|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Pisk przy hamowaniu, gorące tarcze
KRYS - Wto Mar 31, 2009 18:52 Temat postu: [R620] Pisk przy hamowaniu, gorące tarcze Witam
W zwiazku z głośnym piszczeniem klocków postanowiłem sprawdzic przyczyne i czy są .
Po zdjęciu koła okazało się że klocki maja ok 5mm ale tarcze są gorące (zrobiłem 10 km) a lewą półosia trzymając za śruby mocowania kół by zakręcic trzeba użyc dwóch rąk, prawa stawia mniejszy opór.
Czy klocki trą o tarcze?
Czy jeżdżac bez użycia hamulca nożnego tarcze powiny sie rozgrzewac? (chcę jutro sprawdzic czy sie same nagrzewają)
Jakiegos większego spalania nie zauważyłem, ani by z tarcz leciał dym lub świeciły się w nocy
sTERYD - Wto Mar 31, 2009 21:21
jeśli nie użyjesz hamulca to tarcze nie powinny się nagrzać... inna kwestia jak to zrobić
wygląda na to, że zapiekły się śruby pływające, to częste chyba przy każdych hamulcach tego typu, które mają parę latek
filo - Wto Mar 31, 2009 21:28
sTERYD napisał/a: | inna kwestia jak to zrobić |
Podwindować jedną stronę i "jechać" wspomniane 10 km...
NEOSSS - Wto Mar 31, 2009 21:31
KRYS, nie odpuszaja zaciski, wyciagnij je ,wyczysz wymocz wysmaruj i zakloz
filo - Wto Mar 31, 2009 21:37
NEOSSS napisał/a: | KRYS, nie odpuszaja zaciski, wyciagnij je ,wyczysz wymocz wysmaruj i zakloz |
Przy okazji możesz wymienić tak na zaś uszczelnienie tłoczka hamulcowego i odpowietrznik.
KRYS - Sro Kwi 01, 2009 09:45
ok
Dzięki koledzy
A możecie mi wytłumaczyc jak podwindowac ( i co to znaczy) , wymienic uszczelnienie oraz gdzie znajde odpowietrznik i jak przeprowadzic zabieg odpowietrzania
NEOSSS - Sro Kwi 01, 2009 09:49
KRYS, odpowietrznik jest na kazdym zacisku... Najpierw zdejmij kapturki, potem wyczysc szczotka druciana, popsiukac jakms WD40 i odkrecic bodajze 11... Zakrecic... Jedna osoba pompuje pedalem kilka razy, nastepnie trzyma pedal, Ty odkrecasz odwietrznik i lapiesz plyn do zbiorniczka, zakrecasz i druga soba robi to samo co robila a Ty w miedzy czasie dolewasz plynu do zbiorniczka! Wszystko oczwiscie robimy na odkreconym korku w zbioriczku do efektu az bedzie psiukal sam plyn bez powietrza
filo - Sro Kwi 01, 2009 09:51
KRYS napisał/a: | A możecie mi wytłumaczyc jak podwindowac ( i co to znaczy) |
Podwindować-używając podnośnika samochodowego który w przypadku R600 znajduje sie we wnęce na koło zapasowe spowodować,aby jedno z kół (nas interesuje przednie) nie miało kontaktu z podłożem poprzez uniesienie za pomocą tegoż podnośnika przedniej lewej bądź prawej strony pojazdu...
Wojtek - Sro Kwi 01, 2009 11:34
NEOSSS napisał/a: | KRYS Jedna osoba pompuje pedalem kilka razy, nastepnie trzyma pedal, Ty odkrecasz odwietrznik i lapiesz plyn do zbiorniczka, zakrecasz i druga soba robi to samo co robila a Ty w miedzy czasie dolewasz plynu do zbiorniczka! |
Ja bym zaznaczył przed operacją aktualny poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Po założeniu nowych klocków może się okazać że płynu jest za dużo. Chyba że wymieniasz również klocki teraz.
|
|