Zobacz temat - [416] uszczelka dwururki

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [416] uszczelka dwururki

mirw - Sro Maj 20, 2009 11:02
Temat postu: [416] uszczelka dwururki
witam, jestem tutaj nowy, chciałem zapytac czy nie wiecie gdzie mógłbym kupic uszczelke od silnika do dwururki, poszła mi właśnie i teraz w moim roverku mam dzwiek jak w jakims subaru;) prosze o pomoc, moze chociaż ma jakis schemat jak ta uszczelka wyglada..wtedy mógłbym sobie taka zrobic "na zamowienie" pozdrawiam
des - Sro Maj 20, 2009 11:07

A jesteś pewny, że to uszczelka?
Ja bym stawiał na dziurę w układzie wydechowym.

sTERYD - Sro Maj 20, 2009 11:58

da sie to kupić w każdym sklepie z częścimi samochodowymi :cool:
bosala kosztuje chyba 19 złych

mirw - Nie Maj 31, 2009 21:43

na pewno uszczelka, bo dwururkę już kupiłem i potem się okazało że trzeba wymienić sama uszczelkę, w sklepach szukałem i niema! nawet w katalogu BOSALA przy Roverach niema uszczelek.. próbowałem też załatać to "betonem do układów wydechowych" ale szybko się spalił..
blue827 - Pon Cze 01, 2009 07:23

Też nie mogłem znaleść uszczelek dedykowanych do mojego ale dobrałem w sklepie motoryzacyjnym (norauto), spisałem numery i kupiłem taniej w intercarsie.
Otwory na śruby można łatwo poprzesuwać frezem na wiartarce, ważne żeby otwór w uszczelce nie był mniejszy niż otwór rury, jego oczywiście nie można piłować aby nie naruszać aluminiowego pierścienia który zabezpiecza krawędź.

Zapodaje fotkę uszczelek które ja wykorzystałem, +numery części, może się przyda. Te dwie pierwsze uszczelki są do dwururki, i zauważ że mają mniejszą średnicę niż pozostałe uszczelki wydechu.

1. downpipe uszczelka przednia: Bosal 256-063
2. downpipe uszczelka tylna: Bosal 256-790
3. downpipe->katalizator: normalnie powinna być: 256-053 (na powyższym zdjęciu), ale że obciąłem kołnierz to użyłem obejmy rurowej (allegro)
4. katalizator->tłumik środkowy: Bosal 256-053
5. tłumik środkowy->tłumik końcowy: pierścień Bosal 256-170

w katalogu intercarsu trzeba wpisywać numery z prefiksem BOS, czyli np BOS256-170