|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416Si LPG 98r] Leje 2 i 3 wtrysk
miras1962 - Nie Cze 21, 2009 14:41 Temat postu: [R416Si LPG 98r] Leje 2 i 3 wtrysk Witam. Mam problem ze swoim Roverkiem . Drugi i trzeci wtrysk leje. Po wymianie uszczelki kolektora ssącego jest ok, ale po przejechaniu ok. 1000km jest powtórka i znów leją. Moje pytanie brzmi co może być tego przyczyną ? Dodaję że jak zaskoczy na LPG mogę jechać 1000km bez przerwy. Jak tylko wyłączę silnik ponownie nie może zaskoczyć.
oprawca_1978 - Nie Cze 21, 2009 17:15
Syf z gazu muruje wtryski. Niestety, ale jak silnik ma LPG to pierwsze lecą wtryski.
Mój Poldorover już zupełnie na benzynie nie chodzi. Niestety, ale te silniki mają bardzo wrażliwą instalację zasilania paliwem i gaz ją wykańcza.
Pomaga tylko rozebranie tego w atomy, wymycie, wyczyszczenie i poskładanie od nowa.
Wtryski bardzo trudno się czyści, bo są nierozbieralne. Czasami pomaga moczenie, przedmuchiwanie (zawsze w odwrotną stronę, niż paliwo w nim płynie) przy otwartym wtrysku (napięcie 12V), itd..
Żeby porządnie go przepchać, trzebaby podłączyć wtrysk pod porządną sprężarkę, podać mu napięcie na cewkę i pomordować ciśnieniem, żeby syf wydmuchnąć.
Wypadałoby też pompę paliwa sprawdzić i filtr paliwa (poprawność działania, przepustowość, itd..).
Kiedyś nawet kombinowałem, żeby wtryski sobie rozebrać (na tokarce przeciąć), rozebrać, wyczyścić i zrobić im połączenie na mufę, ale jakoś sobie odpuściłem.
Poldorover chodzi tylko na gazie i z gazu daje się odpalić bezproblemowo. Zapominałem już, co to jest benzyna.
|
|