|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Czym wypolerować swojego R żeby lśnił?
AndrzejekA8 - Wto Maj 26, 2009 22:20 Temat postu: Czym wypolerować swojego R żeby lśnił? Witam,
Tak jak w temacie chciałem się spytać czym mógłbym wyczyścić swojego R żeby lakier świecił się np. tak jak w tej aukcji?
Próbowałem już różnych wosków, ale nic to nie daje
Pozdrawiam
Remigiusz - Wto Maj 26, 2009 22:32
Jakiej aukcji
henryk - Wto Maj 26, 2009 22:39
może chodzi o Photoshop?
Pływak - Sro Maj 27, 2009 00:56
Ja czytałem wiele pozytywnych opinii o produktach Carplan np. ColorFast jak jutro go u siebie gdzieś dorwę to zdam relacje. Dużo ludzi zachwala też MEGUIARS NXT TECH WAX 2.0 podobno najlepszy ale cena też fajna... ponad 100zł
andrzejziom - Sro Maj 27, 2009 05:28
dużo osób chwali sobie produkty z TURTLE WAX http://allegro.pl/item643...lka_gratis.html
PTE - Sro Maj 27, 2009 07:34
andrzejziom napisał/a: | dużo osób chwali sobie produkty z TURTLE WAX |
Ja również. Od prawie 3 lat używam klasycznego wosku
Turtle w formie pasty. Trzeba poświęcić ok. godziny na nakładanie i polerowanie, ale warto. Ostatnio kupiłem jednak wosk Shell'a, nie miałem jednak jeszcze okazji przetestować.
sknerko - Sro Maj 27, 2009 07:37
polecam Turtle Wax tyle że jednym specyfikiem sprawy sie nie załatwi. Nie podam jakie sa potrzebne bo nie wiem mój brat mi to kiedyś dostarczył zużyłem i wyrzuciłem ale do rzeczy: miałem taką pastę do polerowania potem wosk z puszki nakładany najlepiej przy pomocy jakichś wiertarkopodobnych narzędzi i na koniec wosk w mleczku karoseria wyglądała jakby szkło na nią nałożone było i efekt utrzymywał sie jakieś pół roku po tym czasie znowu to mleczko i znowu jakieś 3 miesiące i potem znowu wosk i mleczko i kolejne pół roku rewelacja a deszcz mył mi samochód bo krople sie nie robiły tylko spływało całą powierzchnią a np. słoik szklany na masce nie miał prawa stać, zsuwał się
Pływak - Sro Maj 27, 2009 10:45
No to nabyłem T-Cut Color Fast tylko, że u mnie od rana leje i zapowiada się, że będzie tak do końca tygodnia wiec nie prędko przetestuje...
SyntaX - Sro Maj 27, 2009 11:03
No właśnie kurde ja mam 3 dni wolnego kupiłem wszystko co trzeba (cała torba) środków do czyszczenia.
Nastawiłem się na mycie szamponem, woskowanie, robienie deski Plak'iem i czyszczenie tylnej kanapy pianką, a nawet na wymycie silniczka i wypucowanie szyb.
Ogólnie cały dzień na pucowanie autka na błysk, a tu jak nie lunie deszcz
I tak sobie pada z przerwami 4 godzinę.
Przynajmniej najnowsze mapki do nawigacji wgrałem i odkurzyłem w garażu.
Kupiłem sobie nowe dywaniki http://www.allegro.pl/item627865006_627865006.html
Polecam wam, są super, pasują idealnie.
Na podstawie 10 letniego doświadczenia z różnymi autkami to moja lista kosmetyków:
Najpierw umyć z szamponem samochodowym
Ja kupuję w TESCO sampon SonaX
Potem jak wyschnie kładę na auto wosk Turtle Wax Koloryzujący
Polerowanie robię polerką mam taką specjalną z czasów jak wynajmowaliśmy budynki pod warsztat.
Do deski rozdzielczej to albo Plak albo Moje Auto.
Bo one są sprawdzone.
Do czyszczenia tapicerki pianka Tapics
Mayson - Sro Maj 27, 2009 11:08
Żeby auto dobrze wyglądało w aukcjach, to trzeba je wypolerować w PhotoShopie A żeby dobrze wyglądało naprawdę, to trzeba użyć oryginalnego wosku marki SHELL. Kupa roboty ale jaka satysfakcja potem... Lustro dosłownie, lustro!
camaro17 - Sro Maj 27, 2009 15:24
SyntaX zobaczysz jak ci się te dywaniki będą sypać od spodu po pewnym czasie, mam takie same i już je pogoniłem po nie całym roku użytkowaniu, kaszana jak nigdy
andrzejziom - Sro Maj 27, 2009 15:29
jak ja nakładam wosk to ręcznie tre i tre .... Ale sa takie maszynki do polerowania Jakas nie droga polecacie ...?
Perez - Sro Maj 27, 2009 15:41
W Selgrosie widzialem za nie pamietam dokladnie ile, ale okolo 80zl
SyntaX - Sro Maj 27, 2009 18:22
Te oscylacyjne to nie polecam.
Mozna przytrzeć lakier i potem zostaja ślady pod światło takie okręgi.
Moja jest taka ze wlewa się preparat i ona go na gorąco nakłada i poleruje.
kaaaziuu - Sro Maj 27, 2009 18:32
SyntaX, A mozna gdzies zakupic taka maszynke
SyntaX - Sro Maj 27, 2009 19:40
Nie mam pojęcia.
Nam to po mechaniorach zostało.
Niby zostawili to jako złom bo silnik nie chodził.
Okazało sie że szczotka jedna do wymiany i juz tak 3 rok lata.
http://www.allegro.pl/ite...w_nakladki.html
Takie cos tylko że to co poleruje ten dysk to nie taka szmatka a jakaś gąbka.
I tam od góry jest otworek co go sie otwiera i wlewa preparat.
I jak to wiruje to wosk sie przedostaje przez takie jakby sitko na ta gąbkę.
Jest na tym naklejka Metabo.
Zukowaty - Sro Maj 27, 2009 20:01
Do odświeżenia używam rzeczywiście Turtla ale do polerki to już tylko i wyłącznie Farecla 3G. Dość droga w pełni profesjonalna pasta.
Mix - Sro Maj 27, 2009 20:10
Polecam (z całą odpowiedzialnością) Nu-Finish - Once A Year Car Polish. Wystarczy nawoskować auto góra 2 razy w roku (przed zimą i na wiosnę). Butelka starcza spokojnie na parę lat. Po woskowaniu na wiosnę, jeszcze jesienią, podczas mycia charakterystycznie sklejały się krople wody, czyli wosk był.
Teraz minusy. Wosk dostępny na terenie USA i UK. Ja dosyć długo go szukałem, aż trafiłem na alledrogo 2 butelki i kupiłem Cena: 60PLN za butelkę.
Efekty można zobaczyć np. klikając moje auto w sekcji garaż. Zdjęcia nie kręcone PS'em, auto przykurzone, woskowane z dobre 3 m-ce przed robieniem zdjęć...
AndrzejekA8 - Sro Maj 27, 2009 21:43
Chodziło mi o tą aukcję: http://moto.allegro.pl/it..._alu_klima.html
Dziękuję wszystkim za cenne porady na pewno z nich skorzystam i jak tylko będę miał trochę więcej czasu to od razu zabieram się za polerowanie
SeevS - Sro Maj 27, 2009 21:46
a nie lepiej oddać do lakiernika auto do dobrego wypolerowania fachowego ? ja zamierzam niedługo właśnie się udać na taki zabieg bo to naprawdę daje ogromny efekt.
thef - Sro Maj 27, 2009 21:48
Hehe, Płock i wszystko jasne . Ten pan fotograf zna swój fach. Nie dość, że pięknie strzela z migawki, to i obróbkę ma w malutkim palcu .
AndrzejekA8 - Sro Maj 27, 2009 21:49
SeevS, a orientowałeś się ile może kosztować takie polerowanie u lakiernika?
SeevS - Sro Maj 27, 2009 22:01
Własny polerowaniem to można czasem więcej zaszkodzić niż zrobić...
Tak polerka też musi być wykonana dobrze nie "najtaniej". Koszt wypolerowania takiego autka to mnie więcej 200-300zł zależy od zakładu. Im ciemniejszy kolor tym trudniej go wypolerować ale jak to zrobisz to musisz później dbać i regularnie go woskować swoim środkami bo w jakiś stopniu zdarta jest wierzchnia warstwa lakieru i może szybciej zacząć matowieć ale efekt cud miód i orzeszki. Ostatnio widziałem jak mój kumpel odebrał a6 od polerowania to błyszczała się w słoneczku że aż palce lizać. Nigdy takiego efektu nie uzyskasz samemu polerując jakimiś środkami z marketów.
Pływak - Sro Maj 27, 2009 22:23
Dokładnie tak jakthef pisze dobre ujęcie i photoshop. Wystarczy zobaczyć maskę i szyby zero refleksów tak wypolerować auto może Ci jedynie photoshop
sknerko - Czw Maj 28, 2009 09:36
SeevS napisał/a: | Własny polerowaniem to można czasem więcej zaszkodzić niż zrobić...
Tak polerka też musi być wykonana dobrze nie "najtaniej". Koszt wypolerowania takiego autka to mnie więcej 200-300zł zależy od zakładu. Im ciemniejszy kolor tym trudniej go wypolerować ale jak to zrobisz to musisz później dbać i regularnie go woskować swoim środkami bo w jakiś stopniu zdarta jest wierzchnia warstwa lakieru i może szybciej zacząć matowieć ale efekt cud miód i orzeszki. Ostatnio widziałem jak mój kumpel odebrał a6 od polerowania to błyszczała się w słoneczku że aż palce lizać. Nigdy takiego efektu nie uzyskasz samemu polerując jakimiś środkami z marketów. |
środkami z marketów nie uzyskasz ale np. Turtle Waxem już tak.
Polerka u lakiernika to ostateczność bo oni ścierają klar (ta warstwe bezbarwnego) i po takim zabiegu po paru miesiącach potrafi cały sie złuszczyć bez wyraźnej przyczyny. Znam już 3 takie auta złuszcone i każdy polerował gdzie indziej a jak pytałem lakiernika (po sąsiedzku mam) to mi odradzał polerke bo jak to ujął cholera wie ile razy to już było tarte w Germanii
Mayson - Czw Maj 28, 2009 09:47
SeevS napisał/a: | a nie lepiej oddać do lakiernika auto do dobrego wypolerowania fachowego ? |
To chyba dopiero wtedy, gdy lakier jest stary i matowy i woskowanie nic nie daje. Póki można to lepiej wosk nakładać niż polerować lakier.
sknerko - Czw Maj 28, 2009 10:28
Mayson napisał/a: | To chyba dopiero wtedy, gdy lakier jest stary i matowy i woskowanie nic nie daje. Póki można to lepiej wosk nakładać niż polerować lakier. |
święta racja matowego domowym sposobem nie przywrócisz do stanu świetności wtedy tylko lakiernik ale może sie skończyć tak jak u znajomego polerka a potem malowanie bezbarwnym hehe nie było już czego polerować. Wyjątek stanowi czerwony lakier na samochodach lakiernik mówił ze czasem robi się taki malinowy i wtedy nie ma siły trza dac do polerowania
dobryziom - Czw Maj 28, 2009 10:42
ja polecam Meguiars
http://www.rpmotorsport.p..._1141_1156.html
testowaliśmy na Hondzie kolegi fakt ze cały proces od mycia po nakładanie polerowanie trwał prawie 5 godzin ale efekt powalał i utrzymywał się dobre 3 miesiące
Mayson - Czw Maj 28, 2009 14:30
thef napisał/a: | Nie dość, że pięknie strzela z migawki, to i obróbkę ma w malutkim palcu |
Tak naprawdę thef, to wystarczy dobrze opanować sztukę operowania dwoma filtrami: wyostrzeniem i rozmyciem. Wtedy z badziewia można zrobić cudo. W mojej galerii też są dzieła głównie made by PS - chociaż nie aż tak sztuczne, że lakier to lustro...
Mombrey - Czw Maj 28, 2009 20:42
Mixtated napisał/a: | Polecam (z całą odpowiedzialnością) Nu-Finish - Once A Year Car Polish. Wystarczy nawoskować auto góra 2 razy w roku (przed zimą i na wiosnę). Butelka starcza spokojnie na parę lat. Po woskowaniu na wiosnę, jeszcze jesienią, podczas mycia charakterystycznie sklejały się krople wody, czyli wosk był.
Teraz minusy. Wosk dostępny na terenie USA i UK. Ja dosyć długo go szukałem, aż trafiłem na alledrogo 2 butelki i kupiłem |
Nie moge znalesc w UK mozesz podeslac jakis link ze sklepu lub e-bay?
Markzo - Pią Lip 23, 2010 14:15
t-cut + turtle wax
Deamian - Pią Lip 23, 2010 14:26
A co sądzicie o tym
http://forum.hyundaicoupe...php?f=31&t=5155
Jest to bezpieczne dla lakieru
Markzo - Pią Lip 23, 2010 14:32
heh, przyjedź na giełdę samochodwą razem z handlarzynami to zobaczysz jak jadą plakami itp po lakierach efekt jestsuper, do pierwszego umycia dla mnie to w ogole bez sens, bo za cene takiego srodka jak plack czy pronto lub niewiele większą można kupić paste + wosk
iwan00 - Pią Lip 23, 2010 15:35
Ja kiedyś polerowałem swoją starą mazdę 323. Poszło ręcznie zwykłą pastą TEMPO. ewekt utrzymywał się rok, pewnie mógbły dłużej ale nie pilnowałem częstego mycia i woskowania. Załączam fotki robione niestety komórą ale efekt jest widoczny i na prawdę robił wrażenie.
Markzo - Czw Lis 11, 2010 00:24
spróbowałem politury firmy motip, takie cuś mi wyszło, fotki nie dotykane w ps, prosto z puszki
Wooki - Czw Lis 11, 2010 03:08
miód jak juz Ci mówiłem ale i tak mam ładniejsze i lepsze cacko Ty wiesz....
Pływak - Czw Lis 11, 2010 13:15
Ja polecam do ciemnych aut zestaw Meguiar's Gold Class + Poorboy's World Black Hole + Collinite 476s efekt na czarnym lakierze miażdży. Do wnętrza używam Poorboy’s World Natural Look i powiemtylko, że nigdy więcej żadnego plaka!
Markzo - Wto Mar 22, 2011 21:53
mały eksperyment z pastą i politurką:
Jugol - Wto Mar 22, 2011 22:10
nawet nie widać, że to kilkunastoletnie auto
adamsky - Sro Mar 23, 2011 15:43
Markzo,
fajne masz blachy ja od razu przeczytałem : RZEPAK
SyntaX - Czw Mar 24, 2011 13:28
Nigdy nie zapomnę jak 6 lat temu podczas Tuning Party w Łodzi jeden z ziomków zapytany o to czym polerował silnik ze tak lśni, lekko wcięty powiedział do mikrofonu tak że wszyscy słyszeli - Potem z jąder
Markzo - Czw Mar 24, 2011 14:55
SyntaX napisał/a: | Potem z jąder | hahahaha
Byłem dziś u lakiernika MG, żeby mi znaczek na grillu przykleił, obejżał lakier i mówił, żeby sobie dać siana z polerką mechaniczną, lepiej dobry wosk i mleczko... Jeśli lakier nie jest jakis strasznie porysowany i matowy, to szkoda na to kasy bo może wyjść kiepsko, gorzej niz było...
Pływak - Czw Mar 24, 2011 16:53
Markzo napisał/a: |
Byłem dziś u lakiernika MG, żeby mi znaczek na grillu przykleił, obejżał lakier i mówił, żeby sobie dać siana z polerką mechaniczną, lepiej dobry wosk i mleczko... Jeśli lakier nie jest jakis strasznie porysowany i matowy, to szkoda na to kasy bo może wyjść kiepsko, gorzej niz było... |
To chyba nie za bardzo w temacie ten lakiernik... polerka mechaniczna to nie tylko mocno ścierna pasta i jechane, polecam pierwsze lepsze forum detailingu sporo osób używa polerek mechanicznych z tą różnicą, że oni używają do tego środków z prawdziwego zdarzenia które nie ścierają połowy warstwy lakieru jeśli nie ma takiej potrzeby. Znajdź kogoś ogarniętego z polerką podrzuć mu swoje preparaty i niech Ci auto obleci efekt bez porównania do nakładania starą skarpetą
mielony22 - Pią Mar 25, 2011 15:55
tak jak Plywak polecam lekture np tego forum. porzadna dawka wiedzy na temat kosmetyki aut. uwierzecie ze pasta tempo i plak to nie wszystko, a tak naprawde to nawet nic w pielegnowaniu auta. polecam
Pawkaz - Pią Mar 25, 2011 19:54
Dwa dni temu uzylem najzwyklejszej do tego pasty czyli Tempo.
Efekt od razu bylo widac
|
|