|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200, '99, SD] Jakie są objawy wygiętych korbowodów?
deflection - Czw Lip 23, 2009 20:07 Temat postu: [R200, '99, SD] Jakie są objawy wygiętych korbowodów? Witam,
pytanie jak w temacie, tzn:
Jakie są objawy wygiętych korbowodów? (mocno wygiete, lekko nadgiete itp...)
Czy wał korbowy może też się wygiąć?
Miałem przygodę z kałużą i wodą w silniku...
Auto pracuje chyba dobrze, pali bez problemów, są wyczuwalne większe wibracje (obr ok 1900-2100).
Mam wrażenie jakby też troszkę głośniej pracował...
DANTE79R - Czw Lip 23, 2009 22:51
deflection napisał/a: | łem przygodę z kałużą i wodą w silniku... | a gdybyś pojechał na myjkę i umyłbyś silnik to też byś się potem bał? Chłopie wszystko ok.
zouza - Pią Lip 24, 2009 06:05
DANTE79R, ja po takiej przygodzie miałam swapa, bo tłok wywaliło, co innego mycie silnika, a co innego jak silnik pociągnie wodę
deflection - Pią Lip 24, 2009 13:34
no wszystko fajnie ale może ktoś odpowie na moje pytanie?
szoso - Pią Lip 24, 2009 13:40
deflection nie wiem czy jazda w ogóle była by możliwa z pogiętymi korbowodami a tymbardziej z wałem korbowym
Brt - Pią Lip 24, 2009 13:45
Z lekko zgiętym korbowodem jazda będzie możliwa. Co do możliwości sprawdzenia, to jedynie przychodzi mi do głowy sprawdzenie sprężania. Jeśli bedzie zgięty, to zmieni się rozmiar komory spoalania i wg mnie sprężanie w tym cylindrze będzie mniejsze. Ale to raczej dywagacjie i przemyślenia "na chłopski rozum"
szoso - Pią Lip 24, 2009 13:47
Brt napisał/a: | Z lekko zgiętym korbowodem jazda będzie możliwa |
nie powiesz mi chyba że z pogiętymi korbowodami też można jeździć
deflection - Pią Lip 24, 2009 14:12
czyli jakby były pogięte to nie jeździłby?
szoso - Pią Lip 24, 2009 14:16
deflection napisał/a: | czyli jakby były pogięte to nie jeździłby? |
nie wiem co napiszą inni koledzy ale moim zdaniem nie
Brt - Pią Lip 24, 2009 14:18
wszystko zależy jak jest zgięty .... jeśli minimalnie to niby czemu silnik miałby nie działać będzie miał większe wibracje, niższą moc, nierówną pracę ale działał bedzie. Wiadomo że to anomalia, ale nie takie było pytanie
szoso - Pią Lip 24, 2009 14:21
Brt napisał/a: | wszystko zależy jak jest zgięty .... |
aj Brt ja przyjmuję że mocno zgięte bo tak zazwyczaj się robi w silnikach albo coś się gnie albo nie i jazdy zazwyczaj dalszej nie ma
deflection - Pią Lip 24, 2009 15:12
dobra to teraz pytanie jak to sprawdzić? Może jakaś sonda do silnika czy coś bo rozbieranie to dość kłopotliwe... Jak bedzie miał mniejszą moc jak pisałeś Brt to badanie ciśnienia powinno wykazać.
Denerwują mnie te wibracje... Silnik równo pracuje.
Spadku mocy też nie zauważyłem, no raz czy dwa przy wchodzeniu na obroty podczas jazdy jakby na chwilke się zamólił ale to dosłownie na sekunde...
hrv - Pią Lip 24, 2009 17:46
Ja kiedys mialem wygiety korbowod w citroenie berlingo 1.9 d po umyciu silnika.
Jezdzil normalnie ale zostawialem bialo-niebieski dym za soba.
Sprezanie rowne na wszystkich cylindrach.Po rozebraniu okazalo sie ze jeden korbowod byl skrzywiony o 8 mm.Wiec tak jak pisal brt, auto nadal jezdzi.
deflection - Sob Lip 25, 2009 14:08
eh czyli jak nie ma żadnych pomysłów to czeka mnie rozbieranie silnika
|
|