|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 45 iDT] muł na niskich obrotach
barszczyk - Nie Cze 14, 2009 20:25 Temat postu: [Rover 45 iDT] muł na niskich obrotach Witam serdecznie
Na wstępie dodam iż przepływomierz i rury intercooler'a ok
Trochę popatrzyłem na silnik i zauważyłem, że rura dolotowa ta co wchodzi do turbiny jest cała "obrzygana" olejem i się zmartwiłem
Dalej patrząc zauważyłem że jest wolne miejsce na wężyk tuż nad tą rurą dolotową poszukałem popatrzyłem i znalazłem, ze powinien tam być ten wężyk co idzie od tego "okrągłego czegoś" założyłem wężyk i ku memu zdziwieniu auto nabrało wigoru!, lecz moja radość długo nie trwała 3kRPM zwolniłem i znów był ten sam efekt muła
moje pytanie:
Co to ze zdjęcia drugiego? to okrągłe z którego wychodzi wężyk i wchodzi w to miejsce na zdjęciu pierwszym i dlaczego mi ten wężyk wydmuchuje?
Gdzie taki wężyk dostane czy to jakiś specjalny wężyk?
Dzięki z góry za odpowiedź
[ Dodano: Pon Cze 15, 2009 08:52 ]
i co nikt z Kolegów nie wie co to jest?
filo - Wto Cze 16, 2009 10:29
barszczyk napisał/a: | Trochę popatrzyłem na silnik i zauważyłem, że rura dolotowa ta co wchodzi do turbiny jest cała "obrzygana" olejem i się zmartwiłem |
Tym się nie przejmuj bo z tego co na fotce numer 2 widać to poci się chyba z odmy.
Ewentualnie spróbuj dokręcić delikatnie opaski.
barszczyk napisał/a: | Co to ze zdjęcia drugiego? to okrągłe z którego wychodzi wężyk i wchodzi w to miejsce na zdjęciu pierwszym |
Nie pamiętam dokładnie nazwy ale to chyba steruje ciśnieniem które daje turbina.
barszczyk napisał/a: | dlaczego mi ten wężyk wydmuchuje? |
A spróbuj go skrócić po 1 cm z obu stron,tak żeby obciąć ten karb bo może się już luźno zrobiło.
barszczyk napisał/a: | Gdzie taki wężyk dostane czy to jakiś specjalny wężyk? |
Zwykły przewód-u mnie jest gumowy w oplocie z jakiegoś materiału.
barszczyk - Wto Cze 16, 2009 10:41
filo napisał/a: | barszczyk napisał/a: | Trochę popatrzyłem na silnik i zauważyłem, że rura dolotowa ta co wchodzi do turbiny jest cała "obrzygana" olejem i się zmartwiłem |
Tym się nie przejmuj bo z tego co na fotce numer 2 widać to poci się chyba z odmy.
Ewentualnie spróbuj dokręcić delikatnie opaski.
barszczyk napisał/a: | Co to ze zdjęcia drugiego? to okrągłe z którego wychodzi wężyk i wchodzi w to miejsce na zdjęciu pierwszym |
Nie pamiętam dokładnie nazwy ale to chyba steruje ciśnieniem które daje turbina.
barszczyk napisał/a: | dlaczego mi ten wężyk wydmuchuje? |
A spróbuj go skrócić po 1 cm z obu stron,tak żeby obciąć ten karb bo może się już luźno zrobiło.
barszczyk napisał/a: | Gdzie taki wężyk dostane czy to jakiś specjalny wężyk? |
Zwykły przewód-u mnie jest gumowy w oplocie z jakiegoś materiału. |
Dziękuję za odzew!
juz kupiłem taki czarny zbrojony
Czy jeżeli odpinałem MAF'a i potem go podłączyłem, to błąd dalej będzie w kompie?
filo - Wto Cze 16, 2009 11:10
barszczyk napisał/a: | Czy jeżeli odpinałem MAF'a i potem go podłączyłem, to błąd dalej będzie w kompie? |
Szczerze to nie mam pojęcia...
hrv - Wto Cze 16, 2009 19:27
Bedzie tylko w pamieci ale bez wplywu na prace silnika.
barszczyk - Pon Cze 29, 2009 10:40
Problem mam Koledzy!!!!
Czy zawór sterujący turbiną powinien otwierać się na biegu jałowym jak tylko przygazuję?? I czy jego pracę można zobaczyć naocznie?!
bo nie mam ciśnienia w ogóle na tym przewodzie dochodzącym do tego zaworu!!
mały update!!
Czy to prawda, że R45iDT ma turbinę typu VGT czyli turbosprężarka o zmiennej geometrii łopatek??
Tu jest to ładnie przedstawione:
http://www.mazdaspeed.pl/...=mzr-cd_obsluga
a tu wyjaśnione jak to działa (ENG):
http://paultan.org/archiv...variable-turbinę-geometry-work/
Interesuje mnie dlaczego nie mam ciśnienia na wężu dochodzącym do siłownika pneumatycznego, który porusza tarczą, ta z kolei porusza kierownicami, aby zmienić kąt przepływu spalin i zmniejszyć prędkość obrotową wirnika.
Proszę pomóżcie!!!!:(
pitek82 - Czw Lip 02, 2009 00:44
Witam zawur dziala na luzie i mozna to zaobserwowac przy przegazowaniu mozna go uruchomic bez wlaczania silnika cisnienie to ok 0,5-0,8 bara miezylem na oko wiec moge sie mylic wystarczy przystawic sprezarke
barszczyk - Czw Lip 02, 2009 08:09
Dzięki za odzew!
mi on się porusza dosłownie jakieś 2-3mm tylko
Nie wie ktoś co może być przyczyną?
Czy to cięgno od zaworu porusza się bez większego wysiłku? bo moje ręką nie ruszę, dopiero pod kompresorem / ew sprężonym powietrzem
Brt - Czw Lip 02, 2009 08:30
barszczyk napisał/a: | bo moje ręką nie ruszę, dopiero pod kompresorem / ew sprężonym powietrzem |
i tak ma być ono się ruszy dopiero jak silnik będzie mocno obciazony
barszczyk - Czw Lip 02, 2009 08:33
dobra dobra, stoje sobie autem i przygazowywuję 4kRPM, a ten zawór porusza się góra 3mm jak ściągnołem te wąż dochodzący to on nie daje ciśnienia
Mix - Czw Lip 02, 2009 09:14
barszczyk napisał/a: | dobra dobra, stoje sobie autem i przygazowywuję 4kRPM, a ten zawór porusza się góra 3mm jak ściągnołem te wąż dochodzący to on nie daje ciśnienia |
Takiego obciążenia nie uzyskasz na biegu jałowym
pitek82 - Czw Lip 02, 2009 12:11
ten zawur dba o to zeby rury od turbiny nie popekaly ogranicza obroty turbiny, proponuje sprawdzic czy jest jakies sprezanie odkrec rure od turbiny i sprawdz czy spreza powietrze poprostu zatknij reka na wyczucie jesli turbina nie spreza to bys mial czarny dym jak dasz po gazie
|
|