|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Czy ktoś lubi/rozumie matematykę? Jestem w potrzebie...
kalisz - Nie Cze 28, 2009 18:44 Temat postu: Czy ktoś lubi/rozumie matematykę? Jestem w potrzebie... Witam!
Czy ktoś z Was lubi matematykę lub po prostu ją rozumie? Przygotowuję się do egzaminu z matematyki i mam kilka przykładów, których nie potrafię ogarnąć Jeśli ktoś byłby taki miły i wyraził dobrą wolę udzielenia (lub chociaż próbę) mi pomocy, to bardzo proszę o wiadomość na pw.
Wiem, że wakacyjny okres nie sprzyja takim "rozrywkom", ale może ktoś to faktycznie lubi i chciałby mi pomóc.
Z góry wielkie dzięki!
michone - Nie Cze 28, 2009 19:07
analiza 1 czy 2 czy algebra 1 czy 2 mozesz podeslac skany na maile to zerkne aczkolwiek nie obiecuje
maciej - Pon Cze 29, 2009 08:17
No właśnie.
Matematyka, to bardzo szerokie pojęcie...
greg-si - Pon Cze 29, 2009 09:00
analiza matematyczna 1,2,3,4
analiza funkcjonalna
analiza zespolona
równania różniczkowe
geometria analityczna
to możesz dać. Może coś jeszcze pamiętam. Z algebry i rachunku prawdopodobieństwa jestem noga więc nie chce nawet na to patrzeć
reed - Pon Cze 29, 2009 14:35
Wpisz tutaj zadania Pomożemy
kalisz - Pon Cze 29, 2009 15:22
Oto i zadania
staf - Pon Cze 29, 2009 15:24
reed....trzymam kciuki
[ Dodano: Pon Cze 29, 2009 16:25 ]
reed napisał/a: | Wpisz tutaj zadania Pomożemy |
dasz rade.
greg-si - Pon Cze 29, 2009 16:12
pierwszymi dwoma granicami się zajmę i na wstępie mogę powiedzieć że na 99% granice nie istnieją
nad zadaniem pierwszym i drugim podpunkty a) pomyślę bo chyba proste
zadanie czwarte zrobię
resztę niech ktoś inny ogarnie bo nie chce mi się zeszytów przewalać
później wrzucę to co rozwiążę
azer - Pon Cze 29, 2009 16:21
ło jezu dobrze, że mam to za sobą, a teraz jak patrzę na te wzory to jak czarna magia
a tak w ogóle, to chciałem Wam rzucić linkiem, nie wiem czy to potrafi rozwiążywać takie zadania, ale może wam się uda coś rozgryść.
http://www.wolframalpha.com
Homi - Pon Cze 29, 2009 16:31
greg-si napisał/a: | pierwszymi dwoma granicami się zajmę i na wstępie mogę powiedzieć że na 99% granice nie istnieją |
Czyżby druga granica to nie było 5/2...
(skracamy y, pozostaje w liczniku 5, w mianowniku coś co zmierza do zera i 2, więc w niesk. mamy 5/2).
Ja bym to w ten sposób rozwiązywał, chociaż dawno tego nie robiłem...
Ehh... czasy liceum...
Co do 3) to sin(n) przyjmuje wartości [-1,1], więc nie może dać 3, nie wiem czy na taki przykład nie było jakiegoś twierdzenia. (nie mówię, że wynik jest zły)
4) podobnie
kalisz - Pon Cze 29, 2009 16:44
Homi napisał/a: | Co do 3) to sin(n) przyjmuje wartości [-1,1], więc nie może dać 3, nie wiem czy na taki przykład nie było jakiegoś twierdzenia. (nie mówię, że wynik jest zły)
4) podobnie |
Właśnie zastosowałem wzór:
Homi - Pon Cze 29, 2009 16:48
wrc_fan_ napisał/a: | Właśnie zastosowałem wzór:
2009-06-29_174328.jpg
|
Już sensowniej według mnie.
kalisz - Pon Cze 29, 2009 17:33
Jeszcze coś takiego:
greg-si - Pon Cze 29, 2009 17:58
Homi, dokładnie 5/2
spojrzałem na tą ramkę i od razu myślałem że to identyczne rozumowanie ma być w obu podpunktach. Zresztą na moich bazgrołach widać że próbowałem na początku robić inną metodą a dopiero później zauważyłem tego y
niżej moje rozwiązania. Czy dobrze to nie wiem bo robiłem z pamięci i mogłem coś pochrzanić. Sorry za pismo...
kalisz - Pon Cze 29, 2009 19:24
greg-si, ogromne dzięki!
Gdyby się jeszcze komuś nudziło, proszę o pomoc w pozostałych przykładach. Pozostały jeszcze :
reed - Pon Cze 29, 2009 22:19
Ja bym tego nie robił Ale mam matematyka w domu... na rozgrzewkę mu jutro podrzucę - jak nikt tego nie rozwiąże
|
|