Zobacz temat - [R220 SD] PASEK (KLINOWY) I PASEK ROZRZĄDU

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220 SD] PASEK (KLINOWY) I PASEK ROZRZĄDU

leon77 - Czw Lip 09, 2009 09:26
Temat postu: [R220 SD] PASEK (KLINOWY) I PASEK ROZRZĄDU
1.Mam pytanie bo szukałem na forum o pasku Klinowym który napędza alternator . I brt pisał że jest tam napinacz automatyczny i żeby wymienić piszesz (brt) aby odciąc napinaczco doklanie rozumiesz pod tym .
2.Mam problem z tym że pasek ten zaczoł mi sie szczerbic dosyc mocno i musze go wymienic .
3.MAm też pytanie bo przy silniku są 2 jeszcze paski ( rozrządu?) lewej i prawej strony silnika sa zakryte osłona . czy mógł by mi ktoś powiedziec dokladnie jakie to paski i jaka mają funkcje ?

z góry dziekuje

[ Dodano: Czw Lip 09, 2009 10:28 ]
w aucie nie mam klimy bo zapomnialem napisać

szoso - Czw Lip 09, 2009 09:36

po lewej pasek rozrządu a po prawej od pompy wtryskowej
Remigiusz - Czw Lip 09, 2009 09:39

1.ściągnij sobie Rave będziesz miał napisane dokładnie :mrgreen: No żeby ściągnąć pasek trzeba klucz 15 i kręcisz śrubę a raczej cale napinacz w lewo i się napinacz do góry podnosi i można ściągnąć pasek klinowy. Bardzo prosta operacja.

2. No to wymien, tylko zdejmij sobie prawe kolo przednie zeby mieć lepszy dostęp.

3. Jeden pasek lewa strona jak stoisz przed autem to jest rozrząd a kolo filtra powietrza jest pasek pompy wtryskowej. (tez rozrząd ale druga strona walka)

leon77 - Czw Lip 09, 2009 10:11

a który zrobi wieksze szkody rozumiem że pasek po lewej rozrządu ( jak pęknie)
szoso - Czw Lip 09, 2009 10:13

leon77 napisał/a:
a który zrobi wieksze szkody rozumiem że pasek po lewej rozrządu ( jak pęknie)

dokładnie tak
bo jeśli strzeli pasek od pompy to skończy się to tylko na wymianie tego paska

leon77 - Czw Lip 09, 2009 21:56

dzięki to chcialem wiedzieć . dzieki za pomoc