|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - Alpine CDA-9885R a głośniki?
kostrzewa28 - Pon Cze 01, 2009 08:37 Temat postu: Alpine CDA-9885R a głośniki? Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam kilka pytań odnośnie sprzętu.Posiadam Roverka 416 SI automat i od kilku dni zabrałem się za montaż sprzętu w aucie.Oczywiście pierwsze co zrobiłem czytając to forum to: wygłuszyłem drzwi przednie i tylne od wewnątrz dałem maty APP, w przednie drzwi dodatkowo gąbkę akustyczną i na zewnątrz również maty APP, do tego zamontowałem dystanse z MDF i głośniki,zakupiłem na przód i tył te same Phonocar Titanium zestaw odseparowany i radyjko Alpine CDA-9885R ogólnie ładnie gra tylko mam mały dylemat czy dobrze zrobiłem kupując te głośniki, czy może je sprzedać i kupić inne tylko jakie? moglibyście mi doradzić jakie a może te zostawić i ostatnie pytanie co sądzicie o tym radyjku które kupiłem czy jest dobre i rozsądnie było go kupić za 725zł nowe, acha i czy to radyjko może być sterowane pilotem zdalnym na podczerwień bo nigdzie nie mogę znależć opisu?
Z góry dziękuję za pomoc!!!
michone - Pon Cze 01, 2009 10:12
lepszym rozwiazaniem bedzie zakup 4 kanałowego wzmacniacza i podpiecie pod te phonocary. Napisz ile masz kasy to cos poszukam ciekawego
kostrzewa28 - Pon Cze 01, 2009 10:39
Nie chcę kupować oddzielnego wzmacniacza i podpinać go pod Phonocary, zakupiłem je aby grały pod samym radiem a z tego co czytałem to Alpina podobno nie jest zła i te głośniczki mogą pracować pod nią samą bez wzmaka i teraz mam tą Alpine i cztery Phonocary o rozchodzi mi się o to jakie macie zdanie na temat tej Alpiny czy to dobry sprzęt i pytanie drugie czy są jakieś lepsze głośniczki lub jakie polecacie jeżeli musiałbym je wymienić!!!
michone - Pon Cze 01, 2009 10:58
mozesz wydac i 10000 zl na glosniki i tak beda graly pod radiem jak... i nie wazne czy to radio za 100zl czy 5000zl...
Wogole nie rozumiem twoje toku rozumowania... Radio jak radio mialem 9855(bez R) i gralo przyjemnie, warte swoich pieniedzy. Te phonocary graja lepiej niz y-line ale do rozwiniecia skrzydel potrzebuja wzmacniacza.... I to dobrego ktory bedzie potrafil je rozchulac.
Jesli nie chcesz wzmacniacza to poprostu nic nie wymieniaj bo wywalisz kase na darmo.
kostrzewa28 - Pon Cze 01, 2009 12:32
Rozumie cię teraz doskonale czyli ogólnie sprzęt mam dobry tylko potrzebuję wzmacniacza tylko teraz jaki maksymalnie mogę wydać ok 250zł więc nie wiem co za to kupię, a i jeszcze jedno kolega mój chce kupić takie głośniki do swojego Roverka GMS Rocker RC-260 16,5cm Midbass i podobno ładnie grają niema on za dużo pieniędzy i ja sam nie wiem czy doradzać mu kupno tych głośników?
Botanix - Pon Cze 01, 2009 12:46
kostrzewa28
Pytasz o rady więc doradzamy. O ile mnie pamięć nie myli te phonocary mają około 60W RMS więc zapomnij, że Ci dobrze pod radiem zagrają. Pod radiem zagrają na prawdę dobrze głośniki o mocy mniejszej niż 35W. Ale nie licz na to, że zagrają lepiej niż te 60W. Po prostu radio jest w stanie wysterować całkiem optymalnie głośnik o mocy <33W.
Cytat: | z tego co czytałem to Alpina podobno nie jest zła i te głośniczki mogą pracować pod nią samą bez wzmaka |
Ależ oczywiście, że mogą lecz z takim właśnie efektem jaki jest u Ciebie. Grać będę ale słabo.
Cytat: | jakie macie zdanie na temat tej Alpiny czy to dobry sprzęt |
Wystarczający dobry, w tych pieniądzach raczej ciężko o coś lepszego z nowych.
Cytat: | pytanie drugie czy są jakieś lepsze głośniczki lub jakie polecacie jeżeli musiałbym je wymienić!!! |
Ależ oczywiście, że są. Wszystkie o mniej więcej 100zł droższe ( i w górę ) będą lepsze. Problem w tym, że nawet jeśli wydasz 2000zł to pod radiem nie spodziewaj się super efektów. Każdy 16cm zestaw głośnikowy, pomijając buble na allegro za 100zł aby zagrać optymalnie potrzebuje wzmacniacza dorównującego mocom głosników. Przyjmuje się, że minimalne optimum to 70% mocy głośnika podanej w RMS. Czyli w przypadku Twoich phonecarów jeśli mają one 60W RMS ( czego nie jestem pewny bo nie pamiętam ) to wzmacniacz powinien mieć co najmniej 45W RMS.
Poza tym nie rozumiem dlaczego nie chcesz wzmacniacza. Wystarczającą używkę dostaniesz na allegro za 100zł. Do tego zagra znacznie mocniej niż na radiu ( około 2,5 raza głośniej przy mocy 60W ) poza tym czyściej - jeśli kupisz dobrej klasy wzmaczniacz np. jakiś stary alpine.
PS. Michone dobrze doradza - jak zwykle
Cytat: | mozesz wydac i 10000 zl na glosniki i tak beda graly pod radiem jak... i nie wazne czy to radio za 100zl czy 5000zl... |
Chyba idzie dostać 2DIN o wystarczającej mocy ale koszty wielkie, i pudło wielkie oczywiście odpada ale tak sobie wspomniałem
Cytat: | Jesli nie chcesz wzmacniacza to poprostu nic nie wymieniaj bo wywalisz kase na darmo. |
Zgadza się chociaż to bez sensu. Chce wydać na głośniki ale na wzmacniacz, który faktycznie dużo zmieni już nie...
[ Dodano: Pon Cze 01, 2009 12:58 ]
Tak na szybkiego
http://allegro.pl/item645...9p_rarytas.html
http://allegro.pl/item646...od_kac_745.html
http://allegro.pl/item648...e_in_japan.html
Alpine z tych trzech najciekawszy i cena dużo nie odbiega od planowanej. Moch to 4x50W RMS więc styknie.
Właśnie znalazłem, osobiście dołożyłbym te 50zł do tego
http://allegro.pl/item650...ark_blue_4.html
Bardzo dobry sprzęcik w dobrej cenie.
michone - Pon Cze 01, 2009 13:39
http://allegro.pl/item648...y_xm_3040f.html
http://allegro.pl/item649...kiej_klasy.html
http://allegro.pl/item651...end_okazja.html
kostrzewa28 - Pon Cze 01, 2009 13:58
dzięki Panowie za każdą otrzymaną radę ,myślę że skorzystam z propozycji kolegi Botanixa i kupię tego Helixa Dark Blue tylko zadzwonię do gościa i spytam się co i jak z tym wzmakiem?
michone - Pon Cze 01, 2009 15:09
ale ten wzmak bez rewelacji jakosciowej jest niestety.
kostrzewa28 - Pon Cze 01, 2009 16:25
W sumie "michone" masz również rację ten wzmacniacz Denon jest ok,czytałem opinie o nim i jest wart zakupu tylko z klientem nie mogę się z kontaktować jak mi się uda to kupię tego, jedyny minus jaki zrobiłem to mogłem kupić głośniki o mocy maks.do 35wat RMS i pod samym radiem a teraz muszę wzmaka kupić, no ale grać powinno dobrze.
michone - Pon Cze 01, 2009 17:18
wg mnie lepiej wydac wiecej kasy i miec wszystko z glowa zrobione napewno wyjdziesz na tym lepiej niz na slabszych glosnikach i radiu. Tutaj przy wzmaku podetniesz wszystkie glosniki przy 70-80hz. Wszystko bedzie jak nalezy.
Botanix - Pon Cze 01, 2009 23:48
Cytat: | ale ten wzmak bez rewelacji jakosciowej jest niestety. |
Faktycznie nie widziałem tego denonka, w tych samych cenach są więc lepiej wypada, choć nie wiem czy różnica będzie przy reszcie konfiguracji.
Cytat: | Tutaj przy wzmaku podetniesz wszystkie glosniki przy 70-80hz. Wszystko bedzie jak nalezy. |
Ale w jakim celu przecież subwoofera nie wstawia?
kostrzewa28 - Wto Cze 02, 2009 06:21
Kurcze Panowie teraz to sam już nie wiem co zrobić, bo powiedzcie mi jak mam teraz to radyjko Alpine i miałbym głośniki o mocy ok.35 Wat w RMS to wzmacniacza bym nie potrzebował bo radio pewnie dało by rade je wysterować tak?, a jeżeli mam mocniejsze w tej chwili ok.60 wat RMS to niestety aby mocniej grało trzeba wzmaka i pewnie Subwoofer też?
michone - Wto Cze 02, 2009 10:23
Botanix napisał/a: | Cytat: | ale ten wzmak bez rewelacji jakosciowej jest niestety. |
Faktycznie nie widziałem tego denonka, w tych samych cenach są więc lepiej wypada, choć nie wiem czy różnica będzie przy reszcie konfiguracji.
Cytat: | Tutaj przy wzmaku podetniesz wszystkie glosniki przy 70-80hz. Wszystko bedzie jak nalezy. |
Ale w jakim celu przecież subwoofera nie wstawia? |
W takim celu zeby nie wypluly membramy przy wiekszych glosnosciach. Przyjma wiecej mocy a subbasu i tak z nich zadnego nie bedzie. To sa tanie glosniki.
[ Dodano: Wto Cze 02, 2009 11:23 ]
kostrzewa28 napisał/a: | Kurcze Panowie teraz to sam już nie wiem co zrobić, bo powiedzcie mi jak mam teraz to radyjko Alpine i miałbym głośniki o mocy ok.35 Wat w RMS to wzmacniacza bym nie potrzebował bo radio pewnie dało by rade je wysterować tak?, a jeżeli mam mocniejsze w tej chwili ok.60 wat RMS to niestety aby mocniej grało trzeba wzmaka i pewnie Subwoofer też? | suba nie trzeba. Wystarczy wzmak.
kostrzewa28 - Wto Cze 02, 2009 10:35
Panowie, znalazłem u siebie gościa który ma na sprzedaż wzmacniacz 4 kanałowy firmy RTO SX-7002 w kolorze czarnym 4x75W RMS i do tego subwoofer Magnat orginalny w skrzyni z 30cm głośnikiem 5-miesięczny wszystko za 320zł i nie wiem co zrobić czy to dobry sprzęt i dobra cena
Botanix - Wto Cze 02, 2009 10:38
Michone generalnie się z Tobą zgadzam i nie wątpię w Twoją wiedzę ale po prostu wiedzę, że mamy inne metody... kostrzewa28 zamontował w samochodzie 4 sztuki co zapewni całkiem konkretną głośność przy połowie mocy. Do tego 70-80Hz przecież jeśli to odetniesz i nie wstawisz suba to stracisz dużo nawet gdy głośniki są z niskiej półki ( te jego takie złe znowu nie są ) to potrafią jednak te niższe częstotliwości zagrać. Oczywiście z małą wydajnością ale jednak - to też kwestia szczelności drzwi oraz dystansu. Jeśli nie gra do środka boczków tzn jest wysunięty to jest szansa na niski basik kiedy trzeba, może nie głośny ale różnicę robi. Teraz pytanie co woli kostrzewa28?
1. Bardzo głośno i odciąć przy 70-80Hz i tym samym pozbyć się dolnego pasma.
2. Trochę ciszej i odciąć przy 40Hz.
Przykładowo Bass I love you przy odcięciu 70-80Hz to mało co będzie słychać
Moim zdaniem lepiej dać trochę ciszej i nie odcinać przy 80Hz ale to oczywiście wybór kostrzewy.
[ Dodano: Wto Cze 02, 2009 10:45 ]
Niestety bez rewelacji sprzęcik i nie dałbym 3 stówek.
michone - Wto Cze 02, 2009 10:50
pytanie jak to wyjdzie w praniu. Tak czy siak bez podciecia od dolu moze byc roznie. Moze byc tak ze trzeba bedzie ciac przy 40 a moze byc tak ze przy 100 . Ostatnio jak zakladalem koledze loo rainbowy 100w rms i zasilone gz 75rms przy odcieciu na 100hz zdecydowanie lepiej graja niz przy odcieciu na 70-80hz. Jak nie bylo suba to jezdzil na 70hz i bylo fajnie ale przy wiekszej glosnosci robilo sie nieciekawie, jak odcielismy go na 100 i dalismy suba to glosniki potrafia zagrac duzo glosniej z pelnym wysterowaniem.
Najlepiej to kupic wzmaka, puscic ulubiona muze i bawic sie filtrem i sobie poustawiac tak jak sie podoba. Bo na sucho to mozemy tylko gdybac
RTO i Magnata sobie odpusc...
kostrzewa28 - Wto Cze 02, 2009 10:53
a Mac Audio 4x80 RMS ma kolega za 130zł ten był by dobry
michone - Wto Cze 02, 2009 10:59
kostrzewa28 napisał/a: | a Mac Audio 4x80 RMS ma kolega za 130zł ten był by dobry | napisz jaki model. Bo tam kilka bylo znosnych np z4200
kostrzewa28 - Wto Cze 02, 2009 11:16
Mac Audio MPX 2000 to jest taki model
michone - Wto Cze 02, 2009 11:21
ale to dwu kanalowka...
kostrzewa28 - Wto Cze 02, 2009 11:50
no właśnie do samego subwoofer pewnie był by dobry prawda? ale do mojego zestawu to lipa choć myślę że sam wzmacniacz jest ok!
A jeszcze jedno pytanie, czy do tej mojej Alpiny są jakieś piloty żeby można było pilotem sterować, a może jakieś fabryczne do Roverka są i można podłączyć?.
Botanix - Wto Cze 02, 2009 13:52
Cytat: | Najlepiej to kupic wzmaka, puscic ulubiona muze i bawic sie filtrem i sobie poustawiac tak jak sie podoba. Bo na sucho to mozemy tylko gdybac |
100% racja, każdy lubi inaczej ale ciąć trzeba zawsze a gdzie to już kwestia wozu, głosików suba lub jego braku i muzy jaką się słucha
Cytat: |
Mac Audio MPX 2000 to jest taki model |
To jest wzmacniacz 2 kanałowy i nawet nie dyskutując na temat jego jakości która jest po prostu słaba to raczej z 2 kanałów miałbyś niewielki użytek.
Proponuję jednak wrócić do tych z linków nieważne czy moich czy michone wszystkie są o niebo lepsze od tego Maca. Widzę, że problemem jest u Ciebie czy kupić suba i darować sobie wzmacniacz czy kupić sam wzmacniacz. W zasadzie można całkiem niedużym kosztem zrobić obie rzeczy. A co gdybyś kupił dobry wzmaczniacz 2 kanałowy np. jakiś starszy ALPINE i podpiął go tylko pod przednie? Tylne mogą sobie grać na wzmacniaczu wbudowanym w radio. Będzie głośniej tam gdzie tego najbardziej trzeba czyli z przodu. Koszt na prawdę dobrego wzmaka 2 kanałowego oscyluje w granicach 50-80zł jeśli kupisz używkę. Starsze Kenwoody też dobre były... za pozostałe 220-250zł śmiało kupisz dobrego używanego subka ze wzmakiem. Zważywszy, że ograniczają Cię fundusze a chciałbyś obie rzeczy to jest to najlepsze rozwiązanie.
kostrzewa28 - Wto Cze 02, 2009 15:15
Panowie to radyjko Alpine kupowałem osobiście sam i osobiście sam je montowałem, głośniki w tym aucie już były i wygłuszone drzwi oraz dystanse montował je poprzedni właściciel i po zamontowaniu tej Alpiny myślałem że ładnie będzie grało bo gość mówił że wstawione są Phonocary, ale mi to coś nie odpowiadało i dzisiaj rozebrałem drzwi i mnie h......j strzelił co zobaczyłem tam są zamontowane jakieś GMS Rockers RC260, matko dobrze że nie kupiłem jeszcze żadnego wzmacniacza niby do tych Phonocarów co miały być teraz to jestem w szoku!!!!!!! Klapa totalna tu macie linka do tych głośników znalazłem na allegro:http://allegro.pl/item631145951_zestaw_midwoofer_165mm_treeter_rocker_rc_260_f_vat.html
teraz to mam tylko radio i nic więcej , pomóżcie mi bo pewnie głośniki będę musiał kupić!!
michone - Wto Cze 02, 2009 15:39
pod radio to :
http://www.tonsilsklep.pl...1-16cm-2szt-kpl
http://www.tonsilsklep.pl...chodowy-sc-2161
http://www.aphelektra.com...54ohm+2-dr.html
http://www.aphelektra.com...erokopasm-.html
kostrzewa28 - Wto Cze 02, 2009 16:06
Ładnie mnie gościu zrobił, gwizdki w zaślepkach są przy lusterkach bo patrzałem , ale głośniki do wymiany i przód i tył i teraz pytanie jakie , najlepiej zestaw odseparowany co polecicie a wogóle co zrobić żeby mi fajnie w aucie chodziło bez jakiś wielkich nakładów do maks do 350 zł
michone - Wto Cze 02, 2009 16:09
kostrzewa28 napisał/a: | Ładnie mnie gościu zrobił, gwizdki w zaślepkach są przy lusterkach bo patrzałem , ale głośniki do wymiany i przód i tył i teraz pytanie jakie , najlepiej zestaw odseparowany co polecicie a wogóle co zrobić żeby mi fajnie w aucie chodziło bez jakiś wielkich nakładów do maks do 350 zł |
zal.... Ty w ogole czytasz co my piszemy czy my tak do powietrza...
kostrzewa28 - Wto Cze 02, 2009 18:58
przepraszam widzę co piszecie i że mi pomagacie tylko ja mam teraz dylemat co zrobić?
1.Czy zostawić te głośniki co mam te Gms Rockers i dokupić subwoofer i wzmacniacz
2.Kupić dobre głośniki na przód odseparowane i na tył też i podłączyć to tylko pod to radio co mam Alpine CDA 9885R
3.To samo co w punkcie 2 tylko dodatkowo dokupić wzmacniacz do nich, cenowo to samo myśle wyjdzie co zakupić bufer i wzmacniacz zostawiając te no-name a kupić dobre 4 sztuki pod radio no może dodatkowo wzmak do tego, prośba tylko abyście doradzili co wybrać pkt.1 czy pkt.2 najlepiej się znacie!
michone - Wto Cze 02, 2009 20:28
jedyne glosniki ktore zagraj fajnie pod radiem dalem powyzej... nie kupisz zestawu odseparowanego ktory zagra pod radiem... nie kupisz godnych uwagi zestawow odseparowanych w cenie do 350zl za dwa komplety no chyba ze gms 960. Do nich dokupic wzmacniacz 4 kanalowy i to podlaczyc.
Taniej niz na allegro masz tutaj http://audio-car-jet.pl/produkt-gms-960-46.html glosniki naprawde przez wiele osob polecane, zwrotnica podatna na tunnig. Do tego zakup tego denona poki jest.
Pozniej mozesz zrobic suba na 2x lw 800 i zasilic to jakims wzmakiem za 100zl. Calosc auta wydzie Cie 800zl z subem i kablami.
Botanix - Wto Cze 02, 2009 23:23
Hmm
Stawiasz nas w trudnej sytuacji, na prawdę ciężko coś dobrego wykombinować w tym przedziale kwotowym. Wszystko zależy od tego czego się spodziewasz nie znam Twoich preferencji. Pytasz czy wybrać głośniki czy suba - sam musisz odpowiedzieć na to pytanie. Ja lubię subka... mam mocnego potrafi zatrząść całym autem i paroma z przodu ale... słucham go przy minimalnej głośności aby się wkomponowywał w resztę. Dobrze ustawiony sub sporo daje z tym, że jakbym miał wybierać to skupiłbym się na jednej rzeczy konkretnie a nie na dwóch średnio... czyli kupiłbym dobre głosniki i wzmacz choć w kwocie 350zł jest to niemożliwe.
Absolutne minimum, które bym Ci polecił to te GMS-y od Michone tez słyszałem, że dobre. Do tego na początek 2 - kanałowy wzmacniacz podpięty pod przód. Tył zostawiłbym na odtwarzaczu ( na tył wystarczy ). Ewentualnie tylne zostaw te co masz... przecież z tyłu muzy nie słuchasz a jak kogoś będziesz podwoził to mu styknie. Do tego 2x lw800 - też je polecam, miałem dawno temu w BR i na prawdę w tej cenie to aż rewelacyjne + dwu kanałówka o mocy około 40-50W RMS na kanał styknie. Koszt takiego subka ze wzmacniaczem w okolicach 140zł. Całość więc wyjdzie około 4 stówek i to już jako tako zagra
kostrzewa28 - Sro Cze 03, 2009 07:23
Wiem że stawiam was w trudnej sytuacji z takim wyborem, ale postawiłem na jedno tak jak pisze Botanix czyli dobre głośniki i wzmacniacz, myślę o Helix Dark Blue często wychwalane na forum co myślicie o nich może te kupić i pod radio je dać?
Botanix - Sro Cze 03, 2009 10:58
Wybierasz opcję proponowaną przeze mnie czyli lepsze głosniki + wzmacniacz a potem pytasz jak zagra to na radiu . Nie zagra to głośno przy zachowaniu dobrego dźwięku. Przy 20W które da Ci radio głosniki te zagrają 2 razy ciszej niż mogą do tego jakość dźwięku będzie słabsza niż przy dodatkowym wzmaku. Myślę, że zagra to jako tako pod radiem ale znacznie lepiej pod wzmacniaczem .
Pod samym radiem to to co proponował michone zagra fajniej... do tego znacznie tańsze.
pod radio to :
http://www.tonsilsklep.pl...1-16cm-2szt-kpl
http://www.tonsilsklep.pl...chodowy-sc-2161
http://www.aphelektra.com...54ohm+2-dr.html
http://www.aphelektra.com...erokopasm-.html
Może i te głosnikczki nie są super-ładne... ale ładnie grają.
kostrzewa28 - Sro Cze 03, 2009 11:34
Głośniczki fajne,wasze propozycje dają dużo do myślenia leczja kupiłbym 4xHelix Dark Blue i do tego wzmacniacz 4 kanałowy dobry wobór to będzie a i jaki wzmacniacz byście proponowali nie za drogi i sprawny?
Botanix - Sro Cze 03, 2009 12:06
Proponowane wzmacniacze masz we wcześniejszych postach . Każdy będzie droższy niż 200zł więc z głośnikami zamkniesz się w 600zł.
michone - Sro Cze 03, 2009 12:19
ale spokojnie mozesz brac gms 960 zamiast helixow, nie dosc ze sa tansze to oddajesz do elektronika w celu zmiany filtra w zwrotnicy na jakis firmowy np mkt iglosniki graja porownywalnie do tych w granicach 300-400zl. Wpisz sobie w google model i poczytaj opinie naprawde warto. Dobryziom je kupil ale chyba jeszcze nie montowal.
Botanix - Sro Cze 03, 2009 12:33
Cytat: | ale spokojnie mozesz brac gms 960 zamiast helixow |
Owszem
kostrzewa28 - Sro Cze 03, 2009 13:18
Chłopacy na pewno biorę wzmachor tego Helixa co proponowaliście w postach wyżej, ale o tych GMS960 na naszym forum nic nie słychać a Helixy wszyscy wychwalają i są to dobre głośniki a te GMS to nie wiem tym bardziej że teraz też mam 4szt. tych GMS tylko model RC-260 i teraz to mam młyn w głowie
dobryziom - Sro Cze 03, 2009 13:36
michone napisał/a: | ale spokojnie mozesz brac gms 960 zamiast helixow, nie dosc ze sa tansze to oddajesz do elektronika w celu zmiany filtra w zwrotnicy na jakis firmowy np mkt iglosniki graja porownywalnie do tych w granicach 300-400zl. Wpisz sobie w google model i poczytaj opinie naprawde warto. Dobryziom je kupil ale chyba jeszcze nie montowal. |
może w weekend ruszę dupę i zamontuje to powiem jak to gra bo maty dystansy i wytłumienia już skompletowane aż z zapasem.
kostrzewa28 - Sro Cze 03, 2009 13:44
Cześć a ty masz te GMS 960 ile dałeś za nie i czym będziesz je napędzał a Helixów nie chciałeś ?
Botanix - Sro Cze 03, 2009 14:02
Kostrzewa to, że nikt ich nie poleca nie znaczy, że są złe. Tak już jakoś na tym forum się "utaliło", że ludzie zazwyczaj kupują głośniki do 250zł. W tym przedziale cenowym faktycznie helixy można nazwać głośnikami najlepszymi. Dla mnie to helixy są niemalże równie cieńkie jak GMS-y ale ja mam znacznie wyższe wymagania i znacznie więcej przeznaczam na audio. Można powiedzieć inaczej: w cenie do 300zł Helixy są podobno najlepsze, w cenie do 200zł najlepsze są prawdopodobnie GMS, sprawa jest bardzo prosta. Pytanie jest jedno ile chcesz wydać. Jeśli do 300zł na 4 to bierz GMS, jeśli do 500zł na 4 to bierz helixy.
Cytat: | a Helixów nie chciałeś ? |
Czy uważasz, że to kwestia chcenia? Chciałbym jeździć MG ZT 260 ale jeżdżę roverem 200. Dla mnie w cenie do 1500 funtów to był najlepszy samochód a dałem 800. Gdybym chciał/mógł wydać do 6000 kupił bym MG ZT 260... za 5000 funtów.
dobryziom - Sro Cze 03, 2009 14:06
kostrzewa28 napisał/a: | Cześć a ty masz te GMS 960 ile dałeś za nie i czym będziesz je napędzał a Helixów nie chciałeś ? |
ja zapłaciłem 175pln za komplet. Wybrałem GMS za poradą michone ponieważ słucham głownie HH. Na razie wzmacniacza brak ze wzgledu na akumulator az w bagażniku, jak będę wyciszał podłogę to się zakupi coś prostego. Obecnie zobaczę jak będzie grał na samej Alpinie.
kostrzewa28 - Sro Cze 03, 2009 14:58
teraz wszystko rozumie,kwestia gotówki muszę się zastanowić mam 350zł i albo teraz kupić GMS960 albo dozbierać i kupić za 500zł Helix Dark Blue do tego wzmacniacz odciąć ok 80HZ filtrem górno-przepustowym i będzie głośno i basowo
[ Dodano: Sro Cze 03, 2009 16:09 ]
"dobryziom" ja też mam Alpinke CDA9885R i te GMS EC260 midbasy 4 sztuki tylko że jak dam czadu to nie wyrabiają i dlatego chce wstawić jakieś lepsze tylko kwestia które mam 350 i mogę te GMS960 tylko boję się już tej marki bo się zawiodłem na swoich i mogę dozbiera do 500 i wziąść Helixy tylko to potrwa a już chciałbym mieć .
dobryziom - Sro Cze 03, 2009 15:19
zważ na to co koledzy napisali te Helixy to żaden hi end myślę ze jak podepniesz i jedne i drugie pod wzmacniacz będziesz miał niemal identyczny efekt. Pamiętam rok temu jak nikt nie kupował opon nankang mimo ze miały super bieżnik dobrej jakoś gumę i na maxa dobra cenę. W tym roku ludzie sie kapnęli ze to sa super opony a ich cena wzrosła o 50%
kostrzewa28 - Sro Cze 03, 2009 15:24
no masz racje "dobryziom" w sumie te GMS fajne tą i tylko 300zł za 4 czyli cały samochodzik byłby w GMS960 a pod wzmakiem pewnie różnicy by nie było między jednymi i drugimi jak sam piszesz ,tylko ciekawe czy różnica była by po samym radiem?
michone - Sro Cze 03, 2009 15:39
pod radiem to i tu i tu bedzie k*pa
kostrzewa28 - Sro Cze 03, 2009 17:06
Panowie wykręciłem kase niedawno, mam w tej chwili 700zł i teraz to naprawdę chcę kupić dobre głośniki do tej kwoty i wzmacniacz używany doradzajcie co brać!
lodowa - Sro Cze 03, 2009 18:04
To co ci pisali wyzej .... 2x Helix db62.1 (249zl kompl.) + zostaje ci 200 na wzmak
kostrzewa28 - Czw Cze 04, 2009 10:51
Więc zakupiłem 4xHelix Dark Blue i wzmacniacz Helix polecany kilka postów wyżej, w sobotę zabieram się za montaż więc zdam relacje z odsłuchu chyba dobrze zrobiłem z tym zakupem.
Botanix - Czw Cze 04, 2009 11:03
Kostrzewa, spokojnie... da radę zestawik.
|
|