Zobacz temat - [r200] Jakie klocki hamulcowe

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r200] Jakie klocki hamulcowe

jar300 - Pon Kwi 06, 2009 07:00
Temat postu: [r200] Jakie klocki hamulcowe
A więc mam takie pytanie, jakie klocki hamulcowe będą pasować i jakie polecacie do R200 z grudnia 1997r? I jakie są ceny?
kostas - Pon Kwi 06, 2009 07:14

Na przód? Tył?

[ Dodano: Pon Kwi 06, 2009 08:17 ]
Oś przednia:
http://www.tomateam.pl/sk...hamulcowy&c=567
Oś tylna:
http://www.tomateam.pl/sk...hamulcowy&c=565

Raptile - Pon Kwi 06, 2009 07:33

Zalezy co oczekujesz od klocków ;]
kzrr - Pon Kwi 06, 2009 07:43

W sumie to się świńsko podepne pod temat, też chce wymienić klocki, przy hamowaniu piszczą. Z tyłu bębny z przodu tarcze, mam ABS - czego oczekuje ? Dobrego hamowania. Doradzcie coś :)
kostas - Pon Kwi 06, 2009 07:45

Jak piszczą to znaczy, że się kończą. tomateam.pl i mozesz zamówic ewentualnie zobaczyc jaki numer czesci i pojechac do sklepu zamowic owe klocki.

[ Dodano: Pon Kwi 06, 2009 08:46 ]
A swoją drogą, masz bębny na tyle i abs?

MaReK - Pon Kwi 06, 2009 08:45

kostas napisał/a:
A swoją drogą, masz bębny na tyle i abs?

Ano takie wersje sa rowniez. Po ktoryms roku, juz o tym z Brt dyskutowalismy i doszlismy do jakis wnioskow, ktorych niestety nie pamietam ;)

A co do klockow, w R200 zawsze uzywalem/uzywam ATE. Tarcze tez mam tego producenta.
Nie piszcza, hamuja. Przy shamowaniu ze 140 do 0 bez odpuszczenia niestety sie spalily, ale mysle ze taki los spotkalby kazde tradycyjne klocki ;)

Z tylu szczek w bebnach chyba nie warto wymieniac. Mimo, ze ja w swoim wymienilem liczac na lepsza skutecznosc tylnego hamulca, to przy wymianie stwierdzilem, ze roznica jest 1,5mm ;D Okazalo sie jednak, ze zeby bylo to co chce, trzeba zmienic beben bo ten sie wytarl znaczniej.

Wazne jest tez, zeby dobrze "podstawic" szczeki w bebnach. Trzeba je tak ustawic, zeby reczny bral w dobrym miejscu i wtedy zwieksza sie tez skutecznosc hamulca noznego.

Pozdrawiam,

kzrr - Pon Kwi 06, 2009 09:40

Tak, żebym zrozumiał. Z przodu wiadomo klocki się wymieni, a jak to jest z tyłem jeśli są własnie bębny z ABSem ? Też sa jakieś klocki czy co tam w ogole jest :D

btw: jeśli przykładowo kupie na tomateam to będą one pasowały bez względu na rodzaj/wielkość tarczy itp itd ?

faecd - Pon Kwi 06, 2009 09:47

zobacz czy masz w swoim R tarcze pelne lite czy wentylowane. Tutaj mamy dwa rodzaje tarcz. Niestety lite sa ciut drozsze a wentylowane tansze.

Ja osobiscie przy zamienie klockow i tarcz decyduje sie na standardowy zestaw EBC tarcze i zwykle klocki.
Jak ktos chce to moge sciagnac mu bo ja sobie sciagam z anglii to odrazu by przyjechaly jedna przesyłką!

jar300 - Pon Kwi 06, 2009 13:37

a wiec potrzebuje na tył, oczekuje by dobrze hamowały i przede wszystkim nie piszczaly, tarcza jest lita nie ma zadnych nacięć rowków itp,

na podanej stronie http://www.tomateam.pl/sk...hamulcowy&c=565 to jest za komplet na dwa tylnie koła??

BoloSr - Pon Kwi 06, 2009 13:41
Temat postu: Re: [r200] Jakie klocki hamulcowe
firmowe a nie byle co i tyle :)
jar300 - Pon Kwi 06, 2009 14:21

a gdzie takie kupić?? i jaki rodzaj bo mechanik mi powiedział jak miałem przed wczoraj z nimi problem że do tego modelu bedzie pare rodzaji ich i nie wszystkie bedą pasować
Brt - Pon Kwi 06, 2009 15:14

jar300 napisał/a:
to jest za komplet na dwa tylnie koła??

tak ... możesz brać śmiało :ok:

jar300 - Pon Kwi 06, 2009 15:25

a ktoś może sie wypowiedzieć na temat jakości tych klocków?? piszczą albo coś??
Brt - Pon Kwi 06, 2009 17:31

ATE .. najczęściej polecane klocki i tarcze na forum ;)
kuri - Pon Kwi 06, 2009 17:40

też kupowałem ATE na przód i na tył do mojego roverka ale ja mam 96r wiec mam 4 tarczowe a ty jeśli masz z tyłu bębny to o nic się nie martw wymień tylko z przodu no chyba że masz okładziny podjechane to wtedy w grę wchodzi wymiana okładzin. Jeśli po wymianie klocków nadal będzie ci coś tarło z tyłu proponuje na początek samemu ściągnąć bębny wyczyścić je szczotką drucianą i założyć ponownie taki trik stosowałem w r25 i innych autach z bębenkami z tyłu jak coś tarło podczas jazdy. Pomagało na 100% , ale jeśli okaże się ,żę okładziny są już podjechane pozostaje tylko przetoczyć bębny i założyć nowe okładziny ale to proponował bym zlecić mechanikowi koszt nie duży a czas zaoszczędzony :smile:
jar300 - Pon Kwi 06, 2009 19:41

nie juz nic nie trze, powod był taki że klocki sie starły za mocno już i z boku klockow taka blaszka jest i ona troszeczke wystawała poza obrys klocków, narazie mechanik mi ja przyciął, ale musze w najblizszym czasie załozyć nowe klocki, a założyć od razu niczego nie mogłem bo to w niedziele naprawiałem a w niedziele nigdzie niczego nie dostane a wieczorem musiałem juz wyjechac i miec sprawne auto, z tyłu chyba mam tarcze a nie bębny
kuri - Pon Kwi 06, 2009 20:46

Zależy wszystko od rocznika bębny były chyba jak się nie mylę od 98 roku. Tak przy klockach są takie blaszki które lekko wystają jak za mocno są starte to ta blaszka trze o tarcze czy z tyłu masz bębny czy tarcze musisz sprawdzić widać to nawet przez otwory w stalowych felgach :> Pamiętaj żeby za dużo nie hamować na dotartych klockach z tego co pamiętam za wymianę plus 4 klocki zapłaciłem około 220zł ( wymieniałem w grudniu ) Nie wiem ile to kosztuje w Śmiglu ale raczej coś koło tego :o Mam nadzieję że jakoś ci pomogłem Pozdrawiam Serdecznie Kuri :cool:
michone - Pon Kwi 06, 2009 20:50

ja zamówilem EBC prosto od producenta 130zl z przesylka dhl, dzisiaj dotalem maila ze jutro przyjedzie kurier. Zobaczymy jak bede sie sprawowac mialem chrapke na greenstuff ale dla mnie za drogie :/
jar300 - Sro Kwi 08, 2009 13:22

dzisiaj kupuje też EBC ale sie zastanawiam własnie nad green zamiast black ;)
michone - Sro Kwi 08, 2009 13:45

jar300 napisał/a:
dzisiaj kupuje też EBC ale sie zastanawiam własnie nad green zamiast black ;)
bierz ze strony producenta :) daja taniej :) na stronie zwykle maja po 138 zl brutto a mi sprzedali za 114+ 16zl przesylki.

http://www.ebcbrakes.pl/

zamowilem w poniedzialek we wtorek mialem klocki w domu.