumik będzie sie inaczej zachowywał niż taki gdzie auto ma tylko środkowy i odrazau końcowy...

lukasz5992 - Pią Maj 24, 2013 08:55

Markzo napisał/a:
lukasz5992 napisał/a:

bo przecież do każdego auta producent dobiera indywidualne parametry... chociażby głośność, np w 75 masz 2 katalizatory potem 2 tłumiki i dopiero końcowy, i tu tłumik będzie sie inaczej zachowywał niż taki gdzie auto ma tylko środkowy i odrazau końcowy...

Tu masz racje oczywiście ale ile aut spełnia takie kryteria jak nasze.Mozna już zawęzić krąg poszukiwań.2 katy nie przypadkiem jeden w CDT

xROnx - Pią Maj 24, 2013 09:16

Na forum opisane jest jak można zrobic podwójny wydech w R75 korzystając z oryginalnych tłumików od Audi. Można się ewentualnie skusic aby zamontowac jeden tłumik od Audi. Oczywiscie trzeba troche porzeźbic przy rurze wydechowej. Ale tak to nie wystaje on poza auto i poniżej auta.

[ Dodano: Pią Maj 24, 2013 10:16 ]
Aha: mam już w domu tłumik Bosala(owalny) Wygląda dośc solidnie, jest ciężki. Zobaczymy jak będzie z dźwiękiem jego.

lukasz5992 - Pią Maj 24, 2013 09:23

xROnx napisał/a:
Na forum opisane jest jak można zrobic podwójny wydech w R75 korzystając z oryginalnych tłumików od Audi. Można się ewentualnie skusic aby zamontowac jeden tłumik od Audi. Oczywiscie trzeba troche porzeźbic przy rurze wydechowej. Ale tak to nie wystaje on poza auto i poniżej auta.

[ Dodano: Pią Maj 24, 2013 10:16 ]
Aha: mam już w domu tłumik Bosala(owalny) Wygląda dośc solidnie, jest ciężki. Zobaczymy jak będzie z dźwiękiem jego.

Gdzie kupiłeś i jaka cena

Aragorn - Sob Maj 25, 2013 13:12

xROnx napisał/a:

...u siebie założyłem podwójny od MGZT190 kupiłem używany ale z nierdzewki więc bez korozji, bałem się że będzie głośniejszy ale okazało się że wszystko ok ...sam montaż bez problemów wystarczyło dorobić zaczepy po prawej stronie

...szukam jeszcze tylko srebrnych ramek takich jak w V8 bo teraz mam tylko wycięcia w zderzaku

rafalmis1 - Sob Maj 25, 2013 13:46

Ale w MG nie było podwójnego, tylko w wersji z silnikiem 4.6

[ Dodano: Sob Maj 25, 2013 14:46 ]
Aragorn, wrzuć kilka fotek

Aragorn - Sob Maj 25, 2013 14:09

rafalmis1 napisał/a:
Ale w MG nie było podwójnego, tylko w wersji z silnikiem 4.6

[ Dodano: Sob Maj 25, 2013 14:46 ]
Aragorn, wrzuć kilka fotek

nie wiem czy były czy nie, może jest zrobiony na zamówienie ale zdemontowany był na 100% z mgzt 190 poniżej fotki

pelson91 - Sob Maj 25, 2013 15:41

no i wygląda miażdżąco :ok: :)
xROnx - Sob Maj 25, 2013 21:42

lukasz5992 napisał/a:
Gdzie kupiłeś i jaka cena

547pln tłumik z wszystkimi elementami montażowymi i przesyłką.
Kupiony na tlumiki.eu
Dzisiaj go założyłem do auta. Mój oryginał był już totalnym trupem. miał dziurę o długości ok 10cm cały był pordzewiały od góry i ogólnie... ledwo się trzymał.
Teraz kilka słów o Bosalu: Tłumik jest cichy, nie pierdzi nie huczy. Ogólnie same zalety... no może ma jeden minus: nie ma kształtu jak oryginał tylko jest to owalny tłumik. Na razie rzuca się w oczy bo jest nowy... może kiedyś pomaluję go na czarno.
Z tego co wyczytałem na angielskim forum to tłumik Bosala nie jest tak cichy jak oryginał ale jest najcichszym zamiennikiem dostępnym na rynku.

mike-l - Pon Cze 03, 2013 19:40

Czy ktoś z kolegów lub koleżanek montował w swoim R tłumiki firmy PROEX?
Jestem ciekaw jakie są wasze opinie na ich temat. W moim R też czas na wymianę... i nie wiem co wybrać. Wygląda na to, że Walker i Izawit to loteria... Wolę trochę dołożyć i mieć święty spokój.

domninis - Pon Cze 24, 2013 20:41

xROnx napisał/a:
Teraz kilka słów o Bosalu: Tłumik jest cichy, nie pierdzi nie huczy. Ogólnie same zalety... no może ma jeden minus: nie ma kształtu jak oryginał tylko jest to owalny tłumik.

Ciekawe... Jak już kiedyś pisałem, założyłem 4 lata temu tłumik Bosala i autko chodziło jak elektryczne, ale był to tłumik tłoczony, a nie zwijany owalny... Kształtu nie miał idealnie jak oryginał, ale pasował bez problemów - wielka tłoczona skorupa... Szkoda, że po roku zgnił...
W jakiejś hurtowni kiedyś powiedział mi gość, że Bosal zaprzestał produkcji tłumików do R75; skąd więc masz Bosala i to jeszcze zwijanego...???

xROnx - Wto Cze 25, 2013 21:47

domninis napisał/a:
skąd więc masz Bosala i to jeszcze zwijanego...???

www.tlumiki.eu

ripek - Czw Lip 04, 2013 14:39

Witam
Miesiąc temu miałem przyjemność zakupić R 75 CDTI kombi , niestety nie miałem przyjemności pojeździć na oryginalnym tłumiku (Poprzednik wstawił walkera).
Mam pytanie jak powinien wyglądać (ile tłumików) układ wydechowy?
Może ktoś ma schemat rysunkowy takiego układu
Nie wciskałem się pod auto ale patrząc od tyłu widzę tylko końcowy i rurę idącą do przodu.
Katalizator jest zaraz za przednią osią.
Nie wiem jak powinien dźwięczeć oryginał ale u mnie słychać wyraźnie z tyłu denerwujące burczenie
Pozdrawiam

wschodni - Czw Lip 04, 2013 20:27

Witam. Chciałem się podzielić opinią na temat tlumiku walkera. Dziś kupiłem i powiem szczerze nie odczuwam różnicy między tym co miałem do tej pory (skorupa) a nowym. Pośmigam miesiąc i zobaczymy co z tego będzie dalej.
Jeszcze takie pytanko: czy ktoś się orientuje co obejmuje gwarancja?

Pzdro

bys - Pią Lip 05, 2013 08:21

wschodni napisał/a:
Witam. Chciałem się podzielić opinią na temat tlumiku walkera. Dziś kupiłem i powiem szczerze nie odczuwam różnicy między tym co miałem do tej pory (skorupa) a nowym. Pośmigam miesiąc i zobaczymy co z tego będzie dalej.
Jeszcze takie pytanko: czy ktoś się orientuje co obejmuje gwarancja?

Pzdro

Witaj
Ja wstawiłem końcowy walkera do roku było ok.ale potem to coraz głośniej.
Pozdrawiam

wschodni - Sob Lip 06, 2013 09:35

Dlatego też pytałem co obejmuje gwarancja? Bo jeśli tłumik ma gwarancję 2 lata i po ok roku go przedmucha to chyba jest jakaś podstawa żeby zażądać regeneracji lub wymiany na nowy?
sknerko - Sob Lip 06, 2013 10:31

ciekawi mnie na jakiej podstawie chcesz ten przedmuch reklamować? Bo one od zewnątrz są całe a chodzą głośniej więc nie widzę podstaw do reklamacji chyba że zaraz po założeniu pojedziesz do sprzedawcy i zmierzysz hałas i po roku jak będziesz reklamował to na podstawie pomiaru ale nie widzi mi się żeby ktokolwiek uznał ci wtedy naprawę gwarancyjną.
wschodni - Sob Lip 06, 2013 21:06

A jesli bedzie przedmuch i tlumik bedzie grzechotal? Nie jest to podstawa do reklamacji? Poza tym tlumik wychodzac z fabryki musi chyba spelniac jakas norme glosnosci?
sknerko - Sob Lip 06, 2013 21:43

wschodni napisał/a:
Poza tym tlumik wychodzac z fabryki musi chyba spelniac jakas norme glosnosci?
owszem musi, ale jego ton już normowany nie jest.
wschodni napisał/a:
A jesli bedzie przedmuch i tlumik bedzie grzechotal?
Tylko że one nie grzechocą czy coś, tylko staja się bardziej uciążliwe i bardziej buczą (obniża się ich dźwięk bez zmiany głośności)
xROnx - Sob Lip 06, 2013 23:13

A ja mam takie pytanie które mnie od dzisiaj nurtuje.
Wg schematu z rimmerbros układ wydechowy(w V6) składa się z dwóch rur które idę od kolektora wydechowego(na dwóch rurach po jednej sondzie)->katalizator->"ruchomy kawałek rury"->drugi katalizator->trzecia sonda->pierwszy tłumik->drugi tłumik->tłumik końcowy.
Tak jak tu -> http://www.ebay.de/itm/Ro...U-/180831575579
Niby wszystko jasne ALE :)
Przyglądałem się dzisiaj swojemu układowi wydechowemu i mam tak w sumie dziwnie. Bo to co jest za tym "ruchomym kawałkiem rury" nie można(chyba) nazwać katalizatorem... nie mam też miejsca ani żadnego śladu po trzeciej sondzie.
Dokładnie wygląda to u mnie jak tutaj -> http://mg-rover-teile.de/.../Katalysator-V6
O co chodzi?

automechanik - Nie Lip 07, 2013 05:18

O to chodzi, że były produkowane V6-ki bez trzeciej sondy, tej kontrolnej pozwalającej określić stan katalizatora.
xROnx - Nie Lip 07, 2013 09:35

A. Czyli to jest katalizator ale 3-ciej sondy nie mam.
joannak25 - Pią Lip 26, 2013 09:27

Koledzy, czy ktoś z was jeździ z tłumikiem firmy Asmet??
Cena jest kusząca, pytanie tylko jak się sprawdza.

mike-l - Pią Lip 26, 2013 12:02

joannak25 napisał/a:
Koledzy, czy ktoś z was jeździ z tłumikiem firmy Asmet??
Cena jest kusząca, pytanie tylko jak się sprawdza.

A po ile one chodzą (do 1.8 lub 2,5V6)?
W swoim aucie zamontowałem tłumik firmy PROEX, koszt 400 plus montaż 100

joannak25 - Pią Lip 26, 2013 12:07

No właśnie ten jest tańszy nawet od Walkera. Po 160 zł.
Nie chcę jakoś na siłę oszczędzać, ale czasami bywa tak, że tańszy nie znaczy gorszy

mike-l - Nie Paź 20, 2013 22:54

Tak naprawdę to nigdy nie wiadomo na co się trafi :/
Z opinii wypowiadanych na naszym forum wynika że Walker czy Izawit to taka loteria.
Co do Asmeta to znalazłem parę wypowiedzi:
http://www.grupy.v10.pl/t...30,2010_01.html

[ Dodano: Nie Paź 20, 2013 23:54 ]
Moja opinia o tłumiku z firmy PROEX.
Przejechane od montażu ponad 3 tyś km.
Koszt 400 zł tłumik plus 100 za montaż (brak mocowań)
Przez pierwsze kilkaset kilometrów tłumik bardzo buczał, mocno słyszalne w kabinie niskie tony... Ale tylko do 3 tyś obr/min silnika. Bez znaczenia jaki bieg po prostu tak było, również podczas hamowania silnikiem. To było strasznie irytujące i nieprzyjemne, najgorzej że w kabinie było głośniej jak na zewnątrz. Powyżej tych 3tyś obr cisza, tylko odgłos silnika.
Po przejechaniu ok 1,5 tyś km znaczna poprawa, basowy pomruk jest przy obrotach rzędu 2tyś. Wrażenie jest jakby był "lekko sportowy". Na plus zaliczam, że w trasie przy prędkości powyżej 100km/h nic nie słychać, więc nie męczy (jeden z kolegów pisał o IZAWIT, że jest głośny). Natomiast w mieście to trochę słychać ten bass przy 2tyś obr, dramatu nie ma, ale mogłoby być lepiej.
Nie ukrywam, że dramat był od razu po montażu :( Mój stary roverowy tłumik który rozsypywał się w rękach, idealnie działał, pod względem tłumienia ;)
Co do trwałości to się nie wypowiadam - na razie.
W mojej ocenie lepiej poszukać czegoś innego, albo zaryzykować i kupić coś bardzo taniego albo za większą kasę kupić np. Bosala

rafalmis1 - Pon Paź 21, 2013 08:04

Przerabialem to samo, zrobiłem ponad 2 tys. Kilometrów i w końcu Wymieniłem na kolejny, dokładnie na 4 Tłumik i teraz jestem zadowolony. Fakt ze po tym prprzebiegu wyciszyl ssię, ale przy 2 tys. obrotów troszkę buczal mi to przeszkadzało. Wymieniłem na Tłumik FERROZ 20.072 i jest pięknie, chodź nie cudownie w skali od 1 do 10 daje 8, a temu tworowi PROEX 5
pieter65 - Czw Mar 27, 2014 17:17

rafalmis1, i jak się sprawuje ten tłumik FERROZ 20.072 to jest od hondy acord tak ??
rafalmis1 - Czw Mar 27, 2014 17:46

pieter65, w porównaniu z 3 innymi jest cudowny!! Tak jest od Hondy
pieter65 - Pią Mar 28, 2014 12:00

Wielkie dzięki rafalmis1, wymienie i przetestuje .
Piotrasek - Sob Mar 29, 2014 08:29

Witam
Co do Asmeta ja mam założonego od 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolony. W BMW e34 też montowałem Asmeta i nie było problemu. Montaż z tłumikiem w warsztacie wyniósł mnie około 320 zł. Nie mam porównania z innymi firmami, mój w CDT rozsypał się. W skali 1-10 daję 8,5 w porównaniu do orginału.

damiwr - Sob Mar 29, 2014 10:18

Piotrasek, a masz kata jeszcze w aucie ? bo mi się wydaje że jak jest wycięty to też powoduje głośniejszą pracę końcowego.
Piotrasek - Sob Mar 29, 2014 10:50

Tak, mam. Oprócz końcowego reszta jeszcze orginał. Na razie nic się nie dzieje, ale też zastanawiam sie nad katalizatorem. Wycinać czy zmieniac na nowy (drogo :( )
damiwr - Sob Mar 29, 2014 11:15

No nic znalazłem magika dziadka z zamiłowania :) muszę się domówić co zrobić by było lepiej.
piotrek250 - Sob Kwi 05, 2014 09:53

Koledzy ja dziś założyłem tłumik końcowy firmy IZAWIT, naprawdę bardzo dobry tłumik. Powiem szczerze że nie słyszę różnicy między Oryginałem a tym Zamiennikiem . Oby długo posłużył. Polecam ( 182 zł )
pelson91 - Sob Kwi 05, 2014 09:55

też mam izawit i mruczy basikiem trochę ;)
pineska - Pon Gru 29, 2014 15:00

Podepnę się pod temat z moimi obserwacjami:-)

Dziś wymieniłem tłumik środkowy i końcowy w swoim R.
Założyłem tłumiki polskiego producenta - Polmostrów (Płóciennik) - z wygłuszeniem.
Efekt rewelacja - ledwo co słychać auto, dużo ciszej pracuje niż oryginał który miałem.
Mam nadzieję że również długo posłuży, ale jeśli chodzi o głośność mogę z czystym sumieniem polecić :-)

tomek92k2 - Pią Cze 19, 2015 17:39

Witam kolegów ;) mam pytanko czy orientujecie się czy by podeszedl by podwójny wydech z innego seryjnego auta do naszych Roverków ..?bez jakiegos wiekszego przerabiania ;)
spidi23 - Pią Cze 19, 2015 19:29

tomek92k2, do kv6 podchodzi bez większego problemu z BMW e46, jest cichy i z nierdzewki

https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=92782&postdays=0&postorder=asc&start=45

Bartina - Czw Lip 21, 2016 09:17

Siemka ,sluchajcie czy do 1.8T podejdzie jakis inny tlumik , od 2.0np? Chce zmienic ale ciezko dorwac w przyzwoitej cenie do 1.8T. Wiec moze cos innego
dzelo23 - Sob Lip 23, 2016 11:31

Ja jakiś czas temu wsadziłem od 2.5kv6 firmy asmet bodajże. Pasuje ale....
Przy spokojnej jeździe buczy, buczy na tyle że będę go przerabiał.
Przy dynamicznej jeździe już go tak nie słychać.
Istnieje możliwość że mnie buczy dlatego bo mam wycięty katalizator i zwiększoną średnicę wydechu ale tylko do pierwszego załamania. Od załamania/skrętu został oryginalny ( :/ nie miałem gdzie wygiąć rury) a to może hamować spaliny i powodować buczenie.
Ogólnie to chłopaki kupują używki w dobrym stanie od rovera albo bmw.

Bartina - Sob Lip 23, 2016 11:34

Musze pomyslec nad czyms ,bo srodkowy wgiety mocno, uderzony ,ale jak juz wymienie to calosc.