Zobacz temat - [MGF] Problem z chłodzeniem z wrastanie temperatury

Forum Klubu ROVERki.pl

MGF i MG TF - [MGF] Problem z chłodzeniem z wrastanie temperatury

domeryk - Nie Lip 05, 2009 19:44
Temat postu: [MGF] Problem z chłodzeniem z wrastanie temperatury
[MGF 1.8i 99']
Samochód podczas przekroczenia 70-90 mil automatycznie podnosi się wskazówka temperatury silnika do 120C po chwili jadąc tą prędkością wzrasta temperatura płynu chłodzącego i samochód się gotuje , byłem z tą usterką u mechanika angielskiego i stwierdził że obieg krótki i długi pracuje wentylator załancza się lecz nie potrafi schłodzić , dzieje się tak od czasu gdy dodałem preparatu do uszczelniania chłodnic ponieważ miałem mała dziurkę i czasem mi uciekało lecz nigdy się nie grzał wozik co to może być stara chłodnica termostat uszkodzony proszę o pomoc

xaxoo - Nie Lip 05, 2009 19:49

najprostsze rozwiązanie... uszczelniłeś tak chłodnicę, że nie przechodzi płyn, termostat mało prawdopodobne. spuść płyn i wypłukaj chłodnice. najlepiej sparwdź jeszcze ile wlejesz a ile się wyleje (bez pomocy). A później przepłukaj ją wodą pod Ciśnieniem, prawdopodobnie się znowu rozszczelni ale będziesz wiedział czy to to.
domeryk - Pon Lip 06, 2009 14:12

Anglik ostatnim razem jak byłem wspominając mu o tym rozszczelnieniu zaproponował wymianę chłodnicy za 70f to może lepiej zmienię ją na nową:)
drfunk - Pią Lip 17, 2009 19:48

Ja mam również problem z moim MGF, ponieważ jest podobny nie będę zakładał nowego wątku, mam nadzieję że mi ktoś tu pomoże. Samochód jest po HGF, który został kompleksowo naprawiony. Jednak teraz przecieka mi chłodnica z przodu. Po kilku minutowej przejażdżce płyn w zbiorniku wyrównawczym z tyłu wrze. Niby wskaźnik temperatury silnika na desce zatrzymuje się w połowie, ale boję się że nie jest to tylko problem z szczelnością i że mimo że uzupełniam poziom co jakiś czas, znów spotka mnie jakaś kosztowna naprawa. Byłem u mechanika, poradził mi uszczelnienie preparatem, ale trochę się boję bo nie chciałbym rozwalić całego układu. To że płyn wrze w chłodnicy chyba nie jest normalne?