Zobacz temat - [R416] Dziwne zachowanie lampki kontrolnej ciśnienia oleju

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Dziwne zachowanie lampki kontrolnej ciśnienia oleju

owczarek60 - Czw Maj 07, 2009 16:50
Temat postu: [R416] Dziwne zachowanie lampki kontrolnej ciśnienia oleju
Po wymianie oleju w silniku i filtra coś się dzieje z kontrolą lampki ciśnienia oleju,raz się pokazuje i nie gaśnie nawat jak przejadę nascie kilometrów,to znów gaśnie a nieraz przy rozruchu wcale się nie pokazuje.Zastanawiam się że może dlatego że olej wlałem półsyntetyk. :?:
merlin11228 - Czw Maj 07, 2009 16:54

byc moze jezeli wczesniej jezdziłes na mineralnym a przebieg autka jest spory mogła pompa olejowa juz paść ale to tylko przypuszczenia
Gregor1467 - Czw Maj 07, 2009 19:27

sprawdź styki przy czujniku ciśnienia oleju może coś zostało naruszone przy wymianie i nie łączy
owczarek60 - Czw Maj 07, 2009 19:41

Jeżdziłem na mineralnym
Lechos - Czw Maj 07, 2009 19:49

czujnik lub elektryka skopana
sTERYD - Pią Maj 08, 2009 09:03

dla zdrowotności wypadałoby sprawdzić ciśnienie oleju :???:
konradp - Pią Maj 08, 2009 11:28

kolego po mineralnym wlales polsyntetyk...nie wiem jaki twoj silnik ma przebieg ale to nie zbyt madre rozwiazanie,mam nadzieje ze tak jak pisal LECHOS , to tylko czujnik albo elektryka
owczarek60 - Pią Maj 08, 2009 19:24

konradp napisał/a:
kolego po mineralnym wlales polsyntetyk...nie wiem jaki twoj silnik ma przebieg ale to nie zbyt madre rozwiazanie,mam nadzieje ze tak jak pisal LECHOS , to tylko czujnik albo elektryka

Ma 186 tyś przebiegu

merlin11228 - Pią Maj 08, 2009 20:58

nio to mozesz miec problemik tak jak pisałem wczesniej pompa olejowa mogła sie dotrzec(szybciej zużyć na minerale) i nadszedł jej czas, nie mówiąc już o tym ze półsyntetyk przepłukał Ci silnik z nagarów i innych swinstw ktore puki są na swoim miejscu spełniają zadanie uszczelniaczy-nie robi się takich rzeczy przynajmniej przy takim przebiegu.Ale wcale nie jest powiedziane ze to nie wina czujnika oby to było tylko to.
owczarek60 - Sob Maj 09, 2009 07:01

merlin11228 napisał/a:
nio to mozesz miec problemik tak jak pisałem wczesniej pompa olejowa mogła sie dotrzec(szybciej zużyć na minerale) i nadszedł jej czas, nie mówiąc już o tym ze półsyntetyk przepłukał Ci silnik z nagarów i innych swinstw ktore puki są na swoim miejscu spełniają zadanie uszczelniaczy-nie robi się takich rzeczy przynajmniej przy takim przebiegu.Ale wcale nie jest powiedziane ze to nie wina czujnika oby to było tylko to.

Zlokalizowano lekki przeciek z czujnika ciśnienia oleju.Mam pytanie czy można jeszcze tydzień szaleć Roverkiem i czy zmienic olej na inny. :?:

polocolo - Sro Gru 22, 2010 19:24

wypowiedzi kolegow na temat rodzaju oleju jest bledny. Nie raz zmienilem olej z minerala na polsyntetyk przy przebiegu od 160 do 250 tys tys i nie mialem zadnych problemow z cisnieniem.
merlin11228 - Czw Gru 30, 2010 19:42
Temat postu: zmiana oleju
to ze ty nie miałes problemów to nie znaczy ze mozna tak robic,,,jak myslisz skąd wziął mu sie wyciek pod czujnikiem oleju (nagar został wypłukany przez rzadszy olej) w zwiazku z tym w innych miejscach tez moze sie tak dziac..
lepiej zmien na minerał ...

Tka samo mi sie ludzie skarzą po wlaniu " motodoktora" ze olej cieknie z kazdej szczeliny i auto zaczęło kopcic na czarno -dokładnie ta sama diagnoza wypłukanie silnika oczywisty błąd