|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Funkcja metajęzykowa w reklamie
memphisto - Wto Maj 19, 2009 18:40 Temat postu: Funkcja metajęzykowa w reklamie Moja dziewczyna ma jutro maturę ostną z J.Polskiego no i brakuje jej jednej reklamy. Reklamy zawierającą funkcję metajęzykową.
O To teoria:
Cytat: | Funkcja metajęzykowa wynika ze zorientowania komunikatu na kod, czyli język jako system znaków. Funkcja ta występuje np. wtedy, gdy pytamy o znaczenie jakiegoś wyrazu, obecna jest w słownikach, podręcznikach do gramatyki
funkcja metajęzykowa- dominuje w tekstach służących do wyjaśnienia sensu kodu, którym jest nazwa przyporządkowana jakiejś rzeczy lub zjawisku. Występuje w tekstach lingwistycznych, pracach językoznawczych, w zdaniu np.: „Kupiłem książkę”
Funkcja metajęzykowa - funkcja, która polega na przekazywaniu za pomocą pewnych słów i wyrażeń należących do języka informacji o samym języku - o jego budowie, działaniu i znaczeniu wchodzących w jego skład wyrazów (rzeczownik, czasownik, zdanie, definicje słownikowe); funkcja posiadająca język charakterystyczny dla danej dziedziny nauki.
|
Ja jestem na to za głupi w ogóle nie rozumiem tego tekstu..
Byłby ktoś uprzejmy mi dać przykład takiej reklamy? A dokładniej Hasła reklamowego czyli np. "Citroen - polubisz każdą drogę"
bo celem prezentacji jest omówienie głównych haseł reklamowych za pomocą funkcji językowych i tylko metajęzykową nie potrafimy.
Proszę o jakąś reklamę albo o kilka zdań które spełnia funkcję metajęzykową to zrobimy fotomontaż jakiś zdjęcie auta i na to naniesiemy tekst
pomóżcie prosze
wild_weasel - Wto Maj 19, 2009 22:04
Myślę, myślę, myślę. Nie przychodzi mi do głowy żadna konkretna reklama.
Z kapelusza:
"Forum Roverki.pl. Miejsce, w którym poznasz prawdziwych miłośników marki."
W języku polskim wyjaśniasz "definicję" innego słowa z języka polskiego
Na moje to wygląda właśnie tak
|
|