|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Nie chce zapalić
plombos - Wto Mar 17, 2009 10:11 Temat postu: [R75] Nie chce zapalić Witam!
Od paru dni mam problem z zaplonem. Autko nie chce palic glownie na zimnym silniku.
Co jakis czas zaskakuje na pol sekundy i gasnie.
Po przekreceniu kluczyka slychac jakis dziwny odlglos, cos jakby syczenie dobiegajace z okolicy gdzie znajduje sie filtr oleju.
Czasem po kilku/kilkunastu minutach udawalo mi sie zapalic i pozniej przewaznie nie bylo problemow z zaplonem. Gdy znow dluzej postal problem pojawial sie znowu. Czasem tez zapala sie lamka trakcji i gasnie dopiero po wylaczeniu zaplonu.
Dzis rano probowalem uruchomic silnik przez 20 minut i zrezygnowalem.
Prosze Was o rade bo dzis mialem jechac do mechanika wymieniac klocki i tarcze ale w takiej sytuacji to bede chyba musial zadzwonic na assistance..
Dam-Kam - Wto Mar 17, 2009 10:38
a sprawdzałeś pompę paliwa przy aku uderz ją i sprawdz czy się nie zawiesiła
I sprawdź czy świece Ci grzeją choć myślę że nawet jakby nie grzały to po dłuższym kręceniu powinien odpalić...
plombos - Wto Mar 17, 2009 10:49
Slysze jak pompa pracuje. Po przekreceniu kluczyka dziala okolo minute pozniej sie wylacza.
Podczas jazdy nie ma najmniejszych problemow, nie szarpie ani nie gasnie.
Problem jest tylko przy rozruchu, no i to dziwne syczenie...(chyba ze tak ma byc)
Dam-Kam - Wto Mar 17, 2009 10:56
u mnie po przekręceniu też słychać syczenie/piszczennie gdzieś z komory ale nigdy się nie zastanawiałem co to Dziwne że tylko na zimnym nie chce palić... coś jest z paliwem (chyba go nie dostaje). Weź sprawdź ten czujnik na pompie CR o którym pisał tyle razy Rowan. No nie wiem co jeszcze można srawdzić - mam jakiś ciężki pomyślunek dziś
[ Dodano: Wto Mar 17, 2009 11:08 ]
sprawdz/posłuchaj czy pracuje pompka pod siedzieniem w zbiorniku...
plombos - Wto Mar 17, 2009 11:19
Dam-Kam napisał/a: | Weź sprawdź ten czujnik na pompie CR o którym pisał tyle razy Rowan |
A gdzie on sie znajduje?
PHJOWI - Wto Mar 17, 2009 11:53
spróbuj go podłączyć gdzieś pod kompa , ale na moje oko padł czujnik położenia wału ew. wałka.
plombos - Wto Mar 17, 2009 11:59
PHJOWI napisał/a: | spróbuj go podłączyć gdzieś pod kompa , ale na moje oko padł czujnik położenia wału ew. wałka. |
Gdy padnie czujnik polozenia walu to jest raczej jest problem przy zaplonie na cieplym silniku?
A swoja droga to musze jakos do mechanika dotrzec. Jak nie odpale silnika to pewnie laweta.
dukat11 - Wto Mar 17, 2009 12:45
Komputer znajdziesz w Gdańsku na Halera w Auto Gdańsk lub w Gdyniu Auto Kulesza
pozdr
PHJOWI - Wto Mar 17, 2009 13:05
taki problem przy ciepłym ma tylko górny czujnik czyli wałka , wału się objawia takimi jajcami .
Dam-Kam - Wto Mar 17, 2009 13:54
a widzisz, myslałem o czujniku ale też myślałem że na ciepłym nie pali
plombos, na pompie CR, ja dokładnie nie wiem bo nie miałem z nim problemu ale jest temat gdzie Rowan to wszystko opisał
dukat11, bardzo pomocna rada, z Tarnowa będzie prawie całą Polskę na lawecie przejeżdżał żeby w Gdańsku/Gdyni na kompa podjechać
plombos - Wto Mar 17, 2009 14:09
A jest moze jakis "magiczny" sposob aby uruchomic silnik z takim padnietym czujnikiem?
Chcialbym dojechac do warsztatu "o wlasnych silach"
Dam-Kam: Jestem tymczasowo w Gdansku wiec dukat11 dobrze mi radzi
Rowan - Wto Mar 17, 2009 15:34
plombos, a jeszcze taki pytanie... Ile masz paliwa w baku?
Dam-Kam - Wto Mar 17, 2009 16:13
dukat11, oficjalnie Cię przepraszam za tą moją uwagę Ja nie zauważyłem dopisku pod tematem
Rowan, może nie tyle ile ale jakie paliwo
Rowan - Wto Mar 17, 2009 17:30
Dam-Kam, nie, nie o to mi chodzi, możliwe, że padła pompa w baku. A jeśli ma już mało paliwa, to wtedy nie odpali.
plombos - Wto Mar 17, 2009 20:05
Paliwa mam 2/3 baku. Tankuje tylko na shellu.
Niestety nie dalem rady dzis odpalic. Probowalem chyba w sumie jakies pol godziny (rano 20 min, wieczorem 10) i nic.
Zadzwonilem po assistance i zawiezli mnie do warsztatu Auto-Leo na morenie.
Niestety dzis nie dali rady nic zrobic, dowiem sie jutro co w trawie piszczy..
Jakie przyblizone koszty naprawy, zkladajac ze to czujnik polozenia walka albo pompka?
Rowan - Wto Mar 17, 2009 20:20
plombos, gdyby to była pompka w baku, to na 2/3 baku by odpalił. Stawiam na problem z wtryskiem - 200zł, lub z zaworem wys. ciś. - 0zł(trzeba przeczyścić i bedzie śmigał) Ewentualnie czjnik położenia wału-około 300zł.
witgut - Sro Lip 08, 2009 18:29
plombos i co było u ciebie bo właśnie zszedłem do samochodu i nie mogę odpalić??
menior - Sro Lip 08, 2009 20:24
ja mialem identyczny problem i diagnoza wykazala ktorys z tych czujnikow,chyba polozenia walka rozrrzadu,a udawalo mi sie go odpalac,pchajac na wrzuconym 4-ym biegu,o ile pamieta
staf - Sro Lip 08, 2009 20:41
witgut, Może to ci pomoże.
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=95135
witgut - Sro Lip 08, 2009 21:37
Dzieki staf za link, niestety spróbowałem jeszcze raz, samochód odpalił więc pojechałem na zakupy. Teraz mój samochód stoi sam pod sklepem bo niestety nie udało mi się wrócić. Dzisiaj w Szczytnie cały dzień padał deszcz i spuściłem sporo stojącej wody z podszybia, woda dostała się też do środka w miejsce gdzie są bezpieczniki, a podpjąłem się pod ten temat bo mi również zapaliła się kontrolka od kontroli trakcji. Ale nic biorę się za czytanie. []
[ Dodano: Pon Lip 13, 2009 19:49 ]
Co prawda nie mój temat ale podam co udało mi się ustalić:
Sprawdzając samemu swój samochód ustaliłem iż pompka przy akumulatorze nie podaje paliwa, jednak po podłączeniu jej na krótko okazało się że działa.
Oddałem auto do mechanika i ten odnalazł miejsce w którym zwierały się kabelki co powodowało blokowanie możliwości odpalenia auta przez komputer. koszt naprawy 150zł
Natomiast kolega plombos miał walnięty czujnik położenia walka rozrządu
|
|