|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [MG ZR 04] Czy ten sub da rade na AWG 8 i 30 A bezpiecznik?
donell - Pią Cze 12, 2009 12:54 Temat postu: [MG ZR 04] Czy ten sub da rade na AWG 8 i 30 A bezpiecznik? Witam
Mam troche syfu z kablami w samochodzie, mam przeciagniete kable do wzmacniacza do tylu, przy czym AWG8 byl bez bezpiecznika , a RCA przewody nie maja oznaczen kolorow, wstawilem 30 A bezpiecznik okolo 30 cm od plusa, podlaczylem wzmacniacz Sony 2*55W RMS albo 1*125 W RMS, przeciagnalem przewody glosnikowe z przednich JBL GTO607c, zeby zobaczyc jak dziala wzmacniacz, drzwi wygluszone ladnie itd. I teraz byl zonk: czy gdybym zle polaczyl rca kanalamido wzmacniacza z radia to automatycznie pali sie bezpiecznik 10 A w samochodzie? Wczoraj glosniki po podlaczeniu troche poharczaly, raz jeden gral, jak podglosnilem to przerywaly itd, w koncu bezpiecznik 10 A padl w skrzynce glownej, nie wiem czy to z powodu zle podlaczonych kanalow RCA, czy tez cos innego zrobilem nie tak. Aha, mialem jeszcze watpliwosci czy, remote ma isc od niebieskiego przewodu z mojego radia oznaczonego " remote antenna", czy tez od rozowego z radia oznaczonego "remote amp".
Pytanie: czy na tych kablach, jakie mam, pociagnie ponizszy sub:
http://cgi.ebay.co.uk/Vib...trkparms=65%3A2|66%3A2|39%3A1|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50
Z gory dzieki za porady
Pzdr
Robert
Botanix - Pią Cze 12, 2009 18:51
Zadajesz pytania jakbys urodzil sie wczoraj . Rca nie ma nic wspolnego z bezpiecznikiem,podlaczajac odwrotnie jedynie kanal lewy z prawym przestawiasz.Remote amp idzie do wzmaka amp-wzmacniacz.Kabel smialo styknie Ci na tego suba bo duzo wiecej mocy od sony to on nie ma.poza tym jak juz kupujesz tanio to kup 12 calowego fusion ze wzmakiem.
donell - Pią Cze 12, 2009 20:50
Botanix napisał/a: | .Remote amp idzie do wzmaka amp-wzmacniacz.Kabel smialo styknie Ci na tego suba bo duzo wiecej mocy od sony to on nie ma.poza tym jak juz kupujesz tanio to kup 12 calowego fusion ze wzmakiem. |
Dzieki za porady Botanix, byc moze jestem dyletantem z car audio , ale z pewnoscia nie z angielskiego
Skoro ten sub ma wbudowany amplifier ,to chyba ma o wiele wiecej mocy niz sony , jak mowisz, a ten awg 8 to jeden z cienszych kabli o zasilania, fabrycznie bodajze do wzmacniaczy o mocy do 300 W w peaku. Skoro ten sub ma moc RMS o wiele wieksza niz sony, wiec myslalem ze bezpieczniej o wiele grubszy kabel.
Jak chodzi o remote, to pytanie bylo dlatego, ze sugerowalem sie kolorami: od radia niebieski remote antenna, a w zestawie sa niebieskie , z kolei w moim radiu sony remote amp ma kolor rozowy.
Botanix - Pią Cze 12, 2009 22:05
Ten sub może i ma 300W RMS ale w opisie... Rzeczywista moc tego wzmacniacza raczej nie jest wyższa niż 200W o czym sugeruje ładny 25A bezpiecznie pewnie i tak przesadzony.
Co do niebieskiego kabla. To na wyjściu do anteny jak i do wzmaka powinno być 12V więc na jednym i drugim działać powinno.
|
|