|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - [R 75 CDT] Co mi się psuje...?
Kizashi - Wto Maj 19, 2009 22:31 Temat postu: [R 75 CDT] Co mi się psuje...? ... nic
Dawno nie zaglądałem na forum, bo czasu brak, a w Roverku (odpukać: puk, puk, puk) nic się nie psuło (prawie, bo od grudnia spaliły mi się 3 żarówki - plaga jakaś)...
Były dwie wymiany olejów - w grudniu olej + 4 filtry, 2 tyg. temu olej + 2 filtry.
Nie wiem tylko, jak skasować OIL SERVICE, bo przecież nie wymieniałem leju w serwisie...
Nie żałuję zakupu R75. Szkoda tylko, że kumulacje wydatków wciąż nie pozwalają mi na chip-tuning.
brevo79 - Sro Maj 20, 2009 00:47
Hej,
ja miałem już tez wymianę 3 żarówek a autko kupiłem pod koniec listopada 2008.
To były żarówki firmy Osram +90% rzekomo wydajniejszego świecenia i co??
I o 90% owszem ale szybciej się zużyły...:)
Ja już 12 000 przejechałem i oprócz wymiany wysprzęglika na drugi dzień po zakupie......NIC.
I tez jestem bardzo zadowolony odpukać oczywiście PUK PUK PUK....;)
Chyba powinniśmy założyć oddzielny dział "zadowoleni użytkownicy" hehe
A co do chipa to również jestem after i również jestem zadowolony a teraz przymierzam się do zwiększenia mocy jak kolega Dam Kam 140 KM i 330Nm
pozdrawiam i życzę "zdrowego" użytkowania
Dam-Kam - Sro Maj 20, 2009 06:28
Kizashi napisał/a: | nic się nie psuło (...)
Były dwie wymiany olejów |
i to że dbasz o swoją furkę powoduje że się nie psuje Przegląd na czas jest najważniejszy Ja od 10 miesięcy cieszę się praktycznie bezawaryjnością (pomijając przetarty kabel i wymianę wahacza - ale to się zużywa)
Życzę Ci (i sobie) żeby trwało to nadal R75 z CDT
Marek_75 - Sro Maj 20, 2009 06:41
Kizashi napisał/a: | dwie wymiany olejów - w grudniu olej + 4 filtry, 2 tyg. temu olej + 2 filtry. |
tak często wymiana oleju ?
kasowanie serwisu:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=419
Dam-Kam - Sro Maj 20, 2009 07:28
Marek_75, olej nie wymienia się na zasadzie np. od stycznia do stycznia tylko po przejechaniu x kilometrów. Jeśli Kizashi, jeździ i wymienia wg. kompa to jest to chyba co 24500km ale tak naprawdę jest to inna wartość bo komputer i tak przelicza to wg. stylu jazdy Ja z racji chipa skróciłem okresy i wymianiam co 15kkm
[ Dodano: Sro Maj 20, 2009 08:31 ]
ps. jeśli rocznie nie zrobisz tyle km ile podaje komp do wymiany to wtedy możesz wymienić na w.w. zasadzie od - do
Marek_75 - Sro Maj 20, 2009 12:31
w 5 miesiecy limit kilometrow (ok 20tys km) do wymiany oleju... niezly wynik
szacunek
ile trzaskasz kilometrow w roku ?
mamy rekordziste chyba
Dam-Kam - Sro Maj 20, 2009 12:51
ja sam w pierwszym roku użytkowania zrobiłem około 44kkm teraz z każdym dniem coraz mniej np. ostatnio taknowałem go 3 maja a na dzis dzień mam jeszcze lekko ponad połowę zbiornika więc następne tankowanie gdzieś za półtorej tygodnia jak objadę Krk -> dom -> Krk
Kizashi napisał/a: | Dawno nie zaglądałem na forum, bo czasu brak |
widać, założyłeś temat i się ulotniłeś
Kizashi - Pią Maj 22, 2009 01:25
Marek_75,
Jak to często??? Ja po prostu robię duże przebiegi. I tak było 12 tys. między wymianami. Castrol Magnatec półsyntetyk.
[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 02:29 ]
Pytałem tu kiedyś, jak czsto wymieniać dobry półsyntetyk, ale odp. nie uzyskałem. Miałem 12 tys. przebiegu, a wg kompa 15 tys. Ponadto sprawdziłem kwity - wymiany oleju były dokładnie: 6 stycznia i 11 maja.
[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 02:32 ]
Dam-Kam,
...założyłem temat i zapomniałem
TO CO ILE MAM ZMIENIAĆ CASTROL MAGNATEC 10 W40 - jak wg przebiegu, jak wg kompa?
[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 02:33 ]
Marek_75,
Te 20 tys. to ma być wg kompa czy wg licznika? I przy jakim oleju akurat taka częstotliwość?
[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 02:34 ]
A ZARAZ ZAłOźę DRUGI TEMAT, żEBY NIE BYłO, żE OFFTOPKI TWORZę = CHODZI O CIężKI PEDAł SPRZęGłA
Zukowaty - Pią Maj 22, 2009 05:57
Co prawda w benzynie ale ja oleje wymieniam co 15tys jak robię trasy i co 10 jak miasto.
Marek_75 napisał/a: | w 5 miesiecy limit kilometrow (ok 20tys km) do wymiany oleju... niezly wynik |
To nie aż tak dużo bo jak pracowałem w DK to roczne przebiegi oscylowały mi w okolicach 100k km. Rekord pobiła Nubira - od grudnia do kwietnia 45k z wjazdem na sylwestra do Bari km
Dam-Kam - Pią Maj 22, 2009 07:58
Kizashi, ja przed tuningiem robiłem wegług wskazań kompa, na przebieg faktyczny nie patrzyłem
Kizashi - Sob Maj 23, 2009 18:59
Dam-Kam,
OK - ale odpowiedź nieczytelna.
---> "Wg wskazań kompa" - a komp ile pokazywał???
[ Dodano: Sob Maj 23, 2009 20:00 ]
albo inaczej - jaka jest wg pula km do następnego "oil service", jak się skasuje to wskazanie... ja mam nieskasowane, więc nie wiem ile wyrzuca w tym final cutdown
Dam-Kam - Nie Maj 24, 2009 10:32
ja jak kasowałem to pokazywało że do następnego "oil service" pozostało albo 22450km albo 24450km ale nim ostrzej się jeździło tym szybciej malał dystans
Kizashi - Nie Maj 24, 2009 18:31
Dam-Kam,
Dzięki za info - czyli zmieniam "za często" Tzn. wiem, że nigdy nie jest za często, ale w razie kłopotów z kasą, będę zmieniał max co 20-22 wg wskazań kompa.
Dam-Kam - Nie Maj 24, 2009 20:15
samochodowi nie szkodzisz a wiesz jak kasować inspekcję wystarczy drucki i poczytać http://www.roverki.pl/article.php?sid=419
Kizashi - Nie Maj 31, 2009 22:55
Dam-Kam,
Czytałem - może spróbuję, ale od kiedy z bratem zjaraliśmy ruski telewizor gdzieś tak w '87, mam lęk przed grzebaniem w elektronice
gustav.pl - Pon Cze 01, 2009 06:08
Kizashi, wkleiłem fragment instrukcji obsługi R75. W ramkach masz to co Cię interesuje.. Ja teraz też wymieniałem olej. Wg. kompa do wymiany było jeszcze ok. 3kkm, a z licznika wychodziło, że od ostatniej wymiany oleju zrobiłem jakieś 13kkm. Tak jak koledzy napisali, wszystko zależy od stylu i warunków jazdy. Gdybym jeżdził wyłącznie po mieście( a i nogę mam "ciężką) to i co 10kkm trzeba by było wymieniać .......
Pozdro.
Kizashi - Pon Cze 01, 2009 11:21
gustav.pl,
Dzięki. No, to się pospieszyłem. Miałem ok. 12 tys. przebiegu a 15 wg kompa.
No, ale roverek na pewno się od tego nie zatrze
[ Dodano: Nie Cze 28, 2009 20:37 ]
Za to bez problemu sam zresetowałem Oil Service, zgodnie z instrukcją zapodaną na Roverki.pl
Za trzecim razem się udało - no i pokazało mi rzeczywiście 24.150 km....
|
|