Zobacz temat - [R220Di 97r] Problem z tylnim spryskiwaczem

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220Di 97r] Problem z tylnim spryskiwaczem

mikrej - Sro Kwi 01, 2009 19:28
Temat postu: [R220Di 97r] Problem z tylnim spryskiwaczem
Witam

W dziale technicznym na temat mojego problemu jest napisane coś takiego:

Cytat:
[R200] Nie działa mi tylny spryskiwacz... Co może być przyczyną?

To często spotykana usterka w tzw. okrąglakach (roczniki 11.95-03.00). Najczęstszą przyczyną jest ułamany wężyk doprowadzający płyn do dysz w ramieniu tylnej wycieraczki. Jeśli słychać pracę pompki, to jest to na 99% wężyk. Łamie się on w okolicach gumowej osłony, przy zawiasach tylnej klapy. Stojąc z tyłu samochodu jest to osłona po lewej stronie.
Aby zlikwidować problem należy zdjąć osłonę, wyjąć wężyk, uciąć uszkodzony fragment, a następnie połączyć wężyk z nowym (najlepiej silikonowym), zakupionym np. w sklepie akwarystycznym.

Lecz mam problem ponieważ po odsłonięciu lewej, gumowej osłony nie ma tam w ogóle wężyka... co więc powinienem zrobić? Którędy powinien iść wężyk? Pod podsufitką? Jeśli tak to jak mam założyć od podstaw taki wężyk.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

sTERYD - Sro Kwi 01, 2009 19:38

wężyk idzie dołem, kilka razy już o tym było :cool:
Remigiusz - Sro Kwi 01, 2009 19:39

Pewno tobie pekl i wpadł do srodka. Normanie idzie, jak stoisz przy otwartym bagażniku, tej wężyk za lewa tylnia osłona w bagazniku. wyjmij i odkręć te śruby plastikowe i potem odegnij cala ta osłonę i tam powinien lecieć wężyk. Potem leci dalej i wychodzi pod kanapa.
azer - Sro Kwi 01, 2009 21:32

o TYCH śrubach mówi Remi55 :)
Remigiusz - Sro Kwi 01, 2009 21:35

hehe... dokładnie, chodź tych kolo kanapy nie trzeba wykręcać żeby zobaczyć czy w ogolę waz tamtędy leci :neutral:
mikrej - Czw Kwi 02, 2009 20:17

Dzięki wielkie :)

Wężyk był pęknięty i musiałem się sporo namęczyć żeby go jakoś sięgnąć ale się jakoś udało :D do tego jeszcze jakiś poprzedni właściciel grzebiąc pod maską przygniótł go dokręcając jakąś śrubę i zanim to znalazłem też się trochę namęczyłem ;/

Dzięki wielkie raz jeszcze :)