Zobacz temat - [R200] Rozmiar opon

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Rozmiar opon

MiL999 - Pon Kwi 06, 2009 13:10
Temat postu: [R200] Rozmiar opon
Witam.
Muszę kupić nowe opony letnie do swojego Rovera i zastanawiam się jaki rozmiar wybrać. Teraz mam 175/65R14 na felgach aluminiowych.
Znalazłem takie:
http://moto.allegro.pl/it..._wyprzedaz.html

Ale zastanawiam się jak spisywałyby się opony 185/65R14. Zmieścić się zmieszczą bo mam felgi 14 cali ale czy nie będą wyglądać śmiesznie?

Brt - Pon Kwi 06, 2009 13:23

a jaką masz szerokosc felg ??
Mix - Pon Kwi 06, 2009 13:28

Jeśli felga ma 5 lub 5,5J to wejdą spokojnie. Szerokość opon, którą wybrałeś jest w sam raz na polskie drogi - nie będzie wyskakiwać z kolein :wink:
MiL999 - Pon Kwi 06, 2009 13:47

Felgi mają 6Jx14H2. Opony 185/65R14 będą miały większy profil więc moze i dobrze bo na 14 calowych felgach wydaje się że koła są trochę za małe.
BoloSr - Pon Kwi 06, 2009 13:48

MiL999 napisał/a:
Felgi mają 6Jx14H2. Opony 185/65R14 będą miały większy profil więc moze i dobrze bo na 14 calowych felgach wydaje się że koła są trochę za małe.

na 6 cali to nawet 195 mozna zapodac :)

storm - Pon Kwi 06, 2009 14:03
Temat postu: Re: [R200] Rozmiar opon
MiL999 napisał/a:

Ale zastanawiam się jak spisywałyby się opony 185/65R14. Zmieścić się zmieszczą bo mam felgi 14 cali ale czy nie będą wyglądać śmiesznie?

Też się zastanawiam nad takim rozmiarem ..

Miałem wcześniej 175 i nie wygląda to za dobrze, jeśli w ogóle felga 14 może wyglądać dobrze :P

Brt - Pon Kwi 06, 2009 15:16

BoloSr napisał/a:
na 6 cali to nawet 195 mozna zapodac :)

dokładnie :) dla komfortowej jazdy 185/65 R14 będą w sam raz :ok:

DrMambo - Pon Kwi 06, 2009 18:06

polecam ... tanie i dobre :

http://www.opony.pl/opona...131750&rodzaj=1

TomC - Pon Kwi 06, 2009 18:20

DrMambo napisał/a:
polecam ... tanie i dobre :

Chyba żartujesz?! :roll: :shock:

dex88 - Pon Kwi 06, 2009 20:29

Polecam oponki Uniroyal.
http://www.opony.com/opon...rainexpert.html

:) Ja osobiście mam 205/45 R17 Dunlop SP Sport 9000 DSST RSC i bardzo dobrze się jeździ. a co do rozmiaru 185/65 R14 to jest taki standardowy pod R200

Brt - Pon Kwi 06, 2009 20:37

dex88 napisał/a:
a co do rozmiaru 185/65 R14 to jest taki standardowy pod R200

standardowy to 175/65/14 (stal) lub 185/55/15 (alu) :ok:

DrMambo - Pon Kwi 06, 2009 21:39

TomC zaproponuj coś innego ... bo pisanie: Chyba żartujesz?! :roll: :shock: niczego nie wniesie ... dla kogoś kto nie szuka szerokiej niskiej opony i nie chce wydawać 500 zeta na oponę pirelli 500 czy inne ... te są w/g mnie odpowiednie ... spokojnie 3 sezony komfortowo można polatać ..
TomC - Pon Kwi 06, 2009 22:47

DrMambo napisał/a:
TomC zaproponuj coś innego ... bo pisanie: Chyba żartujesz?! :roll: :shock: niczego nie wniesie ... dla kogoś kto nie szuka szerokiej niskiej opony i nie chce wydawać 500 zeta na oponę pirelli 500 czy inne ... te są w/g mnie odpowiednie ... spokojnie 3 sezony komfortowo można polatać ..

Czy ja gdziekolwiek napisałem o oponie za 500zł?? Proszę Cię....
Mam zaproponować? Proszę: moja propozycja
10zł droższe i lepszej jakości niż ta Dębica, którą raczyłeś zaproponować.

Niestety polskie oponiarstwo złote czasy ma za sobą. To że Dębicy uda się zrobić oponę przyzwoitą nie świadczy o firmie. Zobacz inne polskie oponki. Żenada. O zimówkach nawet nie wspomnę.

Tommy - Pon Kwi 06, 2009 22:59

Dębica to jest kicha. Miałem niestety okazję się o tym przekonać. W starym wozie (Fiesta) miałem Dębice Frigo II i była fatalna. Wynosiła na zakrętach, hamowanie koszmarne. Była nawet gorsza od Frigo I , co potwierdzają niektóre opinie w necie. Pozbyłem się ich z samochodem. Teraz mam w Foce zimową Fuldę i jest git! Na lato kupię albo Uniroyal albo Nokiana (H).

Do roverka też własnie na dniach kupujemy i nawet przed chwilką wertowałem testy i się cały czas zastanawiam. Mam swoje typy:
Firestone Multihawk - ok 140 zł
Fulda Eco Control - ok 150
Uniroyal Rain Expert - ok 170
wszystkie w rozmiarze 175/65/r14

Skłaniam się ku tej pierwszej raczej bo cena jest bardzo przystępna i w testach wypadła dobrze.

http://www.portaloponiars...pu-17565-r-14-t

Widziałem też test w Motorze gdzie była Uniroyal Rain Expert i na mokrym rzeczywiście się popisała.

Pozdro!

PS> Ktoś wie jakie jest prawidłowe ciśnienia dla tych opon???!! Nabiłem ostatnio na 2.2 wszystkie koła ale chciałbym zgodnie z zaleceniami producenta nabić.

Mix - Wto Kwi 07, 2009 07:25

Tommy napisał/a:
Dębica to jest kicha. Miałem niestety okazję się o tym przekonać. W starym wozie (Fiesta) miałem Dębice Frigo II i była fatalna. Wynosiła na zakrętach, hamowanie koszmarne

Nie chcę tu tworzyć tasiemca, więc na wstępie dodam, że nie twierdzę, że Frigo 2 to rewelacyjne opony. Ja na zimę kupiłem właśnie te laczki - 195/60/15. Ktoś spyta: czemu, jeśli to takie sobie opony? Zapłaciłem za 4 szt z 2007 roku, z wysokością bieżnika 8mm, w idealnym wręcz stanie - 300 PLN. I jestem zadowolony. Nie zgodzę się jednak, że są aż tak tragiczne. Trzymają się całkiem nieźle. Tylko na jednym zakręcie (90 stopni) auto lekko wyjechało na przeciwny pas (przegiąłem z prędkością). Żadnej stłuczki, obcierki, awaryjnej sytuacji, a co gorsza dzwona przez całą zimę. Przypominam również, że ZTCP to Dębica Frigo 2, bieżnikowo jest kopią Goodyear'a Ultra Grip 2.
Jednocześnie zgadzam się z kolegami piszącymi powyżej, że na lato Dębicy w żadnym wypadku bym nie kupił. Na zimę, po cenie katalogowej również nie (prawie 200 zł za oponę 15' np. w markecie :wink: ), bo wystarczy niedużo dołożyć i jeździć na czymś lepszym...

spider666 - Wto Kwi 07, 2009 07:30

Zgadzam sie z powyzszym. Frigo bardzo dobra oponka, nie ustepujaca zagranicznym (a na pewno w tej cenie), szczegolnie dobra na kopny snieg.
O letniej debicy niestety nie da sie powiedziec nic dobrego.

dex88 - Wto Kwi 07, 2009 08:18

TomC napisał/a:

Czy ja gdziekolwiek napisałem o oponie za 500zł?? Proszę Cię....
Mam zaproponować? Proszę: moja propozycja
10zł droższe i lepszej jakości niż ta Dębica, którą raczyłeś zaproponować.

Niestety polskie oponiarstwo złote czasy ma za sobą. To że Dębicy uda się zrobić oponę przyzwoitą nie świadczy o firmie. Zobacz inne polskie oponki. Żenada. O zimówkach nawet nie wspomnę.

Kolego Sava jest produkowana w Dębicy więc to to samo jest, Nie polecam nic co jest Made in Poland oczywiście o opony chodzi. Przy zakupie patrz na kraj produkcji najlepiej francja lub niemcy.

DrMambo - Wto Kwi 07, 2009 08:21

cóż .. ja podałem link do passio 2 ... co do frigo nie wypowiadam się bo nie posiadałem .. a passio miałem 2 komplety i zamówiłem teraz już 3 .. więc po swoim użytkowaniu i doświadczeniach (jazda 90% po mieście do 120 km/h :P ) mogę ją każdemu polecić .. choć do swojego roverka będę teraz brał uniroyal rainsport 2
dex88 - Wto Kwi 07, 2009 08:29

szczerze mówiąc pracowałem 2 lata na wulkanizacji i bardzo dużo reklamacji było na dębice, ale też bywało tak że ktoś nie chciał nic innego. Frigo faktycznie są dobre (w końcu wzór goodyear) ale dębica na lato to naprawdę nie polecam zwłaszcza z promocji z marketów itp. Ostatnio cena dębicy w niektórych rozmiarach równała się a nawet była większa od uniroyala bądź klebera a to są dużo lepsze oponki. Osobiście chciałem uniroyala ale niestety nie mają opcji Run@nFlat która przy niskim profilu na polskich drogach jest moim zdaniem niezbędna :)
wild_weasel - Wto Kwi 07, 2009 09:25

Przepraszam, ale co ma sam wzór bieżnika do jakości opony? Jak będzie zrobiony z drewna to też Ok? ;)
Liczy się chyba jeszcze materiał, z którego wykonana jest opona.

Tommy - Wto Kwi 07, 2009 09:48

I co z tego, że wzór jest bieżnika jest kopią opony renomowanego producenta? W ostatnim teście Motoru opona Goodyear-a zajęła ostatnie miejsce - właśnie zaraz za Dębicą i Kormoranem. Frigo rzeczywiście dawała radę w kopnym śniegu no ale jak się jeździ w mieście większość czasu to raczej ma się do czynienia z błotem pośniegowym a tutaj wypadała kiepskawo. Zresztą moje spostrzeżenia co do niej potwierdzały testy w czasopismach.
Ostatnio widziałem w jakimś markecie D. Passio w tym rozmiarze który mnie interesuje i kosztowały z tego co pamiętam 156 zł. A Fuldę czy Firestone można mieć za ok 140-150 zł.
Dziwne zważywszy na fakt, że ta pierwsza jest w ścisłej czołówce w testach adac a passio wypadła kiepsko (test motoru).

Ponawiam prośbę o to ciśnienie kół

Pozdro!

TomC - Wto Kwi 07, 2009 11:21

Tommy napisał/a:
Ponawiam prośbę o to ciśnienie kół

W instrukcji nie ma?? Ja dmuchałbym 2,1 do 2,2 przód a tył 2,0 ze względu że 200 jest lżejsza od 400 a ja mam właśnie 2,1/P i 2,0/T przy 195/55/15.

namiko - Wto Kwi 07, 2009 11:29

Tommy, wklejam Ci dane z instrukcji:
TomC - Wto Kwi 07, 2009 15:44

dex88 napisał/a:
Kolego Sava jest produkowana w Dębicy więc to to samo jest

Widać wiesz lepiej. :roll:
Może słaby z geografii jestem ale Dębica chyba w Słowenii nie leży.
Zobacz sobie zdjęcie moich zimówek Sava Eskimo S3

Mix - Wto Kwi 07, 2009 17:18

Moje Dębice Frigo 2 wyprodukowane zostały w Słowacji.

[ Dodano: Wto Kwi 07, 2009 18:34 ]
Tommy napisał/a:
I co z tego, że wzór jest bieżnika jest kopią opony renomowanego producenta

Liczy się również, że Dębica należy do grupy Goodyeara, a więc mieszanka gumy jest zupełnie inna, niż stosowana naście lat temu. Goodyear wprowadził już nowszy wzór bieżnika, a Frigo 2 wyglądają jak wyglądają. Trudno żeby firma robiła sobie sama konkurencję. Kto kupi Ultra Gripa 7+, gdy będzie mógł kupić identyczną Dębicę za parę stówek mniej...

Daawid - Wto Kwi 07, 2009 18:03

Debica to sa najgotrsze opony i nie polecam mich kupywac i nie mozecvzie tez patrzec ile pompuje sie w instrukcji bo to nie jest przystosownae na nasze drogi :P
Mix - Wto Kwi 07, 2009 19:39

Daawid napisał/a:
Debica to sa najgotrsze opony i nie polecam mich kupywac i nie mozecvzie tez patrzec ile pompuje sie w instrukcji bo to nie jest przystosownae na nasze drogi :P

Najgorsze to są chińskie opony, nie trzymające w 80% norm. Znajomy miał Nakangi, które "zgubiły" 3mm bieżnika po 2tyś km. w Oplu Astrze Classic :/

zdenek - Wto Kwi 07, 2009 20:40

Mam Savy w innym mniejszym aucie i są całkiem niezłe, nawet na mokrym. Moje są wyprodukowane w Polsce a są też takie z Turcji i chyba Rumunii.
TomC - Sro Kwi 08, 2009 10:13

zdenek napisał/a:
Moje są wyprodukowane w Polsce a są też takie z Turcji i chyba Rumunii.

Znaczy ja mam oryginały i bardzo mnie to cieszy. :grin:

krzysztof_ns - Pią Kwi 10, 2009 06:29

w tym przedziale cena/jakosc bralbym Firestone (w wiekszosci testow w tej kategorii cenowej nie maja sobie rownych)...zeszlego roku wlasnie taki komplet zimowych zakupilem - i musze przyznac ze jestem bardzo pozotywnie zaskoczony...tam gdzie inni zakladali lancuszki na nieodsniezony podjazd - ja rwalem bez problemu na golych oponach (jesli ktos zna podjazd pod wyciag Male Ciche - wie o czym mowie:)...w kopnym sniegu spisuja sie wrecz idealnie...

PS. gdyby nie fakt zakupienia okazyjnie uzywanych Dunlop - na lato bralbym takze FStone'a

Roj - Sob Kwi 11, 2009 13:52

Witam,

nie chcę zakładać nowego tematu więc proszę tutaj o odpowiedź na pytanie (może się uda :) )

Czy da się i czy warto zakładać na 14" w roverze 200 (98 wersja vi)
oponę uniroyal rainsport2 o profilu 195/45?

dodam, że jest to jedyna wersja tej opony przeznaczona na 14"

EDIT: chyba nie ma sensu ale chętnie posłucham Waszych opinii
dodatkowe pytanie - felgi 15 i na nie rainsport2
i teraz
opony 195/45 mają oznaczenie TL FR a 195/50 tylko TL
TL - bezdętkowe z tego co wiem, co oznacza FR?
EDIT: znalazłem, dla tych co nie wiedzą FR - rant zabezpieczający felgę :D
pozdro

zex - Sob Kwi 11, 2009 19:38

Ja założyłem na Roverka letnie opony VREDESTEIN SPORTRAC 3 185/60 R15 w cenie 960 zł za komplet z założeniem na felgi. Jaka jest Wasza opinia na temat tego producenta i tych opon? Pozdrawiam