Zobacz temat - [R200 1.4i 98r] Jedna lampa wyżej, regulacja na kloszu.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4i 98r] Jedna lampa wyżej, regulacja na kloszu.

Wydryszek - Sro Maj 20, 2009 08:03
Temat postu: [R200 1.4i 98r] Jedna lampa wyżej, regulacja na kloszu.
Witam

Mam pewien problem w swoim R200.
Przednia lewa lampa świeci trochę wyżej, jest to zauważalne jak stoję przed ścianą oraz gdy kucnę przed samochodem jakieś 2-3m oraz w trasie oślepiam trochę kierowców z naprzeciwka napewno.
Lampy poruszają się o tyle samo w regulacji z kabiny ale lewa jest ewidentnie wyżej, próbowałem ustawić ją wczoraj przy silniczku przy białej zębatce jest śruba, po włożeniu kluczyka, teoretycznie powinno się regulować nachylenie lustra, z racji utrudnionego dostępu ii koniecnzości podłączania i odłączania styków za kazdym razem, straciłem cierpliwosć i po półgodzinnych zmaganiach ipróbach regulacji w jedną badź drugą stronę, nie przyniosło to porządanego efektu.
Czy ma ktoś pomysł jak wyregulować inaczej albo może co robię źle :)

Będę wdzięczny za podpowiedź bo już nie mam pomysłu.

wild_weasel - Sro Maj 20, 2009 08:29

Wydryszek, należy wyregulować nachylenie kluczem imbusowym wkładanym w którąś z dziur w wierzchu reflektora od góry (w pionie). Możesz się bawić z tym sam, albo podjedź na stację kontroli pojazdów - za 10zł albo za dobre słowo ustawią Ci w minutę :cool:
qlesh - Sro Maj 20, 2009 08:48

Hm....ja w podobnym przypadku długo się babrałem z regulacją samodzielnie przy ścianie, aż w przypływie złości pojechałem na stacje diagnostyczną, a tam Pan diagnosta uświadomił mnie, iż to nie regulacja ale sama żarówka była krzywo założona. Wyciągnął żaróweczkę, wsadził inną(miałem w zapasie) i wtedy bez problemu wyregulował.

:wink:

[ Dodano: Sro Maj 20, 2009 09:49 ]
wild_weasel napisał/a:
Wydryszek, należy wyregulować nachylenie kluczem imbusowym wkładanym w którąś z dziur w wierzchu reflektora od góry (w pionie). Możesz się bawić z tym sam, albo podjedź na stację kontroli pojazdów - za 10zł albo za dobre słowo ustawią Ci w minutę :cool:

ja zapłaciłem 50 zł :cry: bo podobno łapałem się do wymiany żarówek czy coś( w sumie wiele nie zrobił tylko wyciągnął włożył z powrotem i wyregulował, ale zajęło mu to z 20 minut)

Wydryszek - Sro Maj 20, 2009 09:49

Zastanawiam się i chyba wyjmę żarówkę i sprawdzę czy to nie wina żarówki. W sobotę podjadę do mechaniora na stację który za dyszkę to zrobi po znajomości. Już mnie szlag trafiał.
Dziękuję, da się to w takim razie wyregulować, zmienić, bałem się że coś z koszem i będzie problem