Zobacz temat - [R620] Słychać Tarcie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Słychać Tarcie

emo - Pią Maj 22, 2009 06:51
Temat postu: [R620] Słychać Tarcie
Szukałem podobnych postów ale nie znalazłem
I pisze odrazu na forum bo strasznie mnie to nie zaniepokoiło
Przy skręcie mocno kołach słychać takie tarcie jak by to koło o nadkole tarło ale sprawdzałem jak miałem skręcone koła czy kolo nie dotyka czegoś i nie widać by dotykało w sumie odrazu zaraz pomyślałem ze to kola są nie takie ze mogą być za szerokie czy coś a dlaczego pomyślałem bo 5 dni temu kupiłem nowe kola u wulkanizatora rozmiar opon to 195/60 R15 ale czytałem na forum ze inni jeżdżą na takich oponkach i nie maja problemu jeszcze pomyślałem ze może być przyczyną brak pierścieni centrujących.
I mam jeszcze jedno pytanie przed wczoraj jechałem polną drogą i zawadziłem spodem o górkę i czy mogło coś się żgać i takie coś może też przez to się dziać proszę o pomoc bo jesli to opony to sie załamię dałem za nie 800zł i nie wiem czy mi zamieni na inne

rtworek - Pią Maj 22, 2009 07:06

emo napisał/a:
I mam jeszcze jedno pytanie przed wczoraj jechałem polną drogą i zawadziłem spodem o górkę i czy mogło coś się żgać i takie coś może też przez to się dziać proszę o pomoc bo jesli to opony to sie załamię dałem za nie 800zł i nie wiem czy mi zamieni na inne

Panie kolego może poluzowało sie plastikowe nadkole i w momencie skrętu trze o koło.

NEOSSS - Pią Maj 22, 2009 10:36

emo, srawdz oslony pod silnikiem oraz oslone pod zderzakiem, nadkola takze
maciej - Pią Maj 22, 2009 10:40

Sprawdź stan klocków hamulcowych.

W R600 przy klockach są takie małe blaszki, które sygnalizują, że klocek się kończy przez szuranie o tarczę.

Jeśli masz zanieczyszczone zaciski lub nierówno starte klocki, to może zdarzyć się tak, że słychać to właśnie na zakrętach przy normalnej jeździe - nie przy hamowaniu.

Może to być słychać na skręconych kołach, bo wtedy inaczej "odbija" klocki, bo działa na nie siła odśrodkowa.

emo - Pią Maj 22, 2009 18:22

Tarcie było spowodowane zgięto osłoną rury wydechowej w która znajduje się w okolicach środkowego wydech osłona sprostowana i uchwyty podgięty i wszystko jest ok dziękuje wam wszystkim za pomoc temat zamknięty.