|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 2005] Odgrzybianie klimy i wymiana filtra kabinowego...
martinezz - Pią Kwi 17, 2009 18:33 Temat postu: [R25 2005] Odgrzybianie klimy i wymiana filtra kabinowego... Czesc,
Czy mozecie polecic jakies dobre miejsce w Poznaniu gdzie odgrzybia mi klimatyzacje i wymienia filtr kabinowy? Bylem w NORAUTO, ale po przeczytaniu wielu zlych opinii o tym zakladzie odpuscilem....
azer - Pią Kwi 17, 2009 19:20
hej
Rka z 2005roku już zazdroszczę
o klime w Poznaniu poczytaj tutaj
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=332559
Ktoś z forum ostatnio był w Norauto na serwisie klimy i był zadowolony, zdaje się, że była to kobieta i nie było to u nas.
Filtr kabinowy wymieni Ci nap ewno każdy mechanik. Tak w ogóle to byłem w tym drugim zakładzie i nabiłem i teraz jestem umówiony na przegląd szczelności w poniedziałek Niestety strasznie capi więc też muszę jeszcze ich pomęczyć o odgrzybienie, albo samemu się zając w przyszłym tygodniu. Narazie wzieli 170zł
A adres do pierwszego mogę podać jak chcesz.
Brt - Pią Kwi 17, 2009 21:41
a może sami spróbujecie .... to jest 0,5 h roboty 4 śrubki i wylatuje schowek i wzmocnienie za nim ... później odpinamy klapkę filtru, wyjmujemy stary, wilgotną szmatką wycieramy co się da wewnątrz i na zewnatrz z nazbieram=nego kurzu. Po lewej będzie widoczny parownik, psikamy na niego preparatem do odgrzybiania, zamykamy klapkę filtru, odpalamy auto i właczamy klimę na kilka minut. Możemy dla pewności powtórzyć operację. na koniec zakładamy nowy filtr, składamy wzmocnienie i schowek i gotowe I kilka flaszek do przodu
hubosza87 - Pią Kwi 17, 2009 21:57
jakie oznaczenie powinien mieć filtr? jaki preparat do dgrzybiania polecasz Brt?
Brt - Pią Kwi 17, 2009 22:07
Do R200 z klimą filton K1082 lub odpowiednik .... preparat mam jakiś, ale nie pamiętam firmy .... ktoś na forum niedawno polecał jakiś specyfik
azer - Pią Kwi 17, 2009 22:12
no ja i tak muszę do nich jechać więc zobacze ile zaśpiewają za odgrzybienie.
hubosza87, obszerny temat na temat serwisowania, chociaż rzeczowych odpowiedzi w nim za dużo nie ma.
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=38626
martinezz - Sob Kwi 18, 2009 12:47
A gdzie kupie filtr do swojego auta?
PS. W Norauto zaproponowali mi takie ceny:
- odgrzybianie 99 zl
- filtr 46 zl
- wymiana filtra 29 zl
kasjopea - Sob Kwi 18, 2009 12:51
W sklepie motoryzacyjnym. Tylko podaj im ten symbol, który Brt napisał. Filtrona to wszędzie praktycznie dostaniesz.
wild_weasel - Sob Kwi 18, 2009 14:30
martinezz, wczoraj kupiłem w Roscarze na Strzeszyńskiej filtrona za 50zł. martinezz napisał/a: | - wymiana filtra 29 zl |
Za dwa ruchy ręką - niezła cena
martinezz napisał/a: | - odgrzybianie 99 zl |
Wczoraj zapłaciłem 70zł - i tak za dużo. Myślałem, że facet zrobi coś fachowego.
Uczciwy spec od klimy:
Karol Śramski "klimax"
ul. Piwoniowa 18
606427995.
Za nabicie klimatyzacji u niego zapłaciłem wczoraj 120zł (miałem sporo gazu).
Odgrzybianie i wymianę filtra zrobisz sam
martinezz - Sob Kwi 18, 2009 14:53
No patrzylem gdzie te srubki (2 od schowka i 4 od takiej blachy) i mysle, ze z wymiana filtra sobie poradze. Natomiast z odgrzybianiem to sam nie wiem. Nie mam za bardzo zaufania do tych srodkow ze stacji benzynowych, marketow itp. Myslalem, ze w takim zakladzie od klimy zrobia mi to skutecznie i porzadnie.
W jaki sposob przeprowadzil Ci to odgrzybianie?
Mam jeszcze pytanie odnosnie nabijania czynnika chlodzacego. Co jaki czas to robic?
thef - Sob Kwi 18, 2009 15:04
Kup dwie puszki tego preparatu i oprócz skraplacza zdezynfekuj też nawiewy: http://allegro.pl/item594...urth_spray.html
W zasadzie co roku przed sezonem powinno się sprawdzać ilość czynnika i robić dezynfekcję, ale wiadomo jak to jest. Moim zdaniem najlepiej nabić raz i sprawdzać jeżeli coś zaczyna słabo chłodzić, albo gorzej działać, a odgrzybiać co roku. Trzeba pamiętać także, o włączaniu klimy nie tylko w lecie, ale przez cały rok, co jakiś czas, choćby na krótko.
piotr8 - Sob Kwi 18, 2009 15:05
martinezz, ja kupiłem ten http://www.allegro.pl/ite...i_promocja.html
15minut roboty i klima zrobiona, efekt czuć
wild_weasel - Sob Kwi 18, 2009 16:46
martinezz, byłem bardzo zdziwiony, ale po zdemontowaniu filtra gość wsunął tam rurkę od spray'u (coś jak wskazał thef) psiknął, przedmuchał, powtórzył czynność - i skasował 70zł
martinezz napisał/a: | Mam jeszcze pytanie odnosnie nabijania czynnika chlodzacego. Co jaki czas to robic? |
Jeśli chłodzi, to raz do roku. Ja miałem jeszcze sporo czynnika, więc cena usługi była nieco niższa. Nie ma co czekać aż w lipcu skończy się chłodzenie. Przed sezonem uzupełnić i na rok powinno wystarczyć.
Brt - Sob Kwi 18, 2009 17:33
jeśli układ jest szczelny to spokojnie 2 - 3 lata bez uzupełniania się obejdzie Sma co 2 lata robiłem przegląd klimy, podobnie znajomy w vectrze i oczywiście odgrzybianie i wymiana filtra co roku. Znajomy w zeszłym roku robił ozonowanie i jeśli już miałbym płacić za czyszczenie klimy to tą metodą
Tu jest ładnie opisane wszystko co się tyczy obsługi klimy.
http://www.cbc.pp.com.pl/cbc/klimatyzacja.html
martinezz - Pon Kwi 20, 2009 15:48
Witam,
Kupilem filtr K 1082 i nie pasuje. Oryginalny filtr ma wymiary 192,5 x 226 x 32, zatem jaki model mam kupic?
wild_weasel - Pon Kwi 20, 2009 16:07
W Tomateam są tylko dwa: ten i ten.
Żaden nie ma wymiarów takich jak Twój... Może miałeś zapakowany jakiś inny, jakąś adaptację z innego samochodu? :hm2:
Mówię od razu, że mi K1082 pasuje.
martinezz - Pon Kwi 20, 2009 16:17
Tu jest: http://moto.autocentrum.p...amochodowe.html
PS. Moj oryginalny wyglada prawie identycznie jak ten:
piotr8 - Pon Kwi 20, 2009 19:47
martinezz napisał/a: | Kupilem filtr K 1082 i nie pasuje | dziwne ja kupiłem taki i juz mam założony i wszystko pasowało.
Steff - Pon Kwi 20, 2009 19:53
Do mnie ten sam tez wszedł bez problemów
martinezz - Pon Kwi 20, 2009 20:28
I wszedl Wam bez oporu? Bo na chama to moze i bym go wepchnal...
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 17:33 ]
Witam,
Filtr zalozylem - moze wczesniej bylem za delikatny, ale teraz wszedl i jest ok. Kupilem tez preparat do dezynfekcji klimy WURTH. Teraz tylko spryskac parownik i kanaly wentylacyjne, tak? Potem spowrotem zalozyc filtr i koniec operacji?
|
|