Zobacz temat - Zamontowanie końcówki na tłumik [ R416SI]

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - Zamontowanie końcówki na tłumik [ R416SI]

seba323 - Pon Cze 01, 2009 17:21
Temat postu: Zamontowanie końcówki na tłumik [ R416SI]
Mam pytanie ponieważ nigdy nic podobnego nie robiłem wiec może ktoś z was mi pomoże.
Mianowicie chodzi mi o zamontowanie końcówki na tłumik kupiłem zwykły tłumik do R i nie podoba mi sie taki mały wylot wygląda to jak " rurka z bitą śmietaną" i właśnie dlatego chciał bym zamontować końcówke i teraz mam pytanie : Ponieważ żeby zamontować końcówke w tym tłumiku trzeba go obciąć żeby nie wystawał , a więc jeśli utne tą rurke na końcu tłumika jakieś 4 -5 cm to popsuje mi tłumik??? czy zacznie warczeć?? czy moge śmiało obciąć i potem przyspawać lub przykręcić po ucięciu końcówkę ??

faecd - Pon Cze 01, 2009 17:38

nic nie ucinaj, kup nakladke na rure w chromie i bedziesz mial ladna koncówke

[ Dodano: Pon Cze 01, 2009 18:39 ]
ps bo jak utniesz to bedziesz mial lekko popalony zderzaka na czarno

KRYS - Pon Cze 01, 2009 17:41

Te ozdobne chromowane koncówki wydechu posiadają śruby którymi przykręcasz / ściskasz stary wydech i już
seba323 - Pon Cze 01, 2009 17:45

rozumiem ale jeśli kupie końcówkę i ją przykręce to prawdopodobnie bedzie wystawała za zderzak z 4-5 cm to będzie trochę lipnie wyglądało właśnie dlatego mam ten problem nie wiem co robić :(
faecd - Pon Cze 01, 2009 18:37

seba323, wlasnie nie lipa, tak ma byc! po co? a no po to ze spaliny maja uciekac w powietrze a nie wprost na zderzak podfajczajac go. Rozumiesz?
greg-si - Pon Cze 01, 2009 18:57

ja mam tak:

Tłumnieczek seryjnie z widoczną końcówką bez żadnych dokładek.
Nic nie jest odymione ani nic. Spaliny z rury wylatują z jakimś tam ciśnieniem a nie lekko a jak jedziesz to już w ogóle. Zresztą nie masz klekota który by bąki puszczał.

extream - Pon Cze 01, 2009 20:24

greg-si
Obcinałeś tłumik ? Sam chcę zamontować końcówkę tłumika, bo taka rurka głupio wygląda i według mnie psuje urok całego autka :) Muszę tylko znaleźć jakąś ładną końcówkę może nawet podwójną ? :)

greg-si - Pon Cze 01, 2009 21:22

Tłumik jest z wbudowaną końcówką. Taki jak powinien być oryginalnie w tym modelu. Nic nie robiłem z tym.
luk7 - Pon Cze 01, 2009 22:36

Podobnego tlumika szukam z tym ze do 214 gdzie kupiles?
seba323 - Wto Cze 02, 2009 08:49

faecd
faecd napisał/a:
wlasnie nie lipa, tak ma byc! po co? a no po to ze spaliny maja uciekac w powietrze a nie wprost na zderzak podfajczajac go. Rozumiesz?

No tak rozumiem własni mi nie chodzi ot to żeby była ta nakładka w środku:D:D:D tylko tka jak ma " Greg-si" tylko w tym problem że mi wystaje tyle samo co grg-si tylko bez nakładki myśle że jak bym założył tą nakładke to bedzie z 3-4 cm mi wystawało wiecej zrobie zdjęcie i pokaże wam jak mam to mi doradzicie

extream
extream napisał/a:
Muszę tylko znaleźć jakąś ładną końcówkę może nawet podwójną ?

ja też myśle o podwójnym wydechu :) i też mam problem czy ucinać czy nie :)

KRYS - Wto Cze 02, 2009 10:30

I tak będziesz musiał obciać wydech by nie wystawało za barddzo.

Ale zrób to dopiero po zakupie koncówki i przymiarkach bo troche twojego wydechu musi wejsc w końcówke by ją dobrze zamontować 3 - 8cm

http://moto.allegro.pl/se...cat=1&country=1
Mysle że efektowniej wygląda jeden wydech z prawej a drugi z lewej strony auta

seba323 - Wto Cze 02, 2009 10:58

Odnośnie mojego tematu dodaje fotki i proszę o rady:

http://img168.imageshack..../0206091030.jpg od spodu

http://img168.imageshack..../0206091029.jpg od zewnątrz

teraz pokaże jak bym chciał to zrobić : Zdjęcia

podaje przykład końcówki nie koniecznie bedzie to taka :

http://moto.allegro.pl/it...kos_nowosc.html

Następnie :

http://img504.imageshack..../przerobkal.jpg

i teraz mam pytanie czy jak obetne tak jak na obrazku i założę końcówkę na nakrętki to nie bedzie pomiędzy końcówką a tłumikiem przepuszczało spalin ?? może lepiej przyspawać ??

greg-si - Wto Cze 02, 2009 11:59

luk7, poprzedni właściciel go wsadził w Berlinie.

seba323, wydaje mi się że może przepuszczać chyba że dobierzesz jakąś końcówką która będzie idealnie wchodziła na obecny tłumik
ja chcesz to mogę Ci zrobić jak wygląda u mnie ta końcówka od środka dołu itd.

I taka podpowiedź. Kup jak najdłuższą końcówkę tak aby przykręcała się jak najdalej. Oczywiście najpierw zmierz ile ma u Ciebie ten wystający dzyndzel. Kumpel poleciał kiedyś po taniości kupił bardzo krótką końcówkę. Efekt taki że było widać łączenie końcówki z tłumikiem.

faecd - Wto Cze 02, 2009 14:45

seba323 napisał/a:
No tak rozumiem własni mi nie chodzi ot to żeby była ta nakładka w środku:D:D:D tylko tka jak ma " Greg-si" tylko w tym problem że mi wystaje tyle samo co grg-si tylko bez nakładki myśle że jak bym założył tą nakładke to bedzie z 3-4 cm mi wystawało wiecej zrobie zdjęcie i pokaże wam jak mam to mi doradzicie
a to zwracam honor :mrgreen:
seba323 - Wto Cze 02, 2009 15:21

feacd to jak myślisz jak obetne troche końcówki to pospawać czy wystarczy na te śrubki złapać ??
sknerko - Sro Cze 03, 2009 09:40

miałem w poldasie obcięty i założona końcówkę ale była tak długa że dochodziła do tłumika i nic spawać nie trzeba. Poszukaj długiej końcówki
Lechos - Sro Cze 03, 2009 09:57

ma mam TAKĄ i niestety tlumik trzeba podciac bo koncowka jest dedykowana do wymiaru rury wydechu. Sa tez TAKIE uniwersalne ale smiesznie to wylada na sam. jak sie patrzy na teki motylek i gruche :) (tu juz tlumika nie podcinasz).
seba323 - Sro Cze 03, 2009 14:21

właśnie lechos mi chodzi o taką końcowke miej wiecej jak ty masz a dużo podcinałeś ?? a jak ją zamontowałes ?? bo nie widze tam żadnych śrubek??
Lechos - Sro Cze 03, 2009 15:57

Pare centow trzeba podciac ale to musisz przymierzyc. Na tej koncowce na stronie ktora sie nasuwa na rure wydechowa sa podciecia aby scisnac na opaske zaciskowa ale ja ja przymocowalem na pchelki (wkrety wiercace)