Zobacz temat - [MG ZR] Ile palą 2.0 TD ?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR] Ile palą 2.0 TD ?

SlawekS - Nie Mar 29, 2009 22:13
Temat postu: [MG ZR] Ile palą 2.0 TD ?
Witam
Ile palą MG ZR z dieselkiem 2.0 ?

P.S. nie interesują mnie dane katalogowe bo to jest jedynie wesoła twórczość producenta zwykle nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością :)
P.S.S. Z góry dziękuje za odpowiedzi typu "tyle ile mu się wleje" i temu podobne.

xtek - Nie Mar 29, 2009 23:43

5 na trasie, 7 po miescie. jak cisniesz to dodaj po litrze. nic nie napisales o stylu jazdy.
arczi220 - Pon Mar 30, 2009 00:25

Dokładnie tak... CDT 2.0 po miescie tak średnio 7 w zależności jak też dajesz kopa z miejsca :!: a na trasie jechałem spod czeskiej granicy z Chałupek nad morze do Dzwirzyna to średnia 5l...jechałem w nocy i tez na 11-tce nie pogonisz tak 120 :mad: moim zdaniem jak na taki komfort to rewelka :lol:
Brt - Pon Mar 30, 2009 08:06

Cytat:
5 na trasie, 7 po miescie. jak cisniesz to dodaj po litrze. nic nie napisales o stylu jazdy.

Wypada tylko potwierdzić :ok: :)

wacek - Pon Mar 30, 2009 08:10

te 7 litrów to musisz już naprawdę ostro jeździć
azer - Pon Mar 30, 2009 08:41

mi wyszło ostatnio 8.5 po samym mieście :) ale głównie krótkie odcinki w tym okresie + zima + pare szaleństw na ośnieżonym placyku zrobiło swoje
szoso - Pon Mar 30, 2009 09:05

szczerze mówiąc ja po swoim też spodziewałem się że będzie palił mniej
były właściciel zapewniał mnie że spali mi maksymalnie 6-6,5 litra/100km
a tu wychodzi różnie nawet i 8l
raz w trasie spalił mi 6 litrów ale naprawdę musiałem jechać jak dziadzia na rencie
w porównaniu z silnikiem TDI VW który przy ciskaniu pali 6-6,5l to Rover nie lubi ostrzejszej jazdy bo zaraz daje to odczuć po spalaniu

Brt - Pon Mar 30, 2009 09:08

8 po mieście zimą na niedogrzanym silniku sie zdarza, ale 6 w trasie i to na emeryta .... dziwne :roll: powinien z litr mniej spalić.
szoso - Pon Mar 30, 2009 09:17

Brt napisał/a:
8 po mieście zimą na niedogrzanym silniku sie zdarza

Brt nie mowa tu o zimie mi tyle wyszło w okresie letnim a teraz już go nawet nie sprawdzam bo nie chcę się denerwować :wink:
przyzwyczaiłem się że ile mu wleje tyle opyli :lol:

wild_weasel - Pon Mar 30, 2009 09:32

Przepraszam, ale muszę się wtrącić:
1. kolega pytał o diesla 2.0 w MG ZR :roll:
2.
szosownik napisał/a:
Rover nie lubi ostrzejszej jazdy bo zaraz daje to odczuć po spalaniu
szosownik napisał/a:
a teraz już go nawet nie sprawdzam bo nie chcę się denerwować

:hahaha: :rotfl3:
Niezadowolonym polecam przesiąść się na autko z silnikiem benzynowym :mrg: Panowie, dyskusje na temat spalania w dieslu mogą być prowadzone tylko z myślą przewodnią "czy silnik pracuje i spala poprawnie" a nie "czy spala za dużo". Żaden diesel nie spali za dużo, bo od tego są silniki benzynowe :p Nie marudzić mi tu, że 8l po mieście to jest dużo!! :D
(Uwielbiam czytać narzekania posiadaczy diesli, że palą za dużo. Wybaczcie mi mój sarkastyczny wtręt do dyskusji ;) ).

szoso - Pon Mar 30, 2009 09:40

wild_weasel napisał/a:
Nie marudzić mi tu, że 8l po mieście to jest dużo!! :D

a kto tu marudzi po prostu spodziewałem się po nim mniejszego spalania :wink:

xtek - Pon Mar 30, 2009 10:02

wacek napisał/a:
te 7 litrów to musisz już naprawdę ostro jeździć

Wcale nie. Wystarczy jezdzic po miescie, a nie po wiosce z jednymi swiatlami ;)

Mix - Pon Mar 30, 2009 11:14

U mnie:
trasa - 4,7
miasto w zimie - 7,5
miasto obecnie - 6,5
Jazda w miarę dynamiczna, tzn. nie gniotę go za specjalnie, ale też nie jestem zawalidrogą. Innymi słowy: płynna jazda w ruchu miejskim. ZR jest nieco lżejszy niż ZS, wiec odejmij jakieś niewielkie wartości (0,2-0,3l) od tego co podałem powyżej.

[ Dodano: Pon Mar 30, 2009 13:17 ]
Mała poprawka. Nie miałem przy sobie paragonu za wczorajsze tankowanie. Po przeliczeniu spalanie po mieście wychodzi 6,39 (734km na 46,98 litrach). Nie jest źle :wink: Na początku (zaraz po zakupie) palił mi więcej - trzeba czasu żeby nauczyć się jeździć diesel'em :mrgreen:

SlawekS - Pon Mar 30, 2009 14:35

Dzięki wszystkim za pomoc
mam na koniec jeszcze jedno pytanko
o ile mniej spali R25 w porównaniu z MG ZR zakładając ten sam styl jazdy i podobne prędkości

nie ukrywam że auto będę wykorzystywał prawie wyłącznie do dojazdów do pracy (2-3 osoby 80 km w tym jakieś 25 w mieście 5 dni w tygodniu) wiec zużycie paliwa i łatwość zaparkowania to podstawowe kryteria.

Mix - Pon Mar 30, 2009 14:40

SlawekS napisał/a:
o ile mniej spali R25 w porównaniu z MG ZR zakładając ten sam styl jazdy i podobne prędkości

Obstawiam, że będą to niezauważalne wartości.
SlawekS napisał/a:
łatwość zaparkowania to podstawowe kryteria.

R25 łatwiej zaparkujesz niż MG ZR. Ma mniejszy promień skrętu, kierownica idzie o pół obrotu więcej niż w ZR. Testowane na R45 versus MG ZS :wink:

Brt - Pon Mar 30, 2009 14:42

Cytat:

ten sam silnik, kosmetyczne zmiany w karoserii, węższe opony więc spalanie będzie bardzo zbliżone, być moze ze względu na opony odrobinę niższe :ok:

SlawekS - Pon Mar 30, 2009 17:27

Brt napisał/a:

ten sam silnik, kosmetyczne zmiany w karoserii,

mea culpa :)
zasugerowałem się niektórymi ogłoszeniami gdzie wypisywane moce sięgały 120 koników

szoso - Pon Mar 30, 2009 20:06

a ja mam takie pytanie o ZR
czy młodsze roczniki np.2004 nie miały czasem 115 konnych silników?

Krzysi3k - Pon Mar 30, 2009 21:18

Z tego co wiem to iDT pali odrobinę mniej niż SDI, a właśnie o iDT pyta kolega.
Otóż ja na odpiętej przepływce robię teraz 7 litrów pod mieście (normalnie ok. 6,5). Styl jazdy można nazwać mieszanym :D Zależnie od nastroju - raz gazuje, raz jadę godzinę ciągle zmieniając bieg przy 2 tys. rpm. Ogólnie żeby jeździć dieslem oszczędnie trzeba się wprawić - zmiana przy 2 tys. obrotów i wtedy wskazówka bardzo powoli leci w dół ;) To też zależy od nogi - mój ojczulek szanowny po mieście miał lekko poniżej 6 litrów, z kolei, gdy ja przejąłem R pali już ok. 0,5 litra więcej, nawet jeśli jeżdżę oszczędnie. Skąd ta różnica? Otóż ojciec lekko wciska gaz, dość powoli się rozpędzając, a ja myk myk myk, niby zmiana przy 2 tys obrotów, a zaraz 70 km/h. Ja z kolei często i gęsto hamuje silnikiem, co zmniejsza spalanie ;)
Tak więc średnia, średnią, silnik ten sam, a jednak ludziom zupełnie inaczej palą.
Jak będziesz jeździł tyle Ci spali, ale jak koledzy wyżej napisali, nie jest to dużo, a z dynamiką w tym samochodzie nie jest źle ;)

Mix - Pon Mar 30, 2009 23:08

Krzysi3k5 napisał/a:
Otóż ojciec lekko wciska gaz, dość powoli się rozpędzając

Ja na początku też tak jeździłem i spalał 7,5 a przy "najgorszym" tankowaniu 7,8. Teraz zmieniam biegi jak poprzednio przy 2-2,2 tyś, mocno wciskając pedał gazu i pali zdecydowanie mniej.

maniaq - Wto Mar 31, 2009 10:11

rover od MG rozni sie w odniesieniu do spalania glownie kolami - tzn sa 16 albo 17. jak wkladam 17 to tak z pol litra wiecej pali przy spokojnej jezdzie.... ale taka na tych kolach rzadziej mi zie zdarza :D

moje realne wartosci to sa miedzy 6-10 L takie wyniki osiagalem. leciutko ponizej 6 schodzilem na trasie emeryckiej jak pogoda nie dopisywala.

standardem jest cos pomiedzy 6-7 i uwazam to za przyzwoity wynik. jezdze krotkie trasy czesto , po miescie itp. w trasie to ... jakbym nie robil nadal miedzy 6-7 chyba ze sie spiesze :P to wiecej ;)

ps. nowsze majab 83kW - 113 KM ale nazywaja je czesto 115 ;)

szoso - Wto Mar 31, 2009 11:07

maniaq napisał/a:
ps. nowsze majab 83kW - 113 KM ale nazywaja je czesto 115 ;)

dzięki za odpowiedź :smile:
no właśnie niektórzy piszą w ogłoszeniach że mają 85kW/115KM :wink:

magneto - Wto Mar 31, 2009 16:15

SlawekS napisał/a:
auto będę wykorzystywał prawie wyłącznie do dojazdów do pracy (2-3 osoby

to sie nie martw na przyszlość. zrobiązrzutę na paliwo i będzie ok.
PS ja do pracy jeżdże starą mazdą.wcześniej paliła okolo 6 l/100 km teraz coś się jej stało i łyka ponad 10. czterech kolegów pokrywa te koszta więc nawet nie myslę by ją naprawiać :smile: