Zobacz temat - [R25 16V 1,4] Dziwne stukanie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 16V 1,4] Dziwne stukanie

MrFrog - Sob Cze 20, 2009 16:20
Temat postu: [R25 16V 1,4] Dziwne stukanie
Witam wszystkich. Pojawił się nowy problem w moim roverku :( . Otóż przychodze odpalam a tuu... dziwne stukanie. Czytałem ze to przy poczatku tzn pierwszych minutach normalne itd. Ale to stukanie narasta i potem przestaje, tak chwile przerwy i znow cos tam sie odzywa. Mam wrazenie jak by to coś w okolicach kolektora cieżko powiedzieć. Mogą to być wtryski? Już sam nie wiem :( Aż się boje iśc do mechanika bo znów pojawi się inny problem i tak bez końca :(

Druga sprawa to dziwne szumienie. Pojawiło się to po wymianie pompy wody. Tutaj też czytałem ze ponoć tak się dzieje. Ale to trche irytujące że silnik nie chodzi cicho tak jak poprzednio.

Jakieś pomysły? Mi już troszke ręce opadają :(

DANTE79R - Nie Cze 21, 2009 13:46

Jak dla mnie wtryski do roboty...
PTE - Nie Cze 21, 2009 16:41

Sprawdzałeś elektrozawór filtra recyrkulacji oparów paliwa? On potrafi głośno stukać.
MrFrog - Sro Cze 24, 2009 18:05

PTE napisał/a:
Sprawdzałeś elektrozawór filtra recyrkulacji oparów paliwa? On potrafi głośno stukać.

Gdzie to siedzi dokładnie?
Zabawne ale teraz juz nie stuka cały czas tylko na początku. Podczas odpalenia stuka przez chwile i cichnie :(

Jeśli wtryski to jaki to koszt?

PTE - Sro Cze 24, 2009 18:38

Taka duża czarna puszka przy ścianie grodziowej, dokładnie między filtrem paliwa a pompą hamulcową.
keczu - Sro Cze 24, 2009 21:39

PTE napisał/a:
Tu kolega ma racje.Potrafi stukac i to bez jakies reguly,ale to normalne i nie ma sie czym przejmowac.
Steff - Pią Cze 26, 2009 11:43

Mój kolega też miał podobne stukanie, które też mnie zastanawiało. Pomogło mu dodanie do paliwa jakiegoś dobrego dodatku który przeczyścił wtryski i komorę spalania. I chyba to było właśnie przyczyną.
MrFrog - Wto Cze 30, 2009 17:33

Moze faktycznie to wtryski :( Zaraz po odpalenia stukot, który to zaczyna cichnąć. Żeby tylko się nic nie rozsypało :( Postaram się zakupić takowy uzdatniacz zobaczymy czy pomoże :)

Może ktoś zaproponować coś dobrego? by kasy nie wywalać w błoto :)

to:

http://www.moto.allegro.p...ment_155ml.html

a moze to?

http://www.moto.allegro.p...iwa_krakow.html

oprawca_1978 - Wto Cze 30, 2009 18:26

Stukanie, powiadacie, towarzyszu, pojawiło się po wymianie pompy wody..

Znaczy się, towarzysz mechanik, przy wymianie pompy wody (o ile w ogóle pompę wymienił, w co wątpię, ma się rozumieć) zdesynchronizował rozrząd, przez co - jak stukanie słychać - to nic innego, jak zawory po tłokach stukają. Co w zasadzie jest równoznaczne ze zniszczeniem silnika.

MrFrog - Wto Cze 30, 2009 21:10

To raczej nie stukanie zawroty - tłok. Bo tylko przy odpaleniu potem cichnie i jest spoko.