Zobacz temat - [Honda Accord] Pytanie o silnik

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [Honda Accord] Pytanie o silnik

baniaczek136 - Nie Maj 31, 2009 21:33
Temat postu: [Honda Accord] Pytanie o silnik
witam
mam pytanie ostatnio zauważyłem że silnik głośno chodzi i nie są to żadne stuki czy piszczenia poprosto głośno chodzi silnik jak na diesle tej klasy ,chodzi jak stary diesel jak traktor
jaka może być tego przyczyna i jak to zneutralizować???

thef - Nie Maj 31, 2009 21:39

Był ostatnio zmieniany rozrząd? Może nie ustawiono dobrze kąta wtrysku i jest za wczesny - to objawia się m.in. głośną pracą. Może też dolot (razem z turbo) jest nieszczelny, ale wtedy byłoby czuć, że spadła moc.
baniaczek136 - Czw Paź 29, 2009 13:12

no w sumie rozrzad był wymieniany może to od tego
ale mam jeszcze inny objaw mam przedmuch przez odmę wylatuje mi tam olej ale ogólnie silnik chyba dobry bo jak na te dzisiejsze temperatury 4stopnie od razu odpala
i leci olej z czujnika oleju się zastanawiam czy może być tak że tam zasysa lewe powietrze i wtedy wywala górą przez odmę ale to takie moje spostrzeżenie

[ Dodano: Czw Paź 29, 2009 13:12 ]
mam jeszcze jeden objaw
z rury kopci mi na dziwny kolor podobny do siwego czy to też by miało związek z rozrzadem???

ADI-mistrzu - Czw Paź 29, 2009 14:12

Taki może blado niebieski ? Jak tak to Ci olek z silnika spala, albo przez zawory się wlewa albo między pierścieniami na tłokach.

Pierwsze co sprawdź rozrząd.

baniaczek136 - Pią Paź 30, 2009 22:08

też tak myślę że to od rozrządu ale jak sprawdzić znaki ?? ?możecie mi powiedzieć jak sprawdzić ustawienie rozrządu najlepiej prosił bym o jakieś zdjęcia
Brt - Pią Paź 30, 2009 22:29

ściągnij sobie rave (link w technicznym FAQ) i tam masz wszystko opisane ... na forum też już było łącznie z rysunkami ....
NEOSSS - Sob Paź 31, 2009 00:28

baniaczek136, opisz jakiego koloru jest dym...
Bialo szary - zle ustawiony kat (glowica, uszczelka)...
Niebiesko czarny - turbo do sprawdzenia

filo - Sob Paź 31, 2009 07:21

ADI-mistrzu napisał/a:
Taki może blado niebieski ? Jak tak to Ci olek z silnika spala, albo przez zawory się wlewa albo między pierścieniami na tłokach.

Albo turbina straciła już na szczelności o puszcza olej do dolotu...