Zobacz temat - [R220SDi 99r] drży kierownica jak tylko hamuję

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220SDi 99r] drży kierownica jak tylko hamuję

rover2009 - Wto Mar 31, 2009 15:43
Temat postu: [R220SDi 99r] drży kierownica jak tylko hamuję
Witam,
drży mi kierownica podczas hamowania czuć już ,że drży od prędkość 60-80km/h.
Klocki i tarcze wymienione 10tys.km temu i nic wcześniej się nie działo.
Zrobiłem eksperyment jadą 80km/h hamowałem , ale nie trzymając kierownicy i samochód jechał prosto nic nie skręcał.

[ Dodano: Wto Mar 31, 2009 16:52 ]
dodam ,że tylko jak hamuję ,jak jadę zero drgań.

Raptile - Wto Mar 31, 2009 16:02

Tarcze mogły się pokrzywić jakiej firmy założyłeś ?
mimo66 - Wto Mar 31, 2009 16:21

Miałem tak kiedyś w Mondeo.
Okazało się że tarcze były marnego producenta i po prostu pod wpływem bardzo szybkiego stygnięcia (kałuża wody) powykrzywiały się.
Moja rada sprawdź tarcze.

Ale na początek podjedź na diagnostykę na szarpaki i dokładnie sprawdź wszystkie łączniki, końcówki, mocowanie amortyzatora itd. czyli zawieszenie.
:wink:

rover2009 - Wto Mar 31, 2009 16:40

jak sprawdz tarcze?czy jest konieczność ich zdjęcia czy można skontrolować je nie ściągając ich?
Gabrysia - Wto Mar 31, 2009 17:05

Moja rada jest taka sama: sprawdź tarcze, gdyż takie objawy jakie opisujesz, najbardziej pasują do takiej przyczyny ;) . U mnie było ( i jest :cry: ) to samo. Niestety wymieniono mi tarcze w warsztacie, które zakupili we własnym zakresie, niestety takie to g....... że już raz byłem na "prostowaniu". Jakość tarcz jest tak zła, że bicie znów się pojawiło :cry: ( przejechane około 15 tys od szlifu ).
szoso - Wto Mar 31, 2009 17:12

Raptile napisał/a:
Tarcze mogły się pokrzywić jakiej firmy założyłeś ?

firma nie ma tu nic do tego :wink:
nawet najlepsze się pokrzywią jak wjedziesz w wodę gdy są gorące :cool:

Gabrysia - Wto Mar 31, 2009 17:23

Jeszcze jedno, ważne żeby tarcze przetaczać nie zdejmując ich, są warsztaty które to robią.
Raptile - Wto Mar 31, 2009 17:57

szosownik, tu bym dyskutował :wink: ale nie od tego jest to miejsce
thef - Wto Mar 31, 2009 18:01

Na początek warto by było zdjąć zaciski, oczyścić zaciski i jarzma, przesmarować śruby pływające sprawdzić czy nie ma rantów itp. a potem ewentualnie szukać skrzywionych tarcz ;) .
Gabrysia - Wto Mar 31, 2009 18:14

thef napisał/a:
Na początek warto by było zdjąć zaciski, oczyścić zaciski i jarzma, przesmarować śruby pływające sprawdzić czy nie ma rantów itp. a potem ewentualnie szukać skrzywionych tarcz .

nie zaszkodzi ;) ale gdyby śruby były zapieczone to hamulce by blokowały raczej ;) a tu kolega o blokowaniu nic nie pisal, więc ja dalej obstawiam tarcze ;) :wink:

blue827 - Wto Mar 31, 2009 18:26

Korzystając z tematu spytam, czy bijące tarcze mogą się same naprawić? w ostatnie wakacje dużo jeździłem, również pożyczałem autko, i tarcze zaczeły mi bić przy hamowaniu, z im większej prędkości hamowałem, i im mocniej tym bardziej drżała kierownica, a po wakacjach jakoś zanikło, i teraz bicia wogóle nie ma jak bym mocno nie hamował. Myślałem że będe musiał tarcze wymieniać, ale same się naprawiły. Nie robiłem w tym czasie nic z hamulcami.
Gabrysia - Wto Mar 31, 2009 18:36

hmm, może być tak : tarcze są cienkie już, wyższa temperatura powietrza latem. To są dwa czynniki mogące mieć wpływ na zachowanie auta :wink: Tak mi się wydaje :cool:
lszczota - Sob Kwi 04, 2009 15:58
Temat postu: Re: [R220SDi 99r] drży kierownica jak tylko hamuję
a ja bym powiedzial ze to wina przegubu. ja bylem w warsztacie samochodowym i po zwykłym nasmarowaniu przegubu zewnętrznego objawy drżenia ustąpiły...
rtworek - Sob Kwi 04, 2009 16:26

lszczota, To może być to, na początek podnioósł bym auto i sprawdził bym czy niema luzów na drążkach i innych łącznikach.