Zobacz temat - [400 Tourer,97r.1.6]Samodzielna wymiana drążka kierowniczego

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak)
oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [400 Tourer,97r.1.6]Samodzielna wymiana drążka kierowniczego

as35 - Sro Kwi 08, 2009 13:44
Temat postu: [400 Tourer,97r.1.6]Samodzielna wymiana drążka kierowniczego
Dziś na "szarpaku" wyszło, że do wymiany są - 2 drążki kierownicze (lewy i prawy) oraz jedna końcówka drążka. Części zamówiłem w tomateam . W oczekiwaniu na części tak zastanawiam się czy wymiana drążków (końcówkę pomijam- banalna wymiana) jest do zrobienia własnymi siłami i przy użyciu standardowych narzędzi? Cena podana przez mechanika to ok 130 zł. Posiadam hmmm średnie umiejętności techniczne :-) ale kolega dużżżżo lepsze :-) pomoże) . Mam RAV ale znajomość j. angielskiego na poziomie naszych posłów (czyli 0+). W przypadku możliwości samodzielnej wymiany drążków- może ktoś podpowie gdzie w RAV jest to opisane (jeśli jest) albo pomoże znaleźć gdzie ew. opisano co i jak?
Oczywiście wymiany te są wstępem do zbieżności- tej na pewno sam nie ruszę ale cena za przód w kwocie 60 zł. jest do przyjęcia (hahah).

tetryk - Sro Kwi 08, 2009 13:55

najlepiej mieć specjalny klucz do demontażu drążków kierowniczych z przekładnią na aucie....to dosyć upierdliwa czynność......pozatym i tak będziesz musiał jechać na "zbieznośc".......jak już wymieniac to wszystko -2 końcówki i 2 drążki-za ustawienie zbiezności i tak zapłacisz,a jak ci za pól roku poleci końcówa to znowu będziesz zbieżność robić ? :roll: szkoda zakładać do nowego drązka starą końcówkę......
as35 - Sro Kwi 08, 2009 14:31

[quote="tetryk"]najlepiej mieć specjalny klucz do demontażu drążków kierowniczych z przekładnią na aucie....to dosyć upierdliwa czynność.....
Hmmm spec klucz? Jak to to wygląda?
Drugą końcówkę zamówiłem- racja podwójna robota.

tetryk - Sro Kwi 08, 2009 14:37

http://www.jonnesway.pl/index.php?item=594