|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 98r 1,4 ] Wentylator chlodzenia cieczy
bula21 - Czw Kwi 09, 2009 17:12 Temat postu: [R200 98r 1,4 ] Wentylator chlodzenia cieczy Witam
Mam problem nie wł. mi się wentylator gdy wskazówka z temp. idzie do góry zdarzyło się ze doszła do czerwonego i dalej nic dzięki temu przegrzałem silnik.. a wiec gdy wyciągam wtyczkę z czujnika temp. wentylator sie wł. wiec jest ok. co może być przyczyną ? termostat czy owy czujnik temp.
szoso - Czw Kwi 09, 2009 17:17
to będzie wina czujnika który po prostu nie załącza wentylatora
oprawca_1978 - Czw Kwi 09, 2009 17:20
Czujnik, tudzież jego linia sygnałowa, także i przekaźnik silnika wentylatora chłodnicy i jego bezpiecznik. Trzeba sprawdzić pod względem sprawności wszystkie elementy tego OBWODU. Kuniec. Omomierz, latarka i do dzieła!
bula21 - Pią Kwi 10, 2009 11:16
Dziś rozmawiałem z moim mechanikiem i on sie upiera ze to termostat może to być przyczyną ? najlepsze jest to że od rana szukam go gdzieś obok chłodnicy i nie mogę go dojrzeć może mi ktoś powiedzieć gdzie on jest dokładnie ?
Brt - Pią Kwi 10, 2009 11:18
z tyłu silnika, pod kolektorem ssacym gdzieś .... na końcu takiej rurki o ile pamiętam
bula21 - Pią Kwi 10, 2009 14:50
dzieki BRT ale mam wiekszy problem tam nie ma wtyczki zadnej kurdenie jaze co jest POMOCY co mam wymienic czujnik temp. czy termostat ?
pcmirek - Pią Kwi 10, 2009 16:37
wymień czujnik który załancza wentylator ja też miałem taki sam przypadek
Brt - Pią Kwi 10, 2009 16:50
Tak napisałeś, że byłem pewny, że szukasz termostatu czujnik temperatury dla komputera znajduje się od strony skrzyni chyba, w kazdym razie są dwa czujniki obok siebie ... jeden jednoprzewodowy a drugi dwuprzewodowy ... ten dwuprzewodowy odpowiada za info dla komputera, jednoprzewodowy za wskazanie temp na zagarach. Jak odepniesz ten dwuprzewodowy to wentylatory powinny się włączyć, oznacza to wtedy, że instalacja jest sprawna. Sam czunik mozna zmierzyć omomierzem i dla róznych temperatur powinien mieć różne wartości rezystancji ... na forum są podane wartości. Jesli rezystancjia jest stała, to czujnik jest death .
tdw - Nie Maj 23, 2010 16:23
Witam,
Podepnę się pod temat, nie włącza się wentylator chłodnicy, nawet jak zdejmę wtyczkę z czujnika.
Na króko z akumulatora kręci. Został chyba tylko przekażnik.
Mam pytanie, czy to jest ta czarna puszka koło modułu ? jak się do tego dobrać i jak to sprawdzić czy jest sprawny ?
Ok, zrobione, jednak to była jedna ze złączek kabla od czujnika temperatury.
spayk - Pon Maj 24, 2010 10:45
Dołączam się do tematu w moim R200 1,4 dzieje się podobnie ale po wyjęciu wtyczki z czujniki przy kolanku koło termostatu wentylator nadal się nie załącza, bezpieczniki są porządku, wentylator po podpięciu „na krótko” do zasilania działa. Gdzie szukać jeszcze przyczyny? Stawiam na przkaźniki albo na komputer jak wykluczyć jedno albo drugie? Ma ktoś schemat przekaźników?
dzieju - Pon Maj 24, 2010 11:55
A ja mam taki termostat bo mi zostal kupilem dwa nie uzylem tego drugiego a elektroniki sie nie da oddac w sklepie wiec sprzedam chetnie .
Cena dla ciebie 50zl. zaplacilem za niego 79zl.
Oto foto do r200
szoso - Pon Maj 24, 2010 12:14
to na zdjęciu to nie termostat tylko czujnik temperatury
dzieju - Pon Maj 24, 2010 12:27
No ale pomogl mi jak go wymienilem dziala tak jak powinno potem kupilem drugi raz bo znowu nie dzialalo ale okazalo sie ze to wina byla kabelkow no i mi zostal czujnik
tdw - Pon Maj 24, 2010 13:02
spayk napisał/a: | Dołączam się do tematu w moim R200 1,4 dzieje się podobnie ale po wyjęciu wtyczki z czujniki przy kolanku koło termostatu wentylator nadal się nie załącza, bezpieczniki są porządku, wentylator po podpięciu „na krótko” do zasilania działa. Gdzie szukać jeszcze przyczyny? Stawiam na przkaźniki albo na komputer jak wykluczyć jedno albo drugie? Ma ktoś schemat przekaźników? |
U mnie była zardzewiała jedna ze złączek kabli przy wiatraku chlodnicy. Tam są dwie złączki, jedne kable ida od wiatraka, drugie od czujnika temperatury, który załącza wentylator. Z zewnątrz wyglądała ok, a w środku blaszka była przerdzewiała. Tylko Ty masz 16v, więc nie wiem czy tam jest tak samo.
|
|