Zobacz temat - [R75] Nie odpala na zimnym silniku

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Nie odpala na zimnym silniku

2km - Wto Mar 31, 2009 22:30
Temat postu: [R75] Nie odpala na zimnym silniku
prosze do rade... posiadam Rovera 75 1.8 benzyna z gazem, wymienilem pompe, filtr paliwa oraz swiece, 2 elektryków stwierdzilo ze w elektronice nie ma zadnych bledów a samochod dalej nie odpala na zimnym co to moze byc?? jak sie uda odpalic to dziala bez zarzutu przy cieplym silniku pali na dotyk.
generaldawid - Wto Mar 31, 2009 22:39

sprawdz sade lambda ja na przyklad u siebie w R25 mam taki problem ze pali ale brak mocy i potrafi zgasnac na zimnym a jak jest cieply to jest ok
oprawca_1978 - Sro Kwi 01, 2009 18:26

Sprawdź czujnik temp. cieczy chłodzącej. W tych silnikach są dwa, jeden dla silnika (ten sprawdź) drugi do wskaźnika na kokpit. Przede wszystkim jego złączkę (jeden konektor tam idzie). Jak złączka będzie OK a ten nie będzie palił, to możliwe, że czujnik zwariował.
To jest termistor, o dziwo, w moim Poldoroverze mam polski, produkcji Pafal. Zapewne w Twoim też taki jest. Delikatne toto jest, w środku składa się ze stosiku takich pastylek. Może toto zaniemóc. Koszt nowego (o ile ten z Poldorovera pasuje do silnika 1.8) to max. 30 PLN.

oprawca_1978 - Sro Kwi 01, 2009 19:06

Na zimnym silniku sonda lambda jest przez komp silnika omijana i nie bierze udziału w dozowaniu ilości paliwa.
Tu raczej trzeba się brać za czujnik temp. cieczy chłodzącej, przeznaczony dla kompa silnika (są dwa, bo drugi dla wskaźnika na kokpicie). A potem za układ biegu jałowego silnika (silniczek krokowy, czystość, sprawność, wiązka sterująca, itd..)

generaldawid - Sro Kwi 01, 2009 19:37

a robiles cos przy rozrzadzie jest prawidlowo ustawiony moze jeszcze nie podaje paliwa na wtryski.
2km - Czw Kwi 02, 2009 07:54

po podłączeniu do kompa wykazalo ze w komoze silnika jest 100 stopni a samochod nie byl odpalany od 2 dni, to juz raczej pewne ze czujnik temperatury ale teraz mam pytanko sa dwa niebieski i brązowy dobrze mi sie wydaje ze niebieski jest od wskaznika na desce a brazowy odpowiada za polaczenie z kompem??
sTERYD - Czw Kwi 02, 2009 08:48

nie wiem, czy niebieski, czy brązowy, ale ten od kompa ma podłączone dwa kabelki, a ten od deski jeden :cool:
2km - Czw Kwi 02, 2009 08:57

z gory dziekuje za pomoc:) jutro jade na kompa do serwisu dla potwierdzenia i na wymiane. pozdrawiam:)